Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L’Ajuntament inicia les obres de rehabilitació de la barraca de Cotofio en la Torre

La intervenció compta amb un pressupost superior als 81.000 euros i arriba després d’un estudi arqueològic i documental en ser un edifici protegit

• Es tracta de l’única barraca que queda en la Torre

07/05/2022

La regidora de Gestió de Recursos de l’Ajuntament de València, Lluïsa Notario, ha anunciat l’inici de les obres de rehabilitació de la barraca de Cotofio o Tio Tonet, en la Torre. Catalogada com a Bé de Rellevància Local, és un dels pocs edificis d’estes característiques que queden en este poble de València.

 

La barraca objecte de la intervenció està ubicada en el carrer del Castell de Corbera número 2. Consta d'una sola planta amb una distribució senzilla i la seua rehabilitació consistirà, segons ha explicat Notario, responsable de l’obra, a dotar la barraca d'un lavabo accessible, instal·lar subministrament d’aigua, crear una gran sala de reunions amb electricitat i instal·lar les telecomunicacions necessàries. A més, s'intentarà recuperar la fusteria original de l’edifici i a través d’un barandat mòbil es podrà compartimentar l’espai.

Pel que fa a la parcel·la, Notario ha afegit que s'urbanitzarà mantenint l'arbratge existent i els elements constructius, creant un espai enjardinat, amb les instal·lacions necessàries per al seu correcte ús. També es crearà una pèrgola i un espai obert i social que tindrà en compte l'entorn.

Esta intervenció en la barraca de Cotofio compta amb un pressupost de 81.629,03 euros i arriba després d’una primera intervenció per a consolidar l'estructura i la façana de l'edifici i també després d’un estudi arqueològic i documental, donat que es tracta d’un edifici protegit, per a determinar l'origen i evolució arqueològica de l’immoble.

Notario ha posat en valor el “compromís ferm del govern de Joan Ribó en la protecció del patrimoni arquitectònic de la nostra ciutat, que es demostra d'una forma molt clara veient les inversions i els resultats que, per exemple, hem aconseguit amb el Pla d'Intervenció en Edificis Municipals de Valor Patrimonial i Social posat en marxa al juny de 2015, que ja arriba als 4,5 milions d’euros i que ens ha servit per a frenar la deterioració que estaven patint molts edificis relacionats amb la història de l'horta o del passat industrial de la ciutat, com ara l'Alqueria dels Moros (Benicalap) i el xalet d’Aben Al-Abbar (Camins al Grau), o les intervencions per a recuperar elements patrimonials com als xalets del Doctor Bartual (Quatre Carreres) i Sancho (Poblats Marítims), la Ceramo (Benicalap) i les Alqueries d’Olba (la Saïdia) i Falcó (Torrefiel)”.

Per la seua banda, la regidora de Pobles, Lucía Beamud, ha explicat que l’obra de rehabilitació de la Barraca de Cotofio té com a objectiu aconseguir que l’edifici estiga completament habilitat per a l'ús de diferents associacions del poble de la Torre, una demanda històrica d’estes entitats. Beamud ha afirmat que “esta intervenció era més que necessària per preservar l’única barraca que queda en la Torre d’un conjunt prou gran d’este tipus d’edificacions i d’alqueries que va existir en este poble i que les polítiques depredadores del territori que durant molts anys s’han dut a terme pel Partit Popular van acabar per destrossar i fer desaparèixer. Esta barraca té un gran valor simbòlic per a la Torre i per a tota la ciutat de València per extensió. Amb esta actuació preservem la nostra història i patrimoni”.

Les obres s'emmarquen dins de les actuacions que realitza en els darrers anys l’Ajuntament de València i la Regidoria de Pobles de València per a la millora i adequació de les infraestructures d’estes poblacions per tal de millorar l'atenció a la ciutadania així com per incrementar i millorar els servicis prestats. El termini d'execució de les obres és de cinc mesos.

Així, la barra del Tio Tonet o de Cotofio se suma a altres edificis que l’Ajuntament ha anat recuperant i restaurant en els últims anys als Pobles de València, com ara les antigues escoles del Palmar, l’antiga cooperativa agrícola de San José de Benifaraig, les alcaldies de Massarrojos i Cases de Bàrcena o la Trilladora del Tocaio del Palmar.

Segons ha dit Beamud, “la Torre és el tercer poble més gran de València i, fins ara, sols comptava amb l’edifici de l’Alcaldia com a espai públic. La barraca ampliarà els espais d’este tipus a un poble al que li feien falta llocs on es puguen albergar diferents usos veïnals”.

Recursos multimèdia

Lluïsa Notario