S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L’Ajuntament subvencionarà amb 25.000 euros les Corregudes de Joies de Pinedo per propiciar el creixement de la festa

La regidora de Pobles de València, Lucía Beamud, explica que serà la primera vegada que l’organització rep esta ajuda nominativa

• Una correguda de joies

01/12/2021

L'Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Pobles de València, ha anunciat que els pressupostos de 2022 preveuen la concessió d'una subvenció nominativa de 25.000 euros per a la celebració de les Corregudes de Joies de Pinedo. “Es tracta de la primera ajuda nominativa que este Ajuntament donarà per a la promoció i creixement d'esta festa, el que demostra el nostre compromís perquè prompte puga ser declarada Festa d'Interés Turístic”, ha assenyalat la regidora responsable de Pobles, Lucía Beamud.

 

El pressupost de 2022 de la Regidoria de Pobles de València ha reservat una partida de 25.000 euros per tramitar una subvenció nominativa a l'Associació Sant Antoni Abad de Pinedo, entitat que organitza les Corregudes de Joies. Es tracta d'una de les festes més arrelades de la tradició valenciana. S'organitzen de manera oficial des de 1823, encara que d'estes carreres de cavalls a la platja de Pinedo hi ha testimoniatges que es remunten al segle XVIII.

L'any passat la Regidoria de Pobles de València, junt amb la de Turisme, va iniciar els tràmits per al reconeixement d'esta tradició com a Festa d'Interés Provincial, després d'una moció aprovada per unanimitat en el Ple de València. Anys enrere també es va iniciar l'expedient perquè es considerara Bé d'Interés Cultural. “Des de la Regidoria de Pobles de València existix una voluntat clara d'ajudar aquelles festes singulars i històriques dels nostres pobles, com per exemple el Crist del Palmar o les Corregudes de Joies. És per això que considerem adient fer esta important aportació econòmica a l'organització de les Corregudes de Joies, ja que està en procés d'aconseguir que siga declarada com a Festa d'Interés Turístic Provincial. Li donarem l'impuls que necessita”, ha explicat la regidora Lucía Beamud.

La tradició

Les Corregudes de Joies són espectaculars carreres de cavalls muntats a vora mar. La tradició marca que el genet o amazona ha de muntar sense cadira, tal com s'ha fet des dels seus inicis per part dels agricultors i llauradors de la zona, que van ser els que van impulsar estes carreres en el marc de les seues festes populars. El nom de Corregudes de Joies prové del premi que s'entrega als guanyadors, uns mocadors de seda grans que solen estar penjats sobre les corones de llorer durant els dies de la carrera. Un dels mocadors és per engalanar el coll del cavall guanyador i un altre per al genet que s'alça amb el triomf.

Cada any centenars de persones acudixen a la celebració de les Corregudes de Joies, que s'emmarca dins de la Festa Grossa de Pinedo. La carrera de 700 metres en la qual els genets o amazones lluiten per la “joia”, deixa imatges evocadores a vora mar i amb el port de València al fons. Esta antiga festa era habitual en l'Horta de València segles passats, però Pinedo és l'única població valenciana que l'ha mantingut amb el pas del temps.

Recursos multimèdia

Lucía Beamud