S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

València dissenya un operatiu de seguretat per a afrontar el repte d'organitzar les falles de la “nova normalitat”

Cano: “L'organització d'estes falles serà el repte més important de la història recent de la ciutat de València”

• Restriccions de mobilitat a la ciutat de València durant les falles

23/02/2022

La ciutat de València afronta el repte d'organitzar unes falles sense restriccions, per a això la regidoria de Protecció Ciutadana ha organitzat un dispositiu de seguretat en el qual participaran 1.800 policies locals i 600 bombers, per a garantir unes falles “pràcticament normals, però amb mascareta”. Esta és la idea que ha transmés el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, en una compareixença pública, en la qual ha estat acompanyat pel Cap de la Policia Local, José Vicente Herrera, i el Cap del Departament de Bombers, Enrique Chisbert, en la qual ha afirmat que “després de dos anys de pandèmia, podem dir que estem davant d’un dels reptes més importants de la història recent de la ciutat de València, però sincerament crec que estem preparats, perquè portem més d'un any treballant”. Així mateix, el regidor ha destacat que “les falles de setembre van ser una experiència sobre el terreny molt útil. Estes falles seran normals, a excepció de la mascareta, que és la nostra assegurança de vida”.

 

Des de la regidoria s'ha treballat a crear un dispositiu de seguretat “que permetrà el desenvolupament d'unes falles com les del 2019, però en una situació de pandèmia. A més se suma els dos anys de contenció de la gent en moltes de les qüestions que per a tothom so normals i habituals, com és viure unes festes al carrer”, ha afirmat Cano.

Atenció Grup GAMA

Un dels aspectes que des de l'àrea de Protecció ciutadana s'ha tractat de potenciar mitjançant este operatiu de seguretat, són els delictes d'odi i la violència contra les dones. Segons ha explicat Cano “volem que les falles evolucionen i siguen cada vegada més obertes, més plurals i més igualitàries, volem extirpar de la festa este tipus de situacions”. Per a això s'ha creat un protocol d'actuació del Grup d'Atenció al Maltractament (GAMA) de la Policia Local, que disposarà des del dia 15 al 19, durant les 24 hores del dia, d'una unitat mòbil d'atenció especialitzada, així com una patrulla de reforç durant el torn donen nit, per a atendre els casos que es puguen presentar. “Hem buscat l'aliança i la complicitat de tots els agents de la ciutat, des de les comissions falleres, al sector de l'hostaleria o del taxi, per a treballar en este tipus de situacions que es produixen especialment a la nit” ,ha precisat el regidor, qui ha afirmat que “també s'ha treballat amb les comissions falleres, perquè si es produix una situació d'abús o d'ofensa, sàpien com actuar, i siguen capaços de contactar amb les unitats del grup GAMA”.

Protecció del patrimoni històric

L'operatiu de falles també contempla un operatiu especial destinat a protegir les zones amb especial interés històric, especialment els que afecten l'entorn de la Llotja, el Mercat Central i la Plaça de Bruges. Per a això la Policia Local s'ha posat en contacte amb les comissions de les falles de l'entorn que organitzen revetles, com són les de Doctor Collado i la Falla Llanterna, per a evitar que es produïsquen actes “incívics”, especialment durant la nit.

Dispositiu de seguretat i restriccions al trànsit

El centre de València quedarà tallat al trànsit el dia 16 de març des del migdia fins a les quatre hores de la matinada posterior a la cremà de les falles. El perímetre interior afectat comprén la marginal dreta de l’antic llit del Túria, el pont de les Glòries Valencianes fins a la plaça d’Amèrica i les Grans Vies, inclosa la plaça d’Espanya i el pas inferior del passeig de la Petxina. Els vehicles d’emergències i de servei públic sí podran circular. Igualment, de l’1 al 15 de març la policia local procedirà al tall del trànsit del centre de la ciutat al voltant de la plaça de l’Ajuntament dos hores abans de l’inici de la mascletà.

Hauran restriccions al trànsit en els principals actes de les festes, com la Crida, les mascletaes, l'ofrena o els castells, entre altres. Per al tancament de la Plaça de l'Ajuntament durant la mascletà es destinaran 79 agents, la qual cosa suposa una reducció respecte a anys anteriors, gràcies a la conversió en zona de vianants de la plaça, que permet optimitzar els recursos. L'operatiu dels castells es reforçarà amb fins a 112 agents. “La cremà enguany s'avança a les 22 hores, perquè al setembre es va fer així i comprovem que fa que la utilització dels recursos siga més eficient, tant en el que afecta el departament de bombers com al servici de neteja”, ha remarcat el regidor de Protecció Ciutadana.

Tal com ha subratllat el Cap del Departament de Bombers “l'operatiu de la cremà mobilitzarà 331 bomberes i bombers i 120 vehicles, en una nit en la qual la ciutat té 600 focs controlats, un esdeveniment difícil de reproduir en qualsevol altra ciutat del món”

Per part seua el Cap de la Policia Local ha assegurat que “afrontem les falles amb total seguretat, i amb suficients recursos. Estem perfectament coordinats amb el Cos Nacional de Policia, i comptem amb un centre mòbil de coordinació, que estarà disponible en tots els grans actes”. Herrera ha destacat l'important paper que exercirà la Unitat de Drons: “els drons seran molt útils per a analitzar el comportament de la gent en les aglomeracions, i previndre possibles allaus”.

Per a finalitzar Cano ha recordat que “seguim en pandèmia” i ha fet una crida a la ciutadania a “la responsabilitat i al civisme, com a principals factors per a viure una falles segures, sense necessitat de crear un estat policial, tal com s'ha fet en estos dos últims anys”.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Aarón Cano
Aarón Cano 2