S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

18.000 dones de la ciutat de València han necessitat una ordre de protecció en els últims 20 anys

Només en 2022 la patrulla GAMA NIT, creada al setembre del 2021, ha detingut 112 homes

• Grup d'ajuda al maltractament de la PLV

27/02/2023

Actualment en ciutat de València més de 1.261 dones precisen una ordre de protecció contra els seus agressors. Estes ordres són gestionades per la Policia Local de València i el Cos Nacional de Policia, a este número se sumen les que tenen un risc extrem, que són gestionades per la Unitat d'Atenció a la Família i Dona (UFAM). De fet, en els últims 20 anys han sigut 18.000 les dones que han necessitat, en algun moment, una ordre de protecció. Unes xifres que el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, durant la presentació del balanç del treball del grup GAMA durant l'any 2022, ha definit com “democràticament intolerables”, i “ens obliguen a fer una mica més del que estem fent”
 

El regidor ha destacat que “estes són les dones que s'han atrevit a denunciar, però tots els estudis demostren que són la immensa minoria, així que imagineu el nivell de violència de gènere que existix a les nostres ciutats en este moment”.

D'estes 1.261 ordres, 605 s'han dictat en el 2022 (543 vinculades a la violència de gènere, on la víctima coneix a l'agressor i 62 són agressions sexuals), la resta s'arrosseguen d'anys anteriors.

Un dels aspectes sobre els quals ha posat l'accent el balanç dut a terme pel grup GAMA és l'espai o lloc en el qual han tingut lloc les agressions sexuals. El 77% de les agressions s'han produït en espais privats, sent el 41% en el domicili comú, el 19% en el de la víctima i el 10% en el domicili de l'agressor. Mentre que en els anys anteriors les agressions en la via pública suposaven al voltant del 10%, l'any 2022 este percentatge s'ha multiplicat fins al 23%. “L’augment s'ha produït per dos motius”, ha afirmat el regidor, “primer per la creació de la patrulla de GAMA NIT, que des de setembre de 2021 es dedica, exclusivament, a atendre les situacions de violència de gènere. Esta patrulla només en 2022 ha detingut a 112 homes. En segon lloc està la pèrdua dels consensos polítics respecte a la violència de gènere”. “Estes dades demostren” ha indicat Cano “la bona faena que està duent a terme esta unitat, i la procedència d'esta mesura”.

Quant a la relació entre l'alcohol i les drogues en les agressions sexuals, l'estudi demostra que en el 54% de les agressions no va haver-hi influència o presència d'estes substàncies. “Això va de poder d'un home contra una dona, no és culpa d'una alienació o de problemes mentals, eixos són problemes diferents”, ha assenyalat Cano.

En el que a l'edat de les víctimes es referix no hi ha moltes variacions respecte a anys anteriors. En el 86% dels casos denunciats la víctima es troba entre els 20 i els 60 anys. “Comença a emergir la violència en persones d'entre 16 a 20 anys, molts d'ells menors, la qual cosa demostra que ningú està a resguard d'esta mena de conductes”, ha indicat el responsable de Protecció Ciutadana.

També s'han estudiat les circumstàncies socials que intervenen en esta mena d'assumptes. L'estudi revela que en general la dona té una major formació que l'agressor, però té també una major dependència econòmica. El 59% de les víctimes tenen fills, la qual cosa tal com ha explicat Cano “suposa una dificultat extra a l'hora d'interposar una denúncia i fa que a la dependència econòmica se sume la dependència emocional”.

Per finalitzar la intervenció el regidor ha detallat les mesures que està duent a terme la Policia Local per a millorar la prevenció en este camp, entre les quals destaca, a més del desenvolupament del grup GAMA, l'aposta per la Policia de proximitat “que ens permetrà millorar la capacitat de previndre estes situacions, ja que sabran identificar i evitar possibles agressions”. El regidor també ha anunciat que després de falles “la Policia Local organitzarà unes jornades de treball interdisciplinari per a estudiar com millorar, des de tots els angles i institucions, la lluita contra la violència de gènere”.

Recursos multimèdia

Aarón Cano
Aarón Cano