S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L’Ajuntament de València homenatja Vicente Blasco Ibáñez en el 95 aniversari de la seua mort

Joan Ribó: “València està arrelada en Blasco Ibáñez i Blasco Ibáñez, en València”

• La neta del Blasco Ibáñez, Gloria Llorca Blasco-Ibáñez, ha fet una donació hereditària a la Casa Museu de l’escriptor

28/01/2023

L’Ajuntament de València ha homenatjat hui al Cementeri General l’escriptor i periodista Vicente Blasco Ibáñez en el 95 aniversari de la seua mort. Com tots els anys, el consistori ha realitzat una ofrena floral davant el lloc on reposen les despulles del novel·lista. A l’acte han assistit l’alcalde, Joan Ribó, regidores i regidors de l’Ajuntament, entre les quals la regidora de Recursos Culturals, Glòria Tello, així com representants de la Fundació Centre d’Estudis Blasco Ibáñez i l’Associació Blasco Ibáñez. Al seu discurs, l’alcalde ha destacat que “València està arrelada en Blasco Ibáñez i Blasco Ibáñez, en València”.
 

Per a l’alcalde, “si haguérem de buscar en la crònica urbana recent de la nostra ciutat un personatge influent i cabdal, una gran part de nosaltres diria sense pensar Vicente Blasco Ibáñez. Pocs personatges més polifacètics, carismàtics i intergeneracionals que l’escriptor valencià que va viure moltes vides i que hui homenatgem en el 95 aniversari de la seua mort”. Ribó ha recordat que “va ser escriptor, guionista, periodista, polític, aventurer, editor, viatger, líder social, duelista i tantes coses més. Tot això que hui modernament anomenem un influencer. Hi ha poques vides més intenses en esdeveniments i emocions que la de Blasco Ibáñez”.

Joan Ribó ha repassat les tres figures artístiques que protagonitzaren la vida cultural de la ciutat a finals del segle XIX i primeries del segle XXI i ha afirmat que “Sorolla, Blasco Ibáñez i Benlliure són tres figures senyeres, un triangle essencial per entendre la imatge internacional d’esta ciutat, de la seua mar, de la seua platja, de l’Albufera, de les seues barraques, del Mediterrani, de la nostra forma de ser, de les nostres passions i els nostres patiments. Enguany en especial perquè celebrem l’any Sorolla, el pintor al qual Blasco coneixia des que era menut quan tots dos passejaven per la platja, com ell mateix va narrar en diverses ocasions”.

L’alcalde ha recordat també que el sarcòfag que Mariano Benlliure va esculpir per al mausoleu de Blasco Ibáñez ja lluïx a l’entrada del Cementeri General, el lloc per al qual va ser creat, “per recordar-nos que Benlliure, Sorolla i Blasco Ibáñez nasqueren a València i tots tres descansen als cementeris de València”.

Joan Ribó ha informat de la donació hereditària que la neta del Blasco Ibáñez, Gloria Llorca Blasco-Ibáñez, ha fet a la Casa Museu de l’escriptor, “un fons econòmic que destinarem íntegrament a mantindre sa casa i, amb ella, el seu llegat per a les futures generacions i per celebrar el centenari de la seua mort, que rememorem en cinc anys”.

Segons l’alcalde, “València li ha tornat a Blasco el seu amor per la ciutat amb una gran avinguda que, gràcies a la lluita del poble, no acaba en la mar, com alguns volgueren perpetrar, sinó en eixe antic poble de pescadors anomenat el Cabanyal amb les seues casetes, els seus colors i la seua platja”.

Per la seua banda, la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha afirmat que “en acomplir-se hui 95 anys des que va faltar Vicente Blasco Ibáñez, podem afirmar, amb total seguretat, que l’estimat mestre estaria ben satisfet d’haver aconseguit ser un victoriós conqueridor, amb la ploma de la fama perdurable, i així ve demostrant-se, any a any, en esta ofrena que ja s’ha convertit en un acte obligat per als seus paisans”.

Per a la regidora, “poques persones, ni celebrats artistes, caps d’Estat o monarques hauran gaudit, en el dia del seu acomiadament etern, d’unes mostres d’afecte com les que totes i tots desitgem traslladar-li”. Tot i això, per a la regidora, “encara en som moltes les persones que pensem que cal seguir reivindicant la figura de Blasco, de forma semblant a com ho van fer els seus deixebles i milers de simpatitzants que, fins i tot, lluitaren contra les circumstàncies històriques, per mantenir viu el seu llegat”.

Glòria Tello ha subratllat que “ja no es tracta simplement del fet que Blasco immortalitzara als seus llibres les valencianes i als valencians de l’època i els seus espais més representatius sinó que va erigir-se en destacat ambaixador als nombrosos indrets que va visitar impulsat pel seu instint viatger”.

La regidora ha fet una crida a “començar la commemoració del centenari d’eixa volta arreu del món, un periple on va quedar palés que Blasco, i amb ell la seua terra, despertaven l’interés de la gent”.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr