S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L’Ajuntament restaura el conjunt escultòric de Teodor Llorente de la Gran Via Marqués del Túria

El monument presentava un estat de conservació deficient com a conseqüència de la contaminació, del detritus de les aus i d’actes vandàlics

• L'escultura va ser inaugurada l'any 1924

20/01/2023

L’Ajuntament de València ha netejat i restaurat íntegrament el conjunt escultòric dedicat al poeta i periodista Teodor Llorente ubicat en la Gran Via Marqués del Túria. El conjunt, obra de l’escultor Gabriel Borràs i l’arquitecte Joaquín Dicenta, presentava problemes de deteriorament dels materials i brutícia i havia patit actes vandàlics, que havien afectat la integritat del monument.
 

El monument, ubicat en la glorieta central de l’avinguda del Marqués del Túria a l’altura dels carrers de Pizarro i Taquígraf Martí, presentava un estat de conservació deficient com a conseqüència de la contaminació atmosfèrica, dels detritus de les aus i de l’aparició de plantes en les juntes de l’escultura. L’escultura havia patit també un atac vandàlic, que havia sostret part dels dits d’una de les figures així com les baquetes que porta en les mans un dels tabaleters.

El monument a Teodor Llorente és un grup escultòric en bronze i pedra instal·lat a la Gran Via l’any 1924. El conjunt es disposa en forma circular de tal manera que l’espectador veu escenes al·lusives a la vida del poeta des de qualsevol perspectiva. En la part davantera hi figura una inscripció que diu “Al poeta Teodor Llorente/1924”. La part de darrere inclou una llegenda que afirma “València el va coronar el 14 de novembre de 1909”.

El projecte d’erigir una escultura dedicada a lloar i enaltir l’autor de la Renaixença valenciana s’enceta el 1911, a la mort del poeta, amb la participació de l’Ajuntament de València, que va sufragar part de les despeses. El de Llorente seria el segon dels grans projectes monumentals que es va executar en el primer terç del segle XX en esta zona de València.

L’escultura és obra de l’escultor Gabriel Borràs Abella, deixeble de Marià Benlliure, i de xicotetes col·laboracions dels també escultors Escardó i Pinto. L’arquitecte Joaquín Dicenta es va encarregar de la cimentació de l’escultura. 

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha afirmat que “des del govern de Joan Ribó fa ja anys que venim impulsant tot un pla de rehabilitació d'escultures i monuments a la ciutat de València. Per a nosaltres el patrimoni cultural que tenim als nostres carrers és de gran importància i cal mantindre'l en les millors condicions. Este és un cas més. I la idea és continuar i intensificar encara més esta línia de treball. Perquè València mereix estar sempre cuidada de la millor manera".