Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L’alcalde proposa una experiència pilot de setmana laboral de quatre dies i 32 hores

Joan Ribó enceta una ronda de reunions amb els agents socials per acordar la posada en marxa d’esta prova pilot durant el mes d’abril de 2023

• L'alcalde es reunirà en els pròxims dies amb els sindicats

14/09/2022

L'alcalde, Joan Ribó, s’ha reunit este migdia a alcaldia amb el president de la Cambra de Comerç, José Vicente Morata, i la presidenta de CEV-València, Eva Blasco, als qui ha traslladat la possibilitat de posar en marxa a València l’experiència pilot d’una setmana de quatre dies i 32 hores. La prova pilot tindria lloc durant el mes d’abril de 2023, per la qual cosa l’alcalde ha proposat als representants empresarials traslladar la condició de dia no laborable de la festivitat local de Sant Vicent Màrtir al mes d’abril ja que, amb este trasllat, eixe mes tindria quatre setmanes completes de quatre dies laborables. En cap cas afectaria a la festa de Sant Vicent perquè en 2023 cau en diumenge. L’alcalde, Joan Ribó, ha assegurat que es tracta d’un primer contacte i en els pròxims dies es reunirà també amb els sindicats. A més, Ribó ha valorat que “som conscients que açò no s’ha fet en cap lloc d’Europa i pensem que és important investigar-ho perquè avançar en reduir la jornada laboral és un pas endavant per a qualsevol treballador”.

 

Ribó ha assegurat que seria “un estudi, un experiment que volem fer a l’Ajuntament. Ho volem fer concretament des del dilluns 10 d’abril fins al dilluns 1 de maig. Coincideix que hi ha tres dilluns que no hi ha treball, un d’ells és Dilluns de Pasqua, l’altre és Sant Vicent Ferrer i l’1 de maig és el dia del treballador i tenim la possibilitat de moure la condició de dia no laborable de Sant Vicent Màrtir, que ja cau en diumenge en 2023, a un dilluns d’abril perquè és un festiu local”. L’alcalde ha recordat que “en la Generalitat s’han fet diversos congressos sobre la possibilitat d’avançar cap a una jornada laboral de 32 hores. Nosaltres volem vore, sense entrar en cap tipus de negociació col·lectiva entre treballadors i empresaris perquè això no ens correspon ni es competència municipal, què li passaria a la ciutat de València si s’instaurara una jornada de 32 hores en quatre dies a la setmana. I ho podem provar durant un mes”.

Ribó s’ha referit expressament a sectors com “la restauració, el turisme, el transport, l’EMT, quina seria la resposta de les famílies i, en definitiva, plantejar-se un estudi perquè nosaltres sabem que hi ha sectors industrials importants que estan treballant, siga treballant telemàticament, siga treballant per objectius, on el temps no és un factor determinant i és important anar investigant açò”. L’alcalde ha valorat l’impacte de la mesura sobre la conciliació de la vida laboral, personal i familiar perquè “per a qualsevol treballador reduir la jornada laboral és un pas endavant, és un pas endavant per a les seues famílies i el que volem vore és com respondria la nostra ciutat perquè pensem que és un pas positiu” i ha reconegut que “açò no s’ha fet en cap lloc d’Europa i pensem que és important provar-ho”.

Una organització del treball diferent a la tradicional

Per la seua banda, el president de la Cambra de Comerç de València, José Vicente Morata, ha assegurat que “cal fer una elaboració de beneficis i costos del que pot comportar per a les empreses. És veritat que esta és una ciutat oberta, una ciutat mediterrània, on cada vegada tenim més empreses en l’àmbit tecnològic que decideixen vindre-se’n ací i on la seua organització del treball pot ser diferent a la tradicional tot i que és una decisió entre empresaris i treballadors. És important fer una valoració d’açò per tal que aquelles empreses que ja ho poden fer, així ho decidisquen”.

Parlar amb els sectors afectats

D’altra banda, la presidenta de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) en València, Eva Blasco, ha afirmat sobre la possibilitat de traslladar la festivitat de Sant Vicent Màrtir que “hem de comunicar-la als sectors econòmics als que representem per tal que ens facen una valoració. La valoració, en principi, és que és una festivitat que ha d’estar en algun dels 365 dies a l’any i, per tant, és una proposta a estudiar i que pot ser valorada positivament. El fonamental és vore com s’articula, sobretot l’oferta comercial”. En este sentit, Blasco considera necessari “parlar amb els nostres principals sectors, el comerç i possiblement també el transport, per vore com articular esta proposta, que agraïm que se’ns haja informat i consultat amb tanta antelació perquè et dóna la possibilitat d’anar tancant tots eixos aspectes”.

I Cimera Internacional sobre Reducció del Temps de Treball

València va acollir el passat mes de maig la primera Cimera Internacional sobre Reducció del Temps de Treball i la Jornada Laboral de Quatre Dies, organitzada per la Generalitat i el Servei Valencià d'Ocupació i Formació, Labora. Ja en eixe moment, l’alcalde va anunciar la intenció que València fóra pionera en el debat sobre una nova regulació de la jornada laboral i va anunciar l’obertura d’un procés de diàleg amb la Generalitat, els agents socials, les entitats veïnals i les institucions per provar l’experiència pilot de la jornada laboral de 4 dies i 32 hores setmanals. Així, en els pròxims dies, l’alcalde es reunirà també amb els sindicats per traslladar-los també la proposta.

Recursos multimèdia

Joan Ribó
Joan Ribó
José Vicente Morata
Eva Blasco