Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

La Junta de Govern Local aprova el plec de condicions per a contractar el servei “Menjar a domicili”

El vicealcalde, Sergi Campillo, ha destacat que l'objectiu és salvaguardar la independència i autonomia de les persones usuàries

• Este contracte municipal és un dels més importants en l'àmbit de l'atenció social

10/09/2021

La Junta de Govern Local ha aprovat este divendres els plecs de condicions per a contractar la prestació del servici “Menjar a domicili”, una prestació que compta amb un pressupost inicial de més de 12 milions i mig d'euros per a quatre anys (uns tres milions d'euros l'any) i que arribarà a 1.440 persones en situació de vulnerabilitat. Tal com ha explicat el vicealcalde i portaveu municipal, Sergi Campillo, “l'objectiu és retardar el màxim possible la institucionalització de persones que prefereixen continuar vivint a les seues cases, però que necessiten suport perquè hi ha activitats que els resulta complicat realitzar en el seu dia a dia”.

 

“Hi ha persones que, bé perquè són majors, o perquè són dependents, tenen dificultats per a fer activitats com cuinar, per exemple, però que no volen deixar de viure en els seus domicilis”, ha explicat el vicealcalde. “Per tant, este tipus de servici permet retardar al màxim eixa institucionalització i conservar el màxim temps possible la independència de la persona en la seua pròpia casa, cosa que sempre és millor des del punt de vista del seu desenvolupament i el seu benestar emocional”, ha afegit.

Campillo ha recordat que este contracte municipal és “un dels més importants en l'àmbit de l'atenció social, que s'ha preparat amb molt d'esforç i per a aconseguir al millor servici possible”. La iniciativa s'emmarca en “l'aposta de l'Ajuntament que, com a administració més pròxima a la ciutadania, vol cobrir l'atenció social a les persones dependents més vulnerables” i es complementa amb els servicis Ajuda a domicili i Teleassistència.

 

12 milions d'euros i 1.440 persones

 

Del servici ‘Menjar a domicili’ l'Ajuntament sufragarà el 68% de la despesa, i cada usuari aportarà el 32% restant, és a dir, uns 2,5 euros per menú diari. La prestació, segons l'ordenança que regula esta competència municipal, preveu la preparació i lliurament a domicili de menjars a les persones usuàries, en racions equilibrades i saludables, en adequades condicions de qualitat i higiene, i amb paràmetres de sostenibilitat i proximitat durant els 365 dies de l'any.

Tal com ha subratllat el vicealcalde, es preveu que l'Ajuntament també pot proveir a les i els usuaris de microones i neveres en règim de cessió, i oferir caixes amb vaixella i coberteria (gots, plats, coberts i salva estovalles); així com organitzar iniciatives complementaries de dinamització, tant dins de com fora del domicili, especialment per a persones que acusen un major nivell de soledat, sobretot en èpoques especials de l'any, com ara Nadal o Falles. També s'inclouen altres activitats, com la de degustació dels menjars als Centres municipals de Servicis Socials, per a donar a conéixer el recurs.

El servici també compta amb la figura de treballadors socials per a intervenció i seguiment de casos de major vulnerabilitat, amb repartidors formats per a detectar indicis de risc als domicilis, i permet l’alta urgent en 48 hores i ordinària en màxim 7 dies. D’altra banda, disposa d’un registre del lliurament amb lectura codi QR al frigorífic de la persona usuària així com un sistema d’avaluació diària de la persona beneficiària del menú rebut i dona la possibilitat als i els usuàries de què cedisquen les seues claus.

Pel que fa als requisits, per poder gaudir d’este servici, les persones han d’estar empadronades al municipi de València, tindre 65 anys o més, o 18 anys o més amb el cas de comptar amb un certificat oficial de discapacitat, de dependència o de ser perceptor de pensió d'incapacitat per-manent total, absoluta o gran invalidesa. A més estes persones, han de tindre autonomia per a la preparació i ingesta dels aliments servits, però no per a la compra i cuinat, i viure a soles o en companyia de persones en situació similar d'edat i característiques. També es tenen en consideració els ingressos.

Per últim, els menús que es repartiran en envasos reciclables i es retiraran per al seu reciclatge, seran especials per a festivitats, i personalitzats d’acord amb les necessitats de les persones. Diàriament les persones usuàries d’este servici rebran una amanida, dos plats, postre i pa, i un litre de llet i de suc setmanal i tovallons.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Sergi Campillo