S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L'Ajuntament licita el projecte per a plantar més de 130 nous arbres a Orriols

Tal com ha explicat Sergi Campillo, es tracta d'una iniciativa acordada amb les entitats socials i veïnals del barri

• Imatge del carrer Pare Viñas

27/03/2023

El Servici de Contractació de l'Ajuntament ha aprovat este dilluns la licitació del projecte de rearborització del barri d'Orriols, una iniciativa que permetrà habilitar més de 130 nous punts d'arbratge als carrers Pare Viñas, Sant Joan Bosco i Daroca, mitjançant la creació d'escocells i plantació d'exemplars arboris. D'esta manera, el govern municipal dona compliment als compromisos adquirits en este àmbit en la sèrie de reunions que l'alcalde ha mantingut amb les entitats veïnals i els col·lectius socials del barri. El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha informat sobre esta iniciativa, i ha subratllat la importància de l'arbratge en la qualitat de vida urbana i ciutadana.
 

Tal com ha recordat Campillo, “este projecte va ser acordat amb els veïns i veïnes de la plataforma social d'Orriols en les reunions periòdiques que mantenim, precisament per tal de millorar les condicions del barri”. La resolució del Servici de Contractació inclou la contractació de l'execució de les obres de creació d'escocells i plantació d'arbratge en els tres carrers esmentades (Pare Viñas, Daroca i Sant Joan Bosco) i el canvi d'espècie de Lagunaria Paternonii al carrer Rodrigo de Pertegás.

Sergi Campillo ha subratllat “la importància dels arbres per a la millora del paisatge urbà i per a la millora de la salut de les persones, especialment perquè proporcionen ombra a l'estiu, en una ciutat en la qual cada vegada registrem unes temperatures estivals més altes i també durant gran part de l'any; per això són molt beneficiosos per a la salut i el benestar dels veïns i veïnes dels carrers on estan”, ha destacat.

En total, es preveu habilitar més de 130 nous punts d'arbratge (108 nous escocells en els tres carrers, que podran acollir els mateixos exemplars arboris; i 23 més que s’han plantat ja en els escocells que estaven buits als carrers, en el marc del Pla Una València Més Verda II. En total, es calcula que els carrers d'Orriols tindran fins a 131 arbres més, encara que el número definitiu dependrà també de les circumstàncies concretes de cada tram de carrer, com la presència d'instal·lacions subterrànies de servicis d'aigua o d'enllumenat, entre altres). L'objectiu, ha explicat Sergi Campillo, és “continuar fent de València una ciutat sostenible i amable per a la ciutadania, al mateix temps que restaurar i mantindre la dignitat de tots els barris amb equipaments i dotacions de caràcter cultural, social o, com en este cas, mediambiental”.

La creació de nous escocells dona resposta a les propostes plantejades per les persones residents en la zona, i canalitzades a través de l'Associació de Veïns del barri d'Orriols. Des del Servici Municipal de Jardineria Sostenible s'han constatat les necessitats de naturalització d'Orriols i, s'ha plantejat una actuació dirigida a afavorir la biodiversitat als carrers d'este barri que, tal com ha recordat el vicealcalde i delegat d'Ecologia Urbana, és un dels barris d'Acció Preferent per al govern municipal.

Sobre la vorera i sobre la calçada

Segons els càlculs del Servici Municipal de Jardineria Sostenible, es preveu crear 31 escocells en Pare Viñas i altres 33 en Sant Joan Bosco (en tots dos casos s'instal·laran sobre la calçada); i altres 44 al carrer Daroca, que s'habilitaran sobre la vorera. Esta diferència es deu a les característiques de cada via, atés que, segons els plans d'infraestructures, és impossible crear els nous escocells en les voreres als carrers Pare Viñas i Sant Joan Bosco, tant per la seua amplària (entre 1,5 i 2 metres) com pels servicis existents; per la qual cosa s'ha optat per habilitar-los en la zona d'aparcament dels costats dels nombres imparells d'estos carrers, ja que els servicis existents també impedixen la creació en la zona d'aparcament dels nombres parells. Per la seua banda, la vorera del carrer Daroca presenta un ample de 3 metres, la qual cosa permet la creació d'escocells en la vorera d'unes dimensions de 1,5 x 1 metres (excepte en el tram entre els carrers Pare Viñas i Sant Joan Bosco, pels servicis existents).

Quant a les espècies arbòries que es preveu plantar, en Pare Viñas i Sant Joan Bosco s'ha optat per a intercalar exemplars de fulla perenne (com a roures carrasqueños (quercus faginea “valentina”), aligustres del Japó (ligustrum japonicum “variegata”), tarongers nans (cumquat fortunella spp), alzines (quercus ilex) o pereres de flor (pyrus cayeriana) amb uns altres de fulla caduca (com tarays (tamarix gallica), magraners, (punica granatum), o lidoneros (celtis australis) amb l'objectiu que en els mesos d'hivern hi haja als carrers exemplars arboris que disposen de fulles verdes, per a aconseguir una millora visual i més natural de l'entorn de manera permanent, a més de millorar la biodiversitat i proporcionar de refugi natural a tota la fauna útil. Al carrer Daroca es plantaran també espècies alternes de fulla caduca, com a arbres orquídia (bahuinia acuminata), o pruneres roges (prunus pisardi); i tant en el primer escocell com en l'últim es plantaran aligustres del Japó (ligustrum japonicum variegatum) de fulla perenne perquè en els mesos d'hivern hi haja al carrer infraestructura verda permanent.

El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha conclòs subratllant el paper de l'arbratge com a ‘embornal’ de CO₂, generador oxigen i receptacle de partícules en suspensió de l'àrea urbana”. “Els arbres no sols reduixen l'efecte de “illa de calor”, sinó que només amb la seua presència es dona bellesa al paisatge i augmenta la sensació de benestar del veïnat”, ha afegit.

Recursos multimèdia

Sergi Campillo