Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

La Junta de Govern aprovarà este divendres el projecte de la superilla dels Orriols per a poder iniciar ja la licitació de les obres

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, ha donat a conéixer els detalls del projecte, que es preveu que estarà conclòs abans de finalitzar 2023

• Recreació del projecte de la superilla dels Orriols

10/05/2022

La Junta de Govern Local aprovarà divendres que ve el projecte de la ‘superilla’ dels Orriols, la segona ‘superilla’ a desenvolupar a la ciutat, una vegada que el projecte ja està redactat, finalitzat i informat per tots els servicis corresponents. Tal com ha anunciat hui la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, “una vegada aprovat, podrem iniciar la licitació d'obres, que tenen un termini d'execució de 6 mesos, per la qual cosa estaran acabades abans de concloure 2023”.

 

La primera ‘superilla’ del barri dels Orriols abasta tot l'àmbit inclòs entre els carrers Pare Viñas, Duc de Mandas, Sant Vicent de Paül i Reig Genovés, i integrarà i connectarà alguns espais ja convertits en zona de vianants a l'entorn del nucli històric tradicional dels Orriols, així com el jardí de l'Ermita i el CEIP Bartolomé Cossío. Es tracta d'un espai molt pròxim al nou jardí de l'ermita, que envolta el nucli històric tradicional del barri, i que actualment presenta voreres estretes i falta de vegetació en bona part de l'àmbit. A més, la vicealcaldessa ha assenyalat el greu problema d'accessibilitat entre els carrers Pare Viñas i Agustín Lara amb el carrer Arquitecte Rodríguez, “que presenta un desnivell important, el qual constitueix una barrera que aïlla i divideix el barri”.

Es tracta, per tant, d'una actuació molt esperada per les persones residents en el barri, que permetrà eliminar eixa frontera interior, i que connectarà el nucli històric del barri i zones verdes amb tots els carrers circumdants. De fet, la redacció del projecte s'ha efectuat després d'un procés de participació, en el qual els veïns i les veïnes van tindre oportunitat d'exposar les seues necessitats, aportacions i suggeriments, a les quals el document resultant dona resposta. El projecte aprovat suposarà una inversió de 2,4 milions d'euros, dels quals més de la meitat (un total de 1,8) seran subvencionats per la Unió Europea en el marc dels fons Next Generation. El termini d'execució estimat és de sis mesos.

Conversió en zona de vianants de 8.700 m²

La nova actuació suposa la conversió en zona de vianants d'al voltant de 8.700 m² als carrers d’Agustín Lara, Pare Viñas, Arquitecte Rodríguez i Historiador Chabret. Amb això es crea un espai per als vianants continu, que genera una malla de jardins i zones d'estada que connecten el jardí de l'Ermita amb la plaça de Gloria Fuertes.

A més, ha explicat Sandra Gómez, “es dona solució al greu problema d'accessibilitat que provoca el desnivell del carrer Arquitecte Rodríguez. Per a això, el projecte preveu una sèrie de talussos vegetals, rampes i escales que permeten connectar els carrers Agustín Lara i Pare Viñas amb el nucli històric i el jardí”. A més de la repavimentació d'estos quatre carrers, es preveu també introduir nou mobiliari urbà, enllumenat, així com nova vegetació mitjançant la construcció de talussos vegetats amb arbratge, parterres, jardineres, i xicotetes prades.

Quant als paviments de les zones de circulació, seran de formigó prefabricat de diferents colors, que permetran diferenciar les zones, i que s'integraran en els paviments ja existents en les zones del nucli històric i el jardí de l'ermita. També s'introdueix arbrat, fins ara inexistent, així com vegetació baixa en parterres i talussos vegetals, i dues zones de praderia als carrers Pare Viñas i Arquitecte Rodríguez. De fet, estes zones verdes funcionaran a més com a sistemes de drenatge sostenible que recolliran part de l'aigua de pluja per a filtrar-la al terreny natural, la qual cosa permetrà millorar la gestió de l'aigua mitjançant l'ús de solucions basades en la naturalesa.

Accessibilitat per a totes les persones

Tal com ha subratllat Sandra Gómez, el projecte garanteix que “els recorreguts per als vianants siguen accessibles en tot l'àmbit”. Per a això, s'han estudiat les dimensions de les zones de circulació i s'han eliminat els desnivells, i s'ha tingut també en compte en l'elecció de mobiliari. En este context, l'actuació més important és l'eliminació del desnivell i barrera del carrer Arquitecte Rodríguez.

Durant la presentació del projecte, la vicealcaldessa ha detallat els principals objectius d'este, que s'orienten a la millora de l'espai públic i el paisatge urbà del barri; la sostenibilitat i els criteris ambientals, mitjançant la introducció d'arbratge i vegetació; la millora de la gestió de l'aigua de pluja, incorporant sistemes de drenatge urbà sostenible; l'aplicació de criteris d'accessibilitat universal en tot l'àmbit; la incorporació de la perspectiva de gènere en el disseny; la millora de la seguretat de l'espai públic; i l'impuls a la mobilitat sostenible.

La ‘superilla’ dels Orriols és el segon projecte de similars característiques que es desenvolupa a la ciutat, després de la del barri de la Petxina, situada en l'encreuament dels carrers del Palleter i de Calixt III. Com és conegut, el concepte urbanístic de ‘superilla’ es refereix a l'agrupació d'un conjunt de diverses illes, en els carrers interiors de les quals es redueix al mínim el trànsit rodat i l'aparcament en superfície, per a generar el màxim espai per als vianants possible. Per a això, el trànsit circula per les vies perimetrals, mentre que als carrers interiors es permet només la circulació per als vianants i l'accés de vehicles de residents, emergències, o càrrega i descàrrega. El projecte de la Petxina acaba de ser aprovat també, “per la qual cosa enguany veurem començades ja les dos obres”, ha destacat Gómez.

La vicealcaldessa ha conclòs subratllant que este obres “suposaran una revolució en la nostra manera d'entendre i viure l'espai públic dels nostres barris, i hem volgut a més que la primera que es realitza de caràcter definitiu a la ciutat siga al barri dels Orriols. Donarem així per fi solució a la històrica reivindicació dels seus veïns i veïnes d'eliminar la frontera del carrer Arquitecte Rodríguez, que divideix el barri en este punt, millorant l'accessibilitat i la seguretat, i dignificant els carrers i l'espai públic en esta part del barri”.

“La reurbanització d'esta superilla és a més una actuació molt representativa i simbòlica del model de ciutat i d'espai urbà que des de la Delegació de Desenvolupament Urbà estem impulsant, i que, igual que altres projectes dins del projecte València Ciutat de Places, forma part del més de mig milió de metres quadrats que hem previst reurbanitzar en els pròxims anys, avançant en l'objectiu de fer de València una ciutat més saludable i sostenible per als seus veïns i veïnes”, ha conclòs Sandra Gómez.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Sandra Gómez