S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

La ciutat reivindica la cineasta valenciana autora del primer llargmetratge produït i dirigit per una dona a Espanya

• Primer llargmetratge produït i dirigit per una dona a la història del cine espanyol

04/10/2023

  • La mostra, que s'emmarca en els actes de la Mostra de València-Cinema del Mediterrani, romandrà en la sala d'exposicions municipal de la Galeria del Tossal fins al 30 de novembre
  • El regidor de Cultura indica que esta exposició recupera la figura d'Helena Cortesina, “una dona que hem de tindre com a referent”
  • José Luis Moreno ressalta “l'aposta de l'Ajuntament per fer créixer la Mostra”

La Galeria del Tossal alberga l'exposició 'Helena Cortesina, una cineasta pionera a Espanya'. La mostra, dedicada a esta artista valenciana, s'emmarca en el programa d'activitats de la Mostra de València-Cinema del Mediterrani i s'ha organitzat amb motiu del centenari de l'estrena del seu llargmetratge “Flor d'Espanya”, el primer produït i dirigit per una dona a la història del cine espanyol.

L'exposició, que estarà oberta al públic fins al 30 de novembre i que comptarà amb visites guiades per la seua comissària, Irene de Lucas Ramón, “il·lustra les múltiples facetes de la vida d'esta pionera i la seua extraordinària trajectòria professional, des del seu naixement en el barri del Cabanyal, en 1903, fins a la seua mort a l'Argentina, en 1984”, tal com ha recordat el regidor de Cultura, José Luis Moreno.

El regidor ha recordat la trajectòria d'Helena Cortesina com a ballarina, cantant, actriu de cinema i de teatre, productora i directora de cinema, empresària teatral, model de Sorolla i intèrpret lorquiana, a més de militant i exiliada republicana.

“La mostra plasma les seues excepcionals qualitats, la seua audàcia i creativitat a través de fotos i documents de l'època d'una dona que hem de tindre com a referent", ha ressaltat Moreno, després de recordar la seua “aposta per la Mostra i per fer-la créixer".

“En el procés d'investigació s'han descobert fotogrames inèdits gràcies a la col·laboració de la Filmoteca Espanyola, així com l'èxit comercial de la pel·lícula, primer a Cuba i després al nostre país”. "Cortesina no va dirigir més perquè es va centrar en la interpretació, que era la seua prioritat. Gràcies a l'estrena d'este llargmetratge va poder protagonitzar obres de teatre, una cosa a la qual abans no havia tingut accés", tal com ha comentat la comissària de l'exposició, Irene de Lucas Ramón.

A més d'esta exposició, la Mostra editarà al costat de l'Institut Valencià de Cultura el primer assaig monogràfic sobre Cortesina, que va debutar en la dansa amb tot just tretze anys, va protagonitzar el seu primer film i va crear la seua pròpia productora de cinema amb dèsset, i en la primavera-estiu de 1921 va produir, va dirigir i va protagonitzar la seua primera i única pel·lícula com a cineasta, 'Flor d'Espanya', amb díhuit anys acabats de complir.

La mostra oferix una visió completa de Cortesina, així com del seu compromís polític i la seua adscripció a l'Aliança d'Intel·lectuals Antifeixista per a la defensa de la cultura. Un dels motius pels quals es va veure forçada a l'exili a l'Argentina: "Va ser un dels noms silenciats per la censura", ha conclòs Irene de Lucas.

La inauguració de l'exposició suposa el tret d'eixida de les activitats de Mostra de València: "Esta exposició s'emmarca dins del desig d'amplificar el festival més enllà de les projeccions", ha indicat Eduardo Guillot, director artístic de la Mostra, que celebrarà la seua pròxima edició entre el 19 i el 29 d'octubre.

La 38a edició de Mostra de València-Cinema del Mediterrani està organitzada per l'Ajuntament de València i compta amb la col·laboració de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), el Palau de la Música, Barreira Art + Disseny i À Punt Mèdia com a mitjà oficial.