S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L’Ajuntament inicia una nova plantació massiva d’arbres, la qual augmentarà l’adaptació de la ciutat al canvi climàtic

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, assenyala “l’objectiu i compromís del Govern de Joan Ribó de plantar arbres en tots els escocells buits de la ciutat”

• Treballs de condicionament d’escocells i plantació d'arbres

15/11/2022

LAjuntament de València ha iniciat este matí una nova plantació massiva darbres a la ciutat, en concret, la corresponent al programa Una València més Verda II, la qual incrementarà ladaptació de la ciutat al canvi climàtic. Esta iniciativa es va començar a executar el passat setembre, amb el condicionament descocells i la plantació de palmeres, tanmateix hui han estat plantats els primers 13 arbres dels quasi 1.300 que sintegraran a la infraestructura verda durant els pròxims mesos. La plantació de sis exemplars de pebrer de Brasil (Schinus terebinthifoliu) i de set darbres del foc (Brachychiton acerifolius) sha realitzat al barri de Na Rovella, al districte de Quatre Carreres. I la pròxima setmana es continuarà als barris de Campanar i de Natzaret.
 

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha destacat l’inici d’esta actuació i ha recordat que la iniciativa, sorgida dels pressupostos participatius DecidimVLC, amb una inversió d’un milió d’euros, “preveu plantar quasi 1.300 arbres i palmeres als diferents barris i districtes, la majoria arbres, ja que palmeres eren una trentena”. “Com ho hem anat anunciant, fins ara s’han dut a terme tasques de condicionament d’escocells i plantació de palmeres, però hui s’ha pogut començar a plantar arbres amb l’arribada d’un poc més de fred, tenint en compte que cada vegada els estius són més llargs a la nostra ciutat”, ha apuntat Campillo.

“Amb esta plantació massiva, la segona en els últims anys, perquè en el programa Una València més Verda I es van plantar més de 3.000 arbres, estem fent una inversió com feia dècades que no es realitzava quant a arbrat de viari. En este sentit, tenim un objectiu i un compromís: acabar amb els escocells buits de València. Evidentment, la ciutat és dinàmica i més encara els arbres, que són éssers vius, i cada any hem d’abatre exemplars per seguretat i no es poden respondre fins que no arriba el fred. Ara, per fi, comencem amb la plantació massiva dels quasi 1.300 arbres previstos que s’aniran plantant durant els pròxims mesos”, ha argumentat el vicealcalde.

El programa Una València més Verda II –amb un pressupost de 941.600,72 euros, IVA inclòs- preveu la plantació de 1.294 nous exemplars, entre arbres i palmeres, els quals se sumaran als 3.142 ja plantats durant la primera edició, també sorgida dels pressupostos participatius Decidim València 2019/2020. La iniciativa preveu actuar en els 13 districtes de la ciutat, alhora que millorar la xarxa de reg per tal de millorar la seua eficiència. El nou arbrat, alhora, afavorirà l’absorció de més de 37.000 quilos de CO₂ l’any, entre altres millores ambientals.

Experimentació amb arbrat adaptat a temperatures elevades

En l'elecció i introducció de noves espècies preval, segons les indicacions del Servici de Jardineria Sostenible, l'adaptació de l'espècie al clima urbà de la ciutat, tot introduint autòctones i altres ben adaptades al clima mediterrani tenint en compte, també, l’escenari d’escalfament global. De fet, el programa aposta per espècies autòctones, tanmateix, també s'introdueixen, en xicotetes quantitats i a títol experimental, algunes espècies africanes, sud-americanes i australianes, les quals suporten temperatures més elevades i, en conseqüència, poden adaptar-se millor a l’escalfament global. Estes són: l’arbre de les tulipes (Sphatodea campanulata), l’hibisc (Hibiscus), l’hibisc marítim (Tiliaceus strylla) i la prunera dels cafres (Harpephyllum caffrum).

La reposició d’arbratge d’Una València més Verda II es va dividir en dos lots agrupats per barris i districtes i amb un pressupost equilibrat entre ells. Els dos lots responen a la divisió geogràfica marcada pels Jardins del Túria cap al nord i el sud. El lot nord –adjudicat per 506.227,11 euros, IVA inclòs) inclou els districtes de Campanar, Poblats Marítims, Camins al Grau, Algirós, Benimaclet, Rascanya, Benicalap i Pobles del Nord. El sud, per la seua banda -contractat per 435.373,61 euros, IVA inclòs- integra els districtes de Patraix, Jesús, Quatre Carreres, l’Olivereta i Pobles del Sud.

València, Capital Verda Europea 2024

L’increment de la infraestructura verda de la ciutat és clau en l’estratègia de de València, la qual ha aconseguit el premi de Capital Verda Europea 2024. Este guardó, dotat amb 600.000 euros, està promogut per la Comissió Europea des de 2010 per tal de reconèixer els projectes i el compromís per l’ecologia urbana, alineats en el Pacte Verd Europeu, l’Estratègia de Biodiversitat 2030 de la Unió Europea o els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Esta competició de València per a esdevindre Capital Verda Europea 2024 se suma a altres fites europees i mundials de la ciutat com ara la consecució de la Capitalitat Mundial del Disseny 2022, la Capitalitat Europea del Turisme Intel·ligent 2022, la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible 2017 o ser una de les cent ciutats triades per la Unió Europea per ser climàticament neutra el 2030.

Recursos multimèdia

Sergi Campillo