Buscando, por favor espere...

Estás en: Ayuntamiento de València

Ayuntamiento de València - València

Volver

L'Ajuntament demana al Govern la suspensió del decret que regula l'ús de medicaments veterinaris

• Un moment del Ple del mes d'abril

30/04/2025

  • El regidor Juan Carlos Caballero critica en el Ple la "transposició precipitada i sense sentit de la normativa europea" i proposa una regulació que vetle pel benestar animal
  • El Consistori acorda reclamar a l'Executiu estatal l'aplicació d'un IVA reduït a l'atenció veterinària

L'Ajuntament de València, en la sessió plenària del mes d'abril, ha acordat este dimecres requerir al Govern d'Espanya la immediata suspensió de l'aplicació i modificació del Reial decret 666/2023 de 18 de juliol que regula la distribució, prescripció, dispensació i ús de medicaments veterinaris, amb la finalitat d'abordar de manera real el problema que es pretén afrontar amb el Reglament de la Unió Europea 6/2019 d'11 de desembre de 2018. La corporació ha acordat igualment sol·licitar al Govern que s'inicie “un verdader diàleg amb els professionals veterinaris l'única missió dels quals i finalitat és aplicar una normativa coherent amb els seus fins deontològics, que no és més que vetlar pel benestar animal”.

El Ple ha aprovat d'esta manera la moció presentada per Juan Carlos Caballero, portaveu municipal i regidor responsable de l'Oficina municipal de Benestar Animal, qui ha alertat de la necessitat d'iniciar "accions reals que reduïsquen les càrregues burocràtiques tant per a professionals com per a administracions competents en la matèria, de manera que la regulació i el procediment sancionador en esta matèria no es deguen “a una transposició precipitada i sense sentit de la normativa europea”. L'acord municipal inclou “requerir la regulació immediata d'un IVA reduït per a l'atenció i els productes veterinaris”. El regidor ha afirmat en l'hemicicle que esta normativa “lliga de peus i mans als veterinaris i els convertix en sospitosos”.

Segons el parer de Caballero, “la polèmica” s'ha deslligat amb l'entrada en vigor a partir del 2 de gener de 2025 de l'article 39.1 del citat Reial decret, “en introduir de manera immediata i obligatòria la necessitat d'efectuar la notificació electrònica de prescripcions antimicrobianes per veterinaris, notificació que ha de realitzar-se en terminis molt peremptoris i amb un ingent nombre de dades mínimes de comunicació”. "El Reial decret, malgrat la lloable finalitat, s'ha convertit en un corset irreductible que oblida la professionalitat dels veterinaris, posa en el punt de mira l'exercici clínic de la professió, encarix el tractament dels animals, reduïx el benestar animal i deixa pràcticament fora de tractament als animals de companyia no identificats", ha explicat en la moció el responsable municipal de l'Oficina de Benestar Animal.

El Grup Compromís, a través del regidor Giuseppe Grezzi, ha proposat durant la seua intervenció en l'hemicicle que es concretara “la reducció immediata de la baixada al 8% de l’IVA”, així com la promoció de campanyes informatives, en col·laboració amb el Col·legi Oficial de Veterinària, per a l'esterilització responsable de gossos i gats a la ciutat, la qual cosa ha sigut acceptada pel Ple. Prèviament, Nuria Llopis, regidora del Grup Socialista, ha lloat la preocupació de Caballero pels animals, però li ha retret que es tracta d'una moció "que no depén de l'Ajuntament i del que vosté té zero competències".

Abans del debat ha intervingut un veterinari clínic en el Ple, que ha manifestat la seua oposició al reial decret perquè —al seu juí— no s'ha consensuat amb el sector, té un impacte negatiu sobre la salut animal i criminalitza injustament als professionals.

Comissió especial per la dana

D'altra banda, el Ple ha rebutjat, amb els vots de l'equip de govern, la moció presentada pel Grup municipal Socialista per la qual es proposa la creació d'una comissió especial d'investigació amb la finalitat d'estudiar la gestió de l'Ajuntament de València durant la dana.

En la seua intervenció, el portaveu Borja Sanjuán ha citat declaracions d'Esteban González Pons i a María José Catalá respecte del tall del subministrament elèctric del dilluns per a relacionar-les amb la gestió de la tragèdia i ha afegit que “segur coneixem abans l'origen de l'apagada que sabrem tot el que van fer Mazón i Catalá el dia de la riuada”.

A més, Sanjuán, després de relatar de manera succinta els fets del 29 d'octubre, ha explicat que “consideren imprescindible la creació d'esta comissió perquè continuem tenint buits d'informació en els quals ens sabem el que va passar o el que va parlar Catalá amb la llavors consellera d'Emergències, Salomé Pradas, i podria ser rellevant per a saber el grau de coneixement de l'emergència que tenia el govern municipal”.

“Per això, —ha continuat Sanjuán— el nostre objectiu és aclarir els possibles errors en l'actuació municipal, la seua responsabilitat, així com millorar la gestió, protocols i actuacions davant futurs episodis de risc”.

Finalment, el portaveu socialista ha criticat que en el dia d'ahir membres del PP que reunits a València per la celebració del seu Congrés Europeu “es burlaren de les víctimes de la dana i els feren pintes mentres es manifestaven”.

La portaveu de Compromís, Papi Robles, ha equiparat la tragèdia, 6 mesos després amb “una ferida que no es tanca bé cada vegada va a pitjor” i, en este sentit, ha criticat que la primera petició d'una comissió d'investigació “se censurara juntament amb les víctimes, professionals que van estar treballant aquell dia, documentació, etcètera, per a dur a terme un altre que estava orquestrada per a tapar la veritat”.

Així, Robles ha afirmat que la gestió que es va realitzar “va ser nefasta, negligent, en la qual ens trobem mentida sobre mentida i a Catalá defenc a Mazón i al Cecopi de la Generalitat, però oblidant que és l'alcaldessa de la ciutat de València i el més greu és que ja sentim solucions com a Pla Sud, més ciment o Pla Horta quan ens ajudaria més tindre ciutats més caminables, amb menys cotxes i amb un govern que en estes situacions preferisca aprendre que mirar a un altre costat”.

Persones sense llar i famílies en acolliment

Durant la sessió plenària d'este dimecres, s'ha rebutjat també, amb els vots de l'equip de govern, la moció presentada pel PSPV-PSOE sobre la vulneració dels drets de les persones sense llar i les famílies en acolliment i en la qual prèviament ha intervingut el president de l'Observatori Valencià de les Migracions, Francisco Mora Cartier.

Mora Cartier ha alertat a l'Ajuntament i a l'alcaldessa que els processos d'acolliment de persones migrants “separen a la part paterna de les famílies, deixant-les al carrer en soledat” i vulneren, entre altres, l'article 12 de la Declaració Universal dels Drets Humans. Així mateix, ha demanat “protegir els menors i a les famílies migrants, dotar a la ciutat d'un projecte més just, humà i que es posen tots els recursos que siguen necessaris”.

Segons ha indicat la regidora socialista Maite Ibáñez la situació dels Servicis Socials “és cada vegada més greu des de de l'arribada al govern municipal del Partit Popular i l'atenció a persones sense recursos està retratant unes polítiques de total vulneració dels Drets Humans”.

Referent a això, Ibáñez ha denunciat “la situació dramàtica, de vergonya, indignació i tristesa i la crisi social que està generant el continu abandó de les persones vulnerables per part del govern de María José Catalá”.

A més, la regidora ha citat diverses “negligències” com i el desmantellament de les places d'acolliment amb el tancament del Casal d’Esplai de Rocafort o el Centre del Carmen, front l'increment constant de les llistes d'espera de persones sense llar i els canvis en els Consells d'Immigració i Cooperació”.

Per això, Maite Ibáñez ha sol·licitat “que no se separen les famílies en els centres d'acolliment; regular un protocol especial d'actuació; augmentar el nombre de places d'acolliment a la ciutat; la reobertura del Casal d’Esplai de Rocafort durant este any; mantindre el Centre del Carmen com a centre d'acolliment de persones especialment vulnerables; augmentar el personal de Servicis Socials; donar suport a les entitats i ONGD que treballen amb persones en carrer; donar compte regularment dels projectes i pressupostos sobre immigració; i respondre dins del termini i en la forma corresponent a les sol·licituds d'informació que requerisca l'oposició”.

La representant de Compromís, Lucía Beamud, ha mostrat la preocupació “davant la vulneració constant dels drets humans i la invisibilitat de les persones sense sostre” i ha criticat “les polítiques cruels de la mà de Catalá juntament amb Vox en les quals s'equipara la pobresa amb la criminalitat, accions com la neteja del Jardí del Túria o la prohibició del repartiment d'aliments per ONGD com si fora un delicte”. També ha denunciat que s'haja fixat “un límit de 15 dies per a la duració d'una emergència residencial, tancar recursos d'acolliment com el de Rocafort o Centre del Carmen com si sobraren i s'han deixat de fer els censos de persones sense llar”.

D’altra banda, la regidora de Servicis Socials, Marta Torradao ha al·legat que l'actuació municipal “prioritza l'atenció a les persones sense llar, així com la unitat familiar i els menors” i ha detallat projectes amb Creu Roja “perquè el CAUS estiga obert tot l'any i doble la seua capacitat amb la nau contigua” i altres convenis amb diverses entitats per a ampliar el nombre de places a la ciutat en 50. En este sentit, Torrado ha anunciat la contractació “de 50 places més en el centre de Benimàmet; la reobertura del Casal d’Esplai en condicions de qualitat i seguretat amb la seua llicència d'activitats i l'ampliació del Centre del Carmen davant inclemències meteorològiques, entre altres projectes”.

Projecte de Pérez Galdós

D’altra banda, el Plenari ha aprovat, amb els vots a favor de l’equip de govern i el vot en contra de l’oposició una moció per “garantir que el projecte urbanístic a executar en l’avinguda de Pérez Galdós respon als requisits contemplats en la sol·licitud d’ajudes europees i implementar un pla de comunicació que reforce els avisos a la ciutadania sobre itineraris alternatius que minimitzen la congestió derivada de les obres en les diferents fases”.

La moció aprovada ha estat presentada pel Grup Popular com a alternativa a la presentada inicialment pel grup municipal de Compromís i a la qual s’havia sumat el grup municipal socialista amb una esmena d’addició. La proposta de Compromís sol·licitava “inhabilitar el túnel de Pérez Galdós per al trànsit motoritzat abans de l’inici de les obres de renaturalització de l’avinguda”.

L’hemicicle municipal també ha donat el vistiplau a una moció presentada pel grup municipal popular que demanava “esperar als pronunciaments judicials pendents abans de constituir una comissió d’investigació en relació a la convocatòria de la millora d’ocupació per a la categoria de comissari principal de la Policia Local de València”. La moció presentada és alternativa a la registrada inicialment pel grup municipal de Compromís que demanava la creació d’una comissió d’investigació sobre este procés.

Per últim, el Plenari ha rebutjat una proposta del Grup Socialista que demanava sol·licitar un informe de l’assessoria jurídica municipal sobre l’adjudicació de contractes de publicitat institucional signats per l’Ajuntament. Igualment, també s’ha rebutjat una moció de Compromís sobre el col·lapse dels serveis socials municipals i la manca de personal.