JORNADA PORTES OBERTES PM2: METODOLOGIA DE GESTIÓ DE PROJECTES

dimecres, 9 novembre, 2022

PM2 és la metodologia de gestió de projectes i programes desenvolupada per la Comissió Europea per a contribuir a millorar la gestió de les polítiques i els fons europeus.

El passat 21 d'octubre l'ambaixador de PM2 de la Comissió Europea Mark Berghmans va visitar València per a fer una xarrada sobre com PM2 pot ajudar en la gestió de projectes i programes, especialment en els municipals.

Mark Berghmans va explicar els fonaments de PM2 i els objectius que la Comissió persegueix amb aquest mètode basat en les millors pràctiques de gestió. PM2 té avantatges indubtables com la seua simplicitat, universalitat, adaptabilitat i pel seu lloc tindre a la Comissió Europea i al Centre d'Excel·lència PM2 impulsant el mètode, la formació i la implementació d'aquest.

Jordi Peris Coordinador d'Estratègies Urbanes de l'Ajuntament de València va explicar l'estratègia València 2030 com a estratègia de desenvolupament de la ciutat de València i de tots els seus veïns per als pròxims 10 anys i com aquesta estratègia es farà real i efectiva mitjançant la gestió de programes i projectes per a això la metodologia PM2 serà crucial.

L'Ajuntament de València és pioner en aquest nou enfocament per a pujar el llistó en la gestió per objectius a la qual totes les administracions estan obligades per imperatiu legal. L'Ajuntament de València serà referent per a moltes altres entitats locals que vulguen millorar la seua gestió utilitzant PM2.

Sens dubte la utilització d'aquest mètode també contribuirà a una major captació de finançament europeu i a la bona gestió dels projectes que haja finançat la Unió Europea, la qual cosa és un fonamental per a obtindre més fons per a poder escometre els programes i projectes que l'estratègia València 2030 proposa en la seua portfolio.

La Comissió Europea està realment interessada en aquesta iniciativa de l'Ajuntament de València i veure com una administració local fora del context institucional comunitari, implementa i utilitza el mètode i com això millora la gestió municipal i reforça els valors europeus i ciutadans.

La capacitació dels empleats municipals amb formació i monitoratge es considera fonamental per a l'èxit del canvi de model. Però cal donar suport al canvi amb eines i facilitats que aconseguisquen posar el focus de la gestió pública municipal en els objectius i no sols en el procediment administratiu. Per això l'Ajuntament treballa en un nou, actualitzat i innovador pla de formació i en el desenvolupament d'una eina de gestió potent i funcional que permeta no sols gestionar, sinó reportar i *modelizar.

No es tracta només d'empleats municipals i de tot el sector públic, sinó que la ciutadania ha de conéixer aquesta metodologia per a millorar l'enteniment, la col·laboració i l'acompliment comunitari. “València ciutat de projectes” és la iniciativa que recull aquesta idea i que pretén fer de la ciutat un formiguer de projectes reeixits i d'impacte.

Parlem de projectes educatius, culturals, d'infraestructures, d'activitat econòmica, socials, familiars, d'investigació, d'innovació, públics i privats o conjunts.

Ana Pont, responsable del Servei d'Ajuda a Projectes vol demostrar que no és cert que s'haja de fracassar almenys 10 vegades per a tindre èxit en un projecte, amb un bon mètode, formació, eines i ajuda podrem tindre èxit des del primer intent. Si multipliquem per 10 el nostre èxit individual, podem imaginar que pot passar col·lectivament.

Tindre una estratègia consensuada que posa al ciutadà en el centre de l'acció municipal és un pas gegant que canvia totalment l'enfocament i la manera de treballar. València 2030 és una estratègia integral, molt orientada a la innovació i a la generació de capacitats que compta amb una potent governança i participació pública en diferents òrgans, espais i nivells.

València 2030 s'estructura en 6 mirades de ciutat, 12 línies estratègiques, 40 objectius estratègics i 6 missions que han d'aconseguir-se amb programes i projectes i mesurar-se amb indicadors de resultat, impacte i valor públic.

Però això no seria suficient per a aconseguir els 48 objectius que persegueix si no podem assegurar l'èxit en l'execució de programes i projectes i que aquests siguen d'alt valor públic el que requereix de metodologies professionals i estandarditzades de gestió on destaca PM2.

El Servei d'Ajuda a Projectes que lidera Ana Pont  és un departament de recent creació encarregat a aconseguir finançament europeu per a iniciatives locals. En aquest departament es prepara les sol·licituds d'ajuda d'alt impacte i multidepartamentals treballant amb els diferents unitats i actors, també s'assessora i ajuda als projectes més sectorials que presenten cada departament, s'ofereix formació, es treballa en xarxes, es dona suport a la comunicació i divulgació de projecte i es fan tasques de prevenció del frau i de reintegraments i minoracions.

El pressupost municipal de l'any 2023 ha crescut gràcies a les ajudes rebudes tant amb FEDER, com FSE, com Next Generation i altres fons com a Horitzó Europa. Un balanç ràpid d'aquests quatre anys de funcionament llança un valor d'uns 85 milions d'euros d'ajuda neta rebuda i s'espera la concessió d'uns 40 milions en breu. Nombrosos projectes estan en diferents estats de preparació i assegurança la taxa d'èxit va creixent.

Entre aquests projectes es trobes les grans places de la ciutat, carrils bici, edificis públics, punts de recàrrega, enllumenat públic, gestió de residus, jardins, serveis socials, ocupació juvenil, etc.

El balanç del Servei és molt positiu però sens dubte l'aprovació de l'estratègia València 2030 que orient i emmarque el seu treball i la gestió amb PM2 dels programes i projectes aconseguirà pujar el llistó i proveir de fons europeus i gestionar-los reeixidament per a fer realitat la ciutat que volem.

Ir a Inicio