S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Els Premis Cacau d’Or celebren i distingeixen els professionals de l'esmorzar

Emiliano García: “L’esmorzar forma part del nostre patrimoni com a poble, és un senyal d'identitat”

• L'esmorzar és una tradició valenciana molt arrelada en pobles i ciutats

27/11/2021

La geografia de l’esmorzar s'estén per tota la Comunitat, com venen demostrant des de 2015 els Premis Cacau d’Or, un reconeixement als locals i persones que contribueixen a mantindre viva esta tradició gastronòmica única a Espanya. La comunitat digital La Cultura de l'Esmorzar, amb el suport de Visit València, organitza estos guardons dels quals s'ha fet lliurament al Palau de L’Exposició de València. Uns premis que, sumant els locals seleccionats en esta setena edició, han destacat el bon fer de prop de cinquanta establiments. Són bars i restaurants de grans, mitjans i xicotets municipis de Castelló, Alacant i València que reten tribut a este fet diferencial culinari, evolució del moment en què els llauradors paraven a reposar forces a mitjan matí i que s'ha convertit en un costum democràtic i transversal, practicada per totes les generacions i a l'abast de qualsevol butxaca, on es reuneixen familiars, amics i companys de treball.

 

“Igual que la paella, la cultura de l’esmorzar és tradició, és cultura, és un punt de trobada, de reunió. Este particular esmorzar ha perdurat en el temps, i cada vegada té més adeptes. Es reinventa, però sempre sota les mateixes premisses, posant en valor el nostre producte de proximitat. Per això creiem que ja forma part del nostre patrimoni com a poble, i més enllà dels aliments, és un ritual, un senyal de pertinença i d'identitat pròpies”, ha expressat el regidor de Turisme, Emiliano García, en la gala.

De dilluns a diumenge, l’esmorzar fa que entre les 10 i les 12 l'estómac i esperit dels valencians estiga ben atés gràcies a la trobada al voltant de la taula en el qual la xarrada, el descans i la interacció social tenen tant de pes com l'aspecte culinari. Presidit per un generós entrepà, el festí sol anar precedit d'entrants tradicionals, com els cacaus de collaret o els tramussos. Tota una experiència gastronòmica a la qual sol posar punt final un café cremadet i en la qual receptes tradicionals i aliments de proximitat conviuen amb la innovació dels cuiners inquiets.

Enguany, la Comunitat de l'Esmorzar ha visitat al llarg dels mesos diferents locals, provant i valorant les seues propostes gastronòmiques. Un intercanvi d'experiències que ha servit per a la selecció dels guanyadors dels Premis Cacau d’Or 2021.

Una de les característiques de l'esmorzar valencià és la presència d'una sèrie d'entrepans tradicionals que poden trobar-se pràcticament en qualsevol bar o restaurant de la Comunitat.

A més, s'ha mantingut la tradició de distingir com a dones esmorzadores professionals de diverses àrees que practiquen i difonen la cultura de l'esmorzar valencià.