sexting

 

La nostra vida social ha ampliat les nostres possibilitats de relacionar-nos, especialment des de la pandèmia, donat que les noves tecnologies ens permeten relacionar-nos a nivell afectiu-sexual de forma online És en aquesta comunicació en línia, on ha sorgit el fenomen del sexting.

Sexting és un acrònim de les paraules angleses “sex” i “texting”, i consisteix a enviar i/o rebre fotos, imatges o vídeos de contingut sexual per qualsevol mitjà electrònic.

Suposa una pràctica en la qual algú genera un contingut íntim i sexual que comparteix de manera voluntària amb una altra persona, i que, encara que en principi puga considerar-se una pràctica no problemàtica dins del desenvolupament sexual, implica nombrosos riscos ja que no sempre es desenvolupa en acords consensuats i amb llibertat d’elecció.

Tant fotos de contingut sexual, com missatges d’àudio o vídeos poden fer-se virals a través de qualsevol plataforma de comunicació digital, i esta facilitat de transmissió ha propiciat un augment exponencial en els últims temps. Però esta pràctica implica gran perillositat per qüestions d’ús en menors, per l’anonimat, per la ràpida viralització dels continguts i per la suplantació d’identitat.

I encara que pensem que, amb la nova funcionalitat d’esborrat automàtic, les fotos, àudios i vídeos són efímers, no és així ja que no s’elimina la possibilitat de fer captures de pantalla, que podrien difondre’s per qualsevol xarxa.

Pensem què ocorre quan l’intercanvi de contingut eròtic comença de forma consensuada i responsable pero la relació es trenca i este contingut multimèdia es filtra amb xantatges, amenaces, extorsió i sol·licitud de diners o altres beneficis a canvi d’esborrar-los. És llavors quan comença la sextorsió.

Que aquest contingut íntim recórrega les xarxes, grups d’amistats o persones conegudes, no sols danya la reputació de qui el va emetre, sinó que és un delicte i convertix en còmplices als qui formen part de la cadena de difusió del contingut. Els arxius enviats poden contindre algun tipus d’informació que facilite la localització dels qui apareixen en ells, quedant d’aquesta manera exposades les i els menors d’edat a l’acció dels pederastes.

Els riscos del sexting també afecten aquelles altres persones de les quals es difonguen imatges i material, ja que aquesta pràctica implica conseqüències de caràcter legal relacionades amb delictes que atempten contra la intimitat i llibertat sexual i amb la pornografia infantil quan es produeix entre menors i majors d’edat.

 

Per a previndre el sexting, professionals en noves tecnologies ens recomanen:

  1. No compartir imatges o vídeos íntims a ningú, ni tan sols a la parella
  2. No divulgar ni comentar el contingut dels missatges rebuts, si són d’aquesta naturalesa
  3. I sempre que se siga víctima d’aquestes pràctiques, iniciar un procés legal.