Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

València es posiciona com a “exemple a seguir pels municipis” en la seua aposta per la transició energètica

L'alcalde, Joan Ribó, i la secretària d'Estat d'Energia, Sara Aagesen, han visitat les obres de la plaça de la Reina

• L'actuació suposa una inversió de 10,7 milions d'euros

15/09/2021

L'alcalde de València, Joan Ribó, i la secretària d'Estat d'Energia, Sara Aagesen, han visitat este matí les obres en execució de la reforma i recuperació per als vianants de la plaça de la Reina, que van començar el mes d'abril passat. Aagesen ha destacat l'aposta de València per la transició energètica i la recuperació d'espais de baixes emissions, que suposa un exemple a imitar, segons les seues paraules: “això és una cosa en la qual totes les ciutats han de participar activament, i València és un exemple a seguir per a totes”, ha afirmat.

 

L'actuació suposa una inversió de 10,7 milions d'euros, dels quals 3,3 milions provenen de fons europeus. Els 12.000 m² de la renovada plaça comptaran amb 115 arbres enfront dels 53 actuals; s'instal·laran pèrgoles que proporcionaran 1.317,5 m² d'ombra, 4,19 vegades més que la que existeix ara; hi haurà zona de jocs infantils, difusors d'aigua i contenidors soterrats. L'aparcament, de prop de 9.000 m², es renovarà completament, amb noves rampes d'accés i punts de recàrrega elèctrica. Se senyalitzarà el traçat de l'antiga muralla romana i es recuperarà la perspectiva visual de la porta barroca de la Catedral.

L'alcalde i la secretària d'estat han visitat les obres, acompanyats del regidor Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, i el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, així com del director general de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi Energètic (IDAE), Joan Groizard.

Ribó ha agraït la presència de Sara Aagensen en esta visita a una actuació que, ha afirmat, “per a nosaltres és molt important, i constitueix, al costat de les actuacions que hem impulsat en la plaça de l'Ajuntament i en la plaça de Bruges, una línia de recuperació d'espai per a la ciutadania”. Per part seua, la secretària d'Estat ha destacat el “caràcter molt singular d'esta plaça: primer perquè es tracta d'un projecte participat amb els veïns i amb els locals de l'entorn, i això és un exemple a seguir”, ha assenyalat. “Però és també un projecte molt integral, perquè no sols parlem de millorar la conversió en zona de vianants, sinó que també integra altres eixos estratègics per a la transició energètica, que tenen a veure amb les infraestructures de recàrrega elèctrica, amb espais més verds i sostenibles, amb un enllumenat moltíssim més eficient també; i és un exemple des del qual fat una crida a la resta de municipis perquè el seguisquen”. Segons Aagesen, les polítiques que duu a terme València “està alineades amb la Llei de canvi climàtic i de transició ecològica aprovada al maig d'enguany, una llei –ha recordat- que obliga al fet que tots els municipis de més de 50.000 habitants tinguen zones de baixes emissions”.

A més, la representant del Ministeri per a la Transició Ecològica ha destacat també l'exemple de la ciutat amb l'aprovació de l'ordenança municipal que regula l'autoconsum energètic, dirigida a facilitar que tota la ciutadania, empreses i pimes poden aplicar l'autoconsum evitant les barreres administratives que impedeixen eixa aposta per la sostenibilitat.

Per part seua, el regidor de Mobilitat Urbana Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha destacat que, en ser una actuació “en el centre fundacional de la ciutat, apareixen nombroses restes arqueològiques que requereixen tractaments que no estaven previstos inicialment en el projecte”. A això se suma l'estat de l'aparcament subterrani, una infraestructura que data de l'any 1970, “i que en començar les obres s'ha pogut comprovar el grau d'erosió que pateix, especialment en la llosa de cobertura, que ha obligat també a dur a terme una sèrie de modificacions en el projecte previst”, ha afegit el regidor. Grezzi ha explicat que, una vegada s'aprove definitivament el modificat de l'obra, s'assenyalarà si afecta els terminis previstos d'execució i de quina manera.

Amb la remodelació de la plaça, la circulació de vehicles es limitarà a una connexió entre els carrers de la Pau i Sant Vicent, amb accessos per a residents i transport públic. De manera paral·lela, es reservarà l'àrea central de la plaça per a activitats tradicionals, com l'Escuraeta o el mercat extraordinari de Nadal. Es reformarà completament l'aparcament i, a més, la disposició d'arbres al costat de l'antic carrer Saragossa recuperarà la perspectiva visual de la porta barroca de la Catedral i en el paviment de la plaça quedarà dibuixat el traçat de l'antiga muralla romana de la ciutat. D'altra banda, es crearan espais diversos en la plaça que facilitaran l'estada, l'esplai, la socialització, el descans i la realització de diferents activitats. El projecte aplica criteris sostenibles, de manera que es preveu utilitzar materials de pedreres pròximes, inclourà vegetació autòctona o naturalitzada que requereix poc manteniment i aigua escassa, i il·luminació de baix consum energètic.

 

 

 

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Joan Ribó
Sara Aagesen