Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Ribó participa este dijous en una sessió de diàleg amb alcaldes i alcaldesses sobre els reptes de l'àrea metropolitana de València

En el marc del Fòrum Urbà València 2030, la sessió se celebrarà en la Nau de Cultura del Parc Central, amb accés lliure per a la ciutadania

• El Fòrum reflexionarà sobre els reptes compartits pels diferents municipis de l'àrea

16/05/2022

L'alcalde de València, Joan Ribó, participarà este dijous en una trobada amb alcaldes i alcaldesses dels municipis de l'àrea metropolitana, en la qual es dialogarà i s'intercanviaran propostes respecte als reptes intermunicipals compartits. La taula redona “Visió metropolitana” forma part de la programació del Fòrum Urbà València 2030, una convocatòria que, al llarg del mes de maig, constitueix un espai de reflexió plural per a repensar i construir conjuntament el model de ciutat i d'àrea metropolitana, amb l'objectiu de ser un referent europeu de la lluita contra el canvi climàtic.

 

Durant la trobada s'analitzarà l'estat actual del diàleg entre els alcaldes i alcaldesses de l'àrea metropolitana, quins són els reptes compartits pels diferents municipis de l'àrea, quines possibilitats hi ha per a desenvolupar polítiques conjuntes (en matèria de mobilitat, habitatge…), amb quins instruments es compta per a això, i quines són les iniciatives concretes per a avançar en una agenda metropolitana. Junt amb l'alcalde de València prendran part en la trobada Carmen Martínez, alcaldessa de Quart de Poblet; Josep Riera Vicent, alcalde de Meliana; Robert Raga, alcalde de Riba-roja de Túria; i Jesús Monzó, alcalde de Catarroja. Abans del col·loqui, el catedràtic de Geografia Humana Joan Romero intervindrà amb una ponència sobre les pautes del desenvolupament i relació entre els municipis que integren les àrees metropolitanes. La taula redona posterior, titulada “Visió metropolitana. Reptes compartits pels municipis de l'àrea metropolitana”, estarà moderada per la periodista Laura Martínez.

Un paper fonamental

En l'actualitat les àrees metropolitanes exerceixen un paper fonamental en molts dels reptes clau de les ciutats del futur. Qüestions com la mobilitat, la recollida de residus, els grans equipaments públics, els servicis a la ciutadania, l'accés a l'habitatge o la competitivitat del territori no es poden entendre hui dia sense la perspectiva metropolitana. La ciutat real transcendix les fronteres administratives i requerix de formes de coordinació a escala metropolitana.

No obstant, tal com s'assenyala des de l'organització del Fòrum, no és este el cas espanyol. Mentre que en ciutats com per exemple Estocolm es dona per fet, quan es parla de la ciutat, que es refereix al conjunt de municipis que conformen l'àrea metropolitana, a Espanya passa tot just a l’inrevés. Per això, el Fòrum Urbà València 2030, ha organitzat esta taula redona de diàleg sobre la importància d'incorporar una visió metropolitana en l'estratègia de ciutat.

“Això és una cosa especialment important –ha subratllat l'alcalde, Joan Ribó- atés que València ha sigut seleccionada com una de les 100 ciutats europees que treballen ja per a convertir-se en ciutat climàticament neutra l'any 2030”. “I les implicacions metropolitanes d'este projecte són importantíssimes”, ha afegit.

El Fòrum Urbà València 2030 es concep com un espai aglutinador de tot el teixit social, econòmic, institucional i cultural de la ciutat, per a reflexionar d'una manera compartida sobre el model de ciutat que es vol. Sota el marc metodològic de l'Agenda Urbana Espanyola, es pretén construir de manera conjunta l'Estratègia Urbana València 2030, un full de ruta per a una ciutat més saludable, sostenible, compartida i pròspera durant la pròxima dècada. El Fòrum es desenvolupa al llarg de tot el mes de maig en diferents punts de la ciutat.

La taula redona sobre els reptes de les àrees metropolitanes està programada per a dijous que ve, 19 de maig, a les 18.00 hores, en la Nau de Cultura del Parc Central.

L'accés és gratuït per a tota la ciutadania, fins a completar aforament, prèvia inscripció en l'enllaç https://www.eventbrite.es/e/entradas-taula-redona-visio-metropolitana-326323210507.