S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Places, parcs, jardins i espais museístics serviran d'escenari a les huit peces de Moviments Urbans

Moviments Urbans es descentralitza, amb un projecte comunitari en el barri de Marxalenes, i s'internacionalitza, amb l'obra ‘Nest’, de la belga Marie Gyselbrecht

• Actuació de Club Mutante a la plaça de la Mare de Déu

28/03/2023

El Festival Dansa València arrancarà la seua 36a edició el cap de setmana del 15 i 16 d'abril amb un cicle d'accés lliure. Edició rere edició, Dansa València acosta els llenguatges del moviment a nous públics i espais no convencionals en el seu primer cap de setmana a través del cicle ‘Moviments Urbans’. La proposta és fruit d'una col·laboració entre el festival organitzat per la Generalitat a través del Institut Valencià de Cultura, i la regidoria d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València, que patrocina este cicle.
 

La regidora d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València, Maite Ibáñez, ha assenyalat que està “encantada d'estrènyer la col·laboració amb Dansa València i de reforçar, així, el nostre suport a la dansa”. La regidora ha destacat que és “important que les actuacions s'exhibisquen en les nostres places, parcs, centres culturals i llocs emblemàtics, ja que l'experiència de seguir els espectacles en viu i tan de prop afavorix l'increment d'espectadors per a la dansa i fa més accessible este llenguatge artístic”. Sens dubte, “el festival és una fantàstica oportunitat perquè els veïns i veïnes s'acosten als millors espectacles de dansa de companyies valencianes, nacionals i internacionals”, ha remarcat Ibáñez.

La directora del festival, María José Mora, ha assenyalat que “la programació de Moviments Urbans està destinada a veïns i veïnes de la ciutat de València que, en principi, no busquen assistir a un espectacle de dansa, però acaben sent sorpresos. Les peces programades funcionen com a pont perquè la ciutadania transite el camí que els separa de les arts del moviment”. Enguany, la bestreta de la cita amb les arts del moviment s'ha programat els dies 15 i 16 d'abril en diferents places del centre històric, l'antic llit del riu Túria, el parc de Marxalenes i el Museu de Belles arts. Engloba un total de huit espectacles.

Matí de peces breus i vesprada internacional

La primera jornada es desenvoluparà en el Museu de Belles Arts (carrer Sant Pius V, 9) i al Jardí del Túria. El dissabte 15 d'abril, el pati de l'Ambaixador Vic de la pinacoteca serà l'escenari d'una peça de dansa per a tota la família inspirada en l'obra de Joan Miró “La màgia dels colors. Cromàtic”. Cadascun dels tres intèrprets de la companyia Baal assumix un color: el groc, el roig i el negre.

El claustre renaixentista serà també el marc per a la representació d'una peça pròxima i íntima dels valencians Cave Canem: “No són ulls perquè els veus, són ulls perquè et miren”. Explora com la realitat es trontolla davant la presència d'altres ulls i davant la dificultat de no saber com reaccionar o interactuar perquè no estem assoles.

Per a concloure el matí, l'espectacle es desplaça al quilòmetre 1 del Jardí del Túria. En l'obra “Honest” Kiko López realitza un viatge pel joc i el rebuig, acompanyat d'una mirada fràgil, vulnerable i honesta darrere de l'acceptació d'un mateix.

A boca de nit, la intèrpret i creadora belga Marie Gyselbrecht indagarà en els límits i les llibertats de l'espai públic en la ‘skateplaza’ que es troba en l'antic llit del riu, davall del Pont de Sant Josep. La seua proposta ‘Nest’ s'articula entorn del cotxe com un dels símbols més poderosos de la nostra civilització.

Diumenge de parc i places

La programació continua diumenge 16 d'abril al parc de Marxalenes. La plataforma Hort-Art ha posat en marxa este mes de març un taller amb un grup d'adolescents del districte de la Saïdia. Com a punt final del curs, els participants representaran la peça de dansa comunitària ‘Estudi per a cos bomba’, un ball desproveït de línies narratives absolutes, fruit de la investigació que el grup ha realitzat sobre els estats físics.

La plaça dels Furs serà l'espai a l'aire lliure on la plataforma valenciana Wako, liderada per Eduarzo Zúñiga, escenificarà ‘Hellouses i Goodbyeses’. Richard Mascherin li prendrà el relleu en la plaça de la Almoina amb ‘Buit espiritual’, una acció performativa que esdevé en dansa contemporània.

La guinda a este primer cap de setmana la posarà la segona edició de ‘Styles Battle’, que l'any passat ja va fer ballar al nodrit públic congregat en la plaça de la Mare de Déu. El col·lectiu València City Cypher proposa una nova batalla d'estils, on la creativitat i la musicalitat són les claus per a guanyar. La pista està oberta a ballarins de tot gènere, del contemporani al hiphop breakingpopping, electro, flamenc…

En este esdeveniment, els participants han de traure el màxim rendiment a la seua creativitat, la seua capacitat d'experimentació i els seus dots d'improvisació i freestyle al ritme d’una playlist. La cita reunix la comunitat dancística valenciana, organitzada per col·lectius que lluiten diàriament per a visibilitzar estils de balls urbans poc coneguts però molt presents als carrers de la ciutat.

Recursos multimèdia

Maite Ibáñez