S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L'Ajuntament i Controla Club premien els casals que fomenten el respecte de les mesures anti-covid i la prevenció de l'ús indegut de l'alcohol

• Carpa fallera

10/03/2022

La Regidoria de Salut i Consum i l'ONG Controla Club premiaran els casals que fomenten el compliment de les normes preventives contra la covid-19 establides per la Conselleria de Sanitat, així com el grau d'atenció, difusió i compliment, per part de les comissions i els seus integrants, de la prevenció de l'ús indegut de begudes alcohòliques en casals, carpes i revetles.

 

Ho faran a través de la primera edició del “Premi faller a les bones pràctiques per unes falles segures i responsables”, que ha sigut presentat este matí, en roda de premsa, en el Casal de la Falla Doctor Collado, i en la qual han intervingut el regidor de Salut i Consum de l'Ajuntament de València, Emiliano García, el director de l'ONG valenciana Controla Club, Juan Barcala, i el president de l'Agrupació de Falles La Seu-Xerea-Mercat, Tono Fagoaga.

Un guardó que atorgarà Controla Club, amb la col·laboració del Pla Municipal de Drogodependències del Servei d'Addiccions de la Regidoria de Salut i Consum, i que pretén visibilitzar l'important paper que tenen els casals fallers per un gaudi segur de les festes més importants que se celebren a la ciutat de València i referents en l'àmbit internacional, tal com ha ressaltat Juan Barcala.

Igualment, el regidor Emiliano García ha comentat que iniciatives d'esta índole propicien una conscienciació col·lectiva de la ciutadania i especialment del món faller en la prevenció dels consums abusius de begudes alcohòliques, que “lluny de fomentar un esperit festiu, interfereixen en la convivència i en el desenvolupament de les nostres festes així com a relaxar en el compliment de les mesures preventives col·lectives i individuals que a data de hui continuen sent necessàries”.

La iniciativa arriba després de la prova pilot de 2020, realitzada també amb la col·laboració del Pla Municipal de Drogodependències i altres Addiccions de la Regidoria de Salut i Consum en 2020. Una iniciativa el principal objectiu de la qual era fomentar unes revetles sostenibles i saludables que promogueren el consum responsable i evitar l’abús d'alcohol i les conductes incíviques durant les Falles, i que ha servit com a punt de partida per al disseny i creació d'estos nous premis.

Respecte a les dades de l'estudi i el treball de camp obtingut en 2020, cal assenyalar que per al públic el factor humà del personal que atén les barres és fonamental per al control i bon desenvolupament de les revetles, amb una puntuació de 9,78 en una escala d'1 a 10, seguit de la importància de la dispensació responsable d'alcohol, molt particularment de la prohibició de la venda la seua venda a menors, que va rebre una puntuació de 8,48 per part del públic enquestat.

Així mateix, el 80% del públic que va assistir a les revetles que van implantar mesures de control va destacar la major seguretat i control d'esta mena de revetles i el 87% de les persones enquestades van opinar que les campanyes de conscienciació són la millor eina per a reduir l'impacte de les revetles.

Participants i publicitat del premi

Fins al dia de hui, ja s'han inscrit més de 15 casals fallers i s'espera doblar la participació en els últims dies. En este sentit, Fagoaga ha volgut fer una crida a la resta de companys i companyes del col·lectiu faller donada la rellevància i importància d'esta iniciativa per a continuar sent una festa referent i exemplaritzant en matèria de compromís social.

Hi haurà un primer premi de 300 euros, més palet, i un segon premi de 100 euros, més palet. A més, serà la mateixa ONG l'encarregada de designar el jurat, composat per membres de l'associació experts en mediació, prevenció de les drogodependències, oci juvenil i ciutadà, que valoraran principalment:

El grau d'atenció, difusió i compliment, per part de la comissió i els seus integrants, de les normes preventives sanitàries, especialment de l'ús de la màsquereta segons la normativa vigent, la supressió de la publicitat de begudes alcohòliques al voltant dels monuments fallers infantils, la no venda i/o dispensació d'alcohol a persones embriagues, la prohibició de venda i dispensació d'alcohol a menors d'edat, la supressió de la dispensació gratuïta d'alcohol o el control per al consum begudes alcohòliques dins dels espais habilitats.

A més del premi, mediadors socials duran a terme, a partir d'este cap de setmana, altres iniciatives, com la distribució física de la cartelleria amb consells i recomanacions pròpies de l'activitat “Per unes falles segures i responsables” i accions d'assessorament per a la correcta difusió de l'aplicació de les mesures i recomanacions sanitàries i de salut pública.