Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L'Ajuntament realitza 265.000 actuacions als jardins i arbratge municipal

El vicealcalde Sergi Campillo recorda que enguany el servici disposarà d’una nova contracta de jardineria amb un augment del 50% del pressupost

• Els operaris poden els ficus monumentals de la Glorieta

28/01/2022

L'Ajuntament de València ha escomés en 2021 un total de 265.636 actuacions en relació al manteniment i millora dels jardins i l'arbratge de la ciutat. Una gran part d’estes, s’han centrat en el control d’escocells, amb 227.303 treballs dels operaris. El vicealcalde de València i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha informat que durant l'any passat, a més, es va invertir 1.720.787 euros en nous espais enjardinats o remodelacions d'estos. Tot i l'important augment de la superfície en manteniment tant pel servici de Jardineria com per l'Organisme Autònom Municipal (OAM) de Parcs i Jardins, «el pressupost continua creixent any rere any», com ha explicat Campillo, «amb millores d'un 9% i un 41% respecte a 2015». Amb tot, el regidor ha celebrat que este mateix any «el servei disposarà d’una nova contracta de jardineria amb un augment del 50% del pressupost».

 

L'Àrea d'Ecologia Urbana gestiona 5 milions de metres quadrats de superfície enjardinada (520 hectàrees) en tota la ciutat i els seus pobles; destaca entre ells el Jardí del Túria que, amb més de 120 hectàrees de superfície i 10 km de longitud, és el principal corredor verd de la ciutat, i és considerat el major parc urbà d'Espanya. València compta actualment 148.729 arbres, un 8% més dels que hi havien plantats en 2015.

El vicealcalde Campillo ha fet balanç d'un 2021 en què «a més de cobrir les necessitats ordinàries per al manteniment habitual dels jardins públics de la ciutat, s'han realitzat actuacions de millora amb la reforma i remodelació d'alguns jardins, i la creació de nous espais enjardinats per un import superior als 1,7 milions d'euros. Tot això sense deixar de banda l'esmena d'incidències sobrevingudes de qualsevol mena, com els treballs de neteja després dels efectes de temporals, la reparació d'actes vandàlics en les mateixes zones enjardinades o la reparació dels jocs infantils i biosaludables que les acompanyen», ha assenyalat.

Entre els nous espais enjardinats creats destaquen la pèrgola musical del Parc de Malilla, el Jardí de Sor Guillermina (Montolivet) i el Bosquet de Benicalap, realitzat pel servici de projectes urbans. Algunes de les remodelacions foren la plaça Calabuig (Cabanyal-Canyamelar), la de Manuel Granero (Russafa), Parc de l'Oest (Tres Forques) o l'Espai Natzaret.

 

Pressupost en augment

 

El pressupost invertit en el manteniment de jardins, per part del Servici de Jardineria corresponent a l'exercici de 2021, ha sigut de 14.718.130, 96 euros enfront dels 13.543.874,08 euros de 2015, és a dir, un 9,2% més respecte a 2015. S'ha de ressenyar l'increment de superfície gestionada pel Servici de Jardineria respecte a 2015, que ha sigut de 196.771 metres quadrats de zones verdes, arribant fins als actuals 2.908.242 metres quadrats d'espais enjardinats.

En el cas de l'OAM Parcs i Jardins, l'increment del seu pressupost respecte a l'any 2015 ha sigut d'un 41% més, passant dels 8.726.997 euros del 2015 als 12.341.000 euros actuals, per a assumir els 272.098 metres quadrats de jardins adscrits a este organisme, que actualment gestiona 2.098.942 metres quadrats.

«S'ha de ressenyar que està en licitació el nou contracte de gestió de la jardineria i la infraestructura verda de la ciutat, que augmenta un 50% el pressupost destinat a estes tasques, i per això esperem que al llarg de 2022, quan estiga la nova contracta, es note una milloria en la freqüència i manteniment d'estes zones verdes. Però vull posar en valor la tasca actual, que s'ha fet un enorme esforç tot i la contracta heretada del PP, clarament infradotada», ha destacat el vicealcalde.

 

Actuacions en jardins i arbratge

 

Durant el 2021, s'ha dut a terme una programació d'actuacions en l'arbrat municipal tenint com a referència principal les campanyes específiques segons espècie. Destaquen les campanyes de poda per a evitar la fructificació de moreres (carrer Cavite, Tram XII Jardí del Túria), poda dirigida en ficus (avinguda del Port), retirada de dàtils en palmeres (avinguda Tarongers, carrer de la Reina, Passeig Marítim i de Neptú), revisió i tractaments per mitjà d'endoteràpia contra el morrut en palmeres, retirada de fructificació en tarongers, poda estival d'arbres de fulla caduca i poda de l'arbratge de tots els carrils bici que així ho requerien. En total han sigut 25.062 actuacions programades realitzades en l'arbratge de la ciutat, per part del Servici de Jardineria i de l'Organisme Autònom Municipal Parcs i Jardins.

Durant el 2021 el servici de Jardineria Sostenible (zones nord i sud), a més de cobrir les necessitats ordinàries de manteniment dels jardins, ha dut a terme un total de 10.231 actuacions no programades, com reparacions de reg, del mobiliari, obra civil, plantacions i tractaments fitosanitaris.

En matèria de gestió integral d'arbratge, cal assenyalar que 2021 no ha sigut un any particularment rellevant en fenòmens meteorològics adversos, destacant un temporal de vent al gener i una DANA a l'agost. Les activitats més importants han sigut les d'esporga (de manteniment, rebuig de façana, formació, reducció de copa, terapèutica i l'esporga hivernal d'arbratge caducifoli. L'esporga representa prop del 80% de les actuacions executades sobre arbratge); abatiments, destoconats, retirada d'arbres caiguts i retirada de restes vegetals de la via pública; campanyes d'eliminació de fructificació en tarongers, palmeres datileres (eliminació de palmes seques, fructificació i revisió de l'estat general de l'exemplar) i moreres; plantació, entutorat i reg d'arbratge; i control de vegetació en escocells. En total foren 255.405 actuacions, que sumades a les actuacions no programades en els servicis de Jardineria fan un total de 265.636 actuacions.

Recursos multimèdia

Sergi Campillo