S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L'execució del Jardí de Trini Simó tindrà un termini de 15 mesos, i un pressupost de licitació de 3,2 milions d'euros

L'alcalde, Joan Ribó, ha presentat el projecte de licitació per a l'enjardinament del solar de Jesuïtes, i ha destacat el paper de la lluita ciutadana “sense la qual no es pot entendre la València actual”

• Figuració del futur jardí Trini Simó

28/03/2023

Un pressupost de licitació de 3,2 milions d'euros i un termini d'execució de les obres de 15 mesos. Estes són les xifres que concreten ja el futur jardí de Trini Simó, que s'habilitarà sobre l'antic solar de Jesuïtes, i que l'alcalde de València, Joan Ribó, ha presentat este matí, una vegada que l'equip guanyador del concurs d'idees ha presentat el projecte executiu a l'Ajuntament per a la seua aprovació i la posteriori licitació pública. Ribó ha reconegut “la lluita veïnal de “Salvem el Botànic”, que ha aconseguit mantindre esta zona verda en el centre de la ciutat, i s'ha convertit en tot un referent del poder comunitari de la ciutadania”.
 

L'alcalde Ribó, acompanyat pel vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha presentat este dimarts el projecte executiu de la proposta “Bardissa”, guanyadora del concurs i obra de l'equip multidisciplinari liderat per l'arquitecte Carmel Gradolí. El pressupost de licitació serà de 3.275.719,66, IVA inclòs, i se sol·licitarà el seu finançament amb fons Next Generation, de la Unió Europea. L'alcalde, Joan Ribó, ha subratllat que “València no seria la ciutat que actualment és sense els moviments veïnals que han lluitat per determinats espais, com el Saler, el llit del Túria, el Cabanyal o, en este cas, el solar de Jesuïtes, dels quals l'Ajuntament hem recollit el testimoni per a portar-los endavant”. Per això, Ribó ha agraït la valentia de persones, com l'activista veïnal Trini Simó, el nom de la qual serà el del futur jardí, en un reconeixement simbòlic a tot este compromís ciutadà.

El futur jardí, que s'habilitarà sobre l'antic solar dels Jesuïtes, en el número 80 de la Gran Via de Fernando el Catòlic, vol funcionar, per la seua situació al costat del Passeig de la Petxina, el Jardí de les Hespèrides, el Jardí Botànic, el col·legi de Sant Josep, i el Jardí del Túria, “com una superilla botànica”, tal com ha explicat el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo. “El projecte ha sabut conjugar els condicionants de l'entorn de la parcel·la i, tenint en compte el seu valor històric, mediambiental i urbanístic servirà per a articular el conjunt com una infraestructura verda o superilla”, ha explicat. El vicealcalde i regidor ha assegurat que esta iniciativa “és un projecte fonamental per al govern de Joan Ribó, i per això estem posant i posarem tots els recursos i l'energia per a fer-ho una realitat. Estem complint amb els terminis i continuarem fent-ho”, ha afirmat Campillo.

L'execució d'este projecte satisfà una històrica demanda ciutadana urbanística conduïda per Salvem el Botànic i garantix la preservació d'un entorn sensible tant des de l'òptica patrimonial com de la social. L'espai es convertirà en un jardí singular inspirat en el paisatge agrícola valencià, concretament en l'horta que envolta a la ciutat de València, en memòria de l'ús que va tindre originàriament. El director de l'equip redactor, Carmel Gradolí, junt amb l'arquitecte Marcel Cumplido, han detallat les característiques d'este projecte obra d'un equip multidisciplinari integrat per especialistes en arquitectura, botànica, arqueologia, arboricultura i enginyeria industrial.

Un espai per estar-hi, per viure'l

El jardí hortícola serà un espai visitable i atractiu per al veïnat, la comunitat educativa i el turisme i, en esta línia els projectistes han treballat el disseny i l'estructura de l'espai. Tal com han explicat, “un espai per a estar-hi, per a viure'l”. El projecte executiu, que va ser entregat a l'Ajuntament el passat 20 de març, contempla una superfície total d'actuació de 8.425,79 metres quadrats, dels quals 3.998,25 m² corresponen a superfície del jardí i els 4.427,54 m², a espai públic.

El jardí Trini Simó es configura com un nou jardí hortofructícola inspirat en la producció alimentària de l'horta, que incorpora els tres elements que la definixen: els horts, els camins i les sèquies, a més d'uns altres, com les tanques, les plantacions aromàtiques, les edificacions i les plantes útils que no són de cultiu. El futur Jardí Trini Simó evocarà el paisatge de l'horta, amb caixes de sèquies per a regar els camps, camins vorejats per plantes, un porxat de parres per a la trobada a l'ombra, i una gran orla arbrada per a connectar amb l'entorn. Es preveu utilitzar rajola fabricada amb biomassa de manufactura local, i murs amb tàpia de calç. El conjunt, han explicat els seus promotors, facilitarà l'accessibilitat, fomentarà la biodiversitat, complementarà els horts didàctics del Jardí Botànic i disposarà d'espais per al descans i l’estada.

Una vegada el projecte executiu siga aprovat per la Comissió de Patrimoni i, posteriorment, per la Junta de Govern Local, es traurà a licitació, amb la intenció que les obres puguen començar l'any que ve, 2024, ha explicat el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, qui ha afegit que la Universitat de València desenvoluparà, a través del Jardí Botànic, projectes divulgatius i activitats, i assumirà també la programació de les propostes i aprofitaments didàctics i educatius, així com el seu contingut científic.

L’alcalde ha conclòs la presentació subratllant que esta acció “ens permetrà saldar un deute històric amb la ciutat, i donar resposta a una demanda que era molt important per a este govern municipal”.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Joan Ribó
Sergi Campillo
Carmel Gradolí
Marcel Cumplido