Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Espai Natzaret incorporarà un mirador a la mar, zones d'ombra i horts urbans

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha fet este dilluns un recorregut pel barri i ha visitat la zona del futur Parc de Desembocadura junt amb veïns i entitats del barri

• L'Espai Natzaret és un parc de transició fins a la construcció del futur gran Parc de Desembocadura

23/05/2022

Espai Natzaret incorporarà pròximament un mirador a la mar, zones d'ombra i horts urbans. Així ho ha anunciat este dilluns l'alcalde de València, Joan Ribó, durant la visita que ha realitzat, junt amb representants veïnals i de diferents entitats del barri per tota la zona i els terrenys del futur Parc de Desembocadura. L'alcalde ha detallat l'estat de les diferents actuacions que es contemplen per a millorar este espai de trobada de la ciutadania, que va quedar obert al públic el passat 23 de desembre com a avanç i transició fins a la construcció del futur gran Parc de Desembocadura.

 

Ha participat en la trobada el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, juntament amb els representants veïnals Maite Biosca i Julio Moltó, de l'Associació veïns i veïnes Natzaret; José Antonio Barba, de Nazaret Unido; Carmen Bernabeu, de Plataforma Desembocadura Natzaret Morera; Vicent Martínez, de l'Associació de veïns i veïnes Grau-Port; i Vicent Martínez i Sebastiá, de la Plataforma El litoral per al poble. Amb tots ells, l'alcalde Joan Ribó ha reiterat la reclamació que la recentment estrenada Línia 10 de Metrovalencia es connecte ràpidament amb el Cabanyal “en primer lloc per a facilitar les connexions també amb La Marina i amb el Port; i en segon lloc, per a eliminar amb tota urgència eixa espècie de magatzem provisional que ha d'anar destinat a centre de Formació Professional”.

L'alcalde ha recordat també que Natzaret “ha sigut un barri molt castigat a causa de l'ampliació del Port, el mateix que La Punta pel tema de la ZAL”, i ha subratllat que el Port va cedir els terrenys necessaris per a poder habilitar este parc, i a més l'Autoritat Portuària assumirà de manera majoritària l'adequació de la fase I del futur Parc.

Zones d'ombra en Espai Natzaret

L'alcalde ha detallat a la representació veïnal les actuacions previstes en Espai Natzaret. La primera que es durà a terme, de manera imminent, és l'adequació de zones d'ombra, que es preveu que estiguen instal·lades abans de l'estiu. L'alcalde ha explicat que la ubicació exacta d'estos punts d'ombria es triarà amb el veïnat, per a atendre les preferències de les i els usuaris. La idea inicial, ha explicat Joan Ribó, és habilitar un parell d'illes d'ombra de 16x4 metres, encara que l'Ajuntament maneja també altres opcions, com a illes de 8x8 metres o, fins i tot, unitats soltes de 4x4 metres, amb l'objectiu de tindre més possibilitats en l'espai. No obstant això, s'atendrà els plantejaments del veïnat.

Una altra de les iniciatives que es preveu en Espai Natzaret és l'habilitació d'una zona d'horts urbans. A més de la seua funció productiva, els horts urbans contribueixen a incrementar la qualitat de vida de la població mitjançant la relació que s'estableix entre el medi urbà i el natural i, de manera paral·lela, fomenten la biodiversitat i l'equilibri dels ecosistemes. Tal com ha explicat l'alcalde, abans d'acabar l'any es redactarà el projecte per a l'adequació d'estes zones d'horta urbana.

En este context, el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha destacat que Espai Natzaret és un àmbit de transició, però que fa que el veïnat puga gaudir d'un espai ampli “que permet fer uns usos propis d'un jardí, com a esport, pícnic, jocs, oci i trobada”. “Era molt important obrir este espai fins que estiga conclòs el Parc de Desembocadura –ha afirmat- que serà una infraestructura verda definitiva per a tota la ciutat de València, i que suposarà la culminació del Jardí del Túria”.

La Regidoria de Cicle Integral de l'Aigua està ja avaluant el procés per a la instal·lació d'una font en este espai, que oferirà una àrea fresca en els mesos més calorosos, ha explicat l'alcalde; i així mateix, i també abans que conclou l'any, es preveu instal·lar un parc de calistènia (o gimnàs de carrer), una dotació que s'orienta a la millora de l'agilitat, la força física i la flexibilitat de les persones usuàries, al mateix temps que ajuda a fomentar les relacions socials.

Plantació d'un ginkgo amb el veïnat

Durant la visita, l'alcalde, Joan Ribó, ha participat, junt amb el veïnat, en la plantació d'un exemplar de ginkgo (Ginkgo biloba, arbre dels quaranta escuts o noguera del Japó), una de les espècies d'arbre viu més antiga, especialment conegut com l’arbre de la pau perquè va sobreviure a la bomba atòmica d’Hiroshima. L'alcalde també s'ha referit al projecte del mirador a la mar, que subratllarà l'especial relació del barri de Natzaret amb el Mediterrani, i que està pendent de licitació en estos moments. Finalment, l'alcalde ha respost als plantejaments del veïnat sobre la presència de pintades al parc, i ha avançat que s'està preparant un conveni amb la Capitalitat del Disseny per a resoldre la solució estètica de l'entorn.

Espai Natzaret és un parc de 30.000 metres quadrats habilitat sobre l'espai post industrial que estava ocupat fins fa uns anys per les instal·lacions de la fàbrica Arlesa-Moyresa-Bunge. L'Ajuntament ha reconvertit este espai en zona verda, que formarà part del futur Parc de Desembocadura, un dels projectes d'infraestructura verda més importants de la ciutat, que abordarà la prolongació de l'antic llit del riu Túria fins a la mar i resoldrà el deute històric amb el barri de Natzaret. Amb els seus 253.411 m², el Parc Desembocadura es convertirà en un pulmó verd de la ciutat com el Jardí del Túria o el Parc Central.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Joan Ribó
Sergi Campillo