Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Comença la campanya 2022 de recollida de taronges als carrers i jardins de la ciutat

El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha estimat que la producció dels 12.000 arbres arriba als 400.000 quilos a l'any, que es destinen principalment al compostatge

• Als carrers i jardins de València es comptabilitzen més de 12.000 tarongers

09/01/2022

El Servici Municipal de Jardineria Sostenible procedirà durant els pròxims mesos de gener i febrer a la retirada del fruit en arbre dels 12.000 tarongers ornamentals de la ciutat que hi ha tant als jardins de la ciutat, com en el viari (sobre les voreres). Així ho ha explicat el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, qui ha explicat que quan són recollides «s’envien a la planta de tractament de l’EMTRE perquè siguen compostades i reintroduir eixe compost en l’agricultura de proximitat».

 

Als carrers i jardins de València es comptabilitzen més de 12.000 tarongers, i la retirada del fruit d'estos exemplars s'efectuarà, tal com ha subratllat Campillo, d'acord amb les planificacions tècniques elaborades, organitzada per districtes municipals, tenint en compte els diferents condicionants de cada emplaçament. Els treballs s'inclouen entre les labors previstes en el plec de prescripcions tècniques que regeix l'actual contracte de gestió i manteniment dels espais enjardinats i arbratge viari de la ciutat.

Per a la campanya actual treballaran un total de 30 operaris (18 en la zona nord i 12 en la sud) i es destinaran 18 mitjans mecànics, entre tractors, camions i furgonetes, 11 en la zona nord i 7 en la sud. El pressupost total d’estes actuacions s’eleva als 191.465 euros, dels quals 101.715 euros corresponen als districtes del nord i 89.750 euros als del sud.

Cal tindre en compte, ha explicat el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, que estos arbres «contribueixen a millorar l'habitabilitat de la ciutat amb el seu color verd durant tot l'any, el seu agradable aroma a flor del taronger i els seus acolorits fruits a l’hivern». No obstant això, ha continuat assenyalat Campillo, «la caiguda atzarosa d'estos fruits, a vegades concentrada després de dies de forts vents, genera problemes de brutícia i fins i tot algun accident, per la qual cosa és necessari recollir-los i retirar-los de les vies».

La producció de tots estos tarongers s'estima entre 350.000 i 400.000 quilograms a l'any, que es destinen principalment al compostatge en les plantes de tractaments de residus corresponents.

Per a la campanya 2022, està previst continuar amb la implementació de la tècnica de retirada mecanitzada pel sistema de vibració, «en obtindre's uns rendiments notablement superiors als obtinguts per mitjans únicament manuals i sense causar cap mal a l'arbratge mitjançant l'ús d'aquesta tècnica», ha assegurat el vicealcalde. En aquells emplaçaments inaccessibles per a la recollida mecanitzada, es realitzarà la retirada manual.

Recursos multimèdia

Sergi Campillo