S'està cercant, espereu....

Estàs en: Ajuntament de València

Ajuntament de València - València

Tornar

Bioparc invertirà 64 milions d’euros en l’ampliació del parc per a recrear la història de la ruta de la Seda i la rellevància de València

• Recreació del Jardí chinés que s'habilitarà a Bioparc València, segons el projecte d'ampliació previst.

05/05/2025

  • La primera fase (el Camí Copte) suposa una inversió de 18 milions i comptarà amb nous recintes per a espècies emblemàtiques africanes, així com aus i un nou tanc per a peixos i corals
  • La segona fase, que ja està en marxa, se centra en la rehabilitació de les alqueries com a espais de divulgació del procés d'obtenció dels fils de seda, la seua preparació i la influència que van tindre en l'especialització de la ciutat en el processament i manufactura de la seda
  • La tercera fase estarà ambientada a la Xina Imperial i inclourà un espai de passeig per un jardí tradicional xinés en el qual es podrà gaudir de diferents activitats de caràcter lúdic i cultural, com la cerimònia del te, els cursos dels rius o un vol en drac per l'espectacular naturalesa mitjançant realitat virtual
  • María José Catalá ha destacat el paper de Bioparc “com un dels emblemes d'una ciutat de turisme familiar de qualitat que aposta per la sostenibilitat, per la ciència, per la investigació i per l'educació”

Bioparc València invertirà un total de 64 milions d'euros en l'ampliació de les seues instal·lacions en els pròxims anys en un projecte que recrearà la importància històrica de la Ruta de la Seda, i les connexions culturals de València amb la Xina i Àfrica a través d'este itinerari fonamental en el desenvolupament cultural, econòmic i etnogràfic de la humanitat. L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha presentat este dilluns el projecte d'ampliació, acompanyada per Tomeu Pons, conseller delegat de l'empresa Rain Forest, Leopoldo Usán, soci de la firma, i Fernando González Sitges, director de la Fundació Bioparc. Segons han explicat, es preveu que la primera fase del projecte d'ampliació puga obrir al públic en 2027.

Tal com ha explicat l'alcaldessa, Bioparc València “ha presentat el seu projecte d'ampliació i de futur, una ampliació amb la qual reforcem el seu paper com un dels emblemes d'una ciutat de turisme familiar de qualitat que aposta per la sostenibilitat, per la ciència, per la investigació i per l'educació”. “El projecte integral retornarà a València la seua rellevància dins de les Rutes de la Seda, en un recorregut cultural i lúdic que portarà al visitant des dels inicis xinesos de la famosa Ruta fins al mateix cor de València i la seua manufactura extraordinària dels fils màgics que venien de l'orient”.

Tres fases d'ampliació

El director de la Fundació Bioparc, Fernando González Sitges, ha explicat les tres fases previstes per a l'ampliació de l'espai situat al costat del Parc de Capçalera: El Camí Copte, les alqueries, i el Jardí Xinés. La primera d'elles, sobre la qual ja s'ha començat a treballar, suposarà una inversió de 18 milions d'euros, i recrearà la part més desconeguda de la Ruta de la Seda, el denominat camí copte, entre Mombassa (Kenya) i Alexandria (Egipte) per a iniciar la ruta marítima, la més desconeguda.

En segon lloc, es contempla la conclusió dels treballs de rehabilitació de les alqueries que es troben dins de l'àmbit de la concessió del parc, que actualment es troben en un 40% de realització del procés de consolidació, i que suposarà una inversió de més de 1, 2 milions d'euros. Finalment, l'ampliació del recinte inclou una tercera fase de grans dimensions, amb una inversió de 44,5 milions d'euros, que es desenvoluparà sobre els espais de què es disposa a cada costat de l'entrada del parc, en les zones prèvies al pont d'accés que creua sobre el llit del riu. Esta serà la zona dedicada a la Xina Imperial, que a l'oferta de coneixement animal unirà una sèrie de propostes de caràcter lúdic i cultural. Tal com han assenyalat els promotors, una vegada concloses totes les fases, que incorporaran el relat cultural com a element destacat de caràcter museogràfic, es calcula un increment de visitants que podrien ser de mig milió més sobre les xifres actuals, la qual cosa suposaria quasi duplicar-les (en estos moments es registren més de 650.000 visitants a l'any, més del 60% d'ells turistes internacionals i d'altres regions espanyoles).

De fet, Catalá ha destacat la importància de Bioparc València, “el millor parc del món”, del qual ha assegurat que és “un orgull i una icona per a la ciutat”. “Des de la seua obertura en 2008, Bioparc València no ha deixat de créixer en visitants, en impacte, i en el seu valor com a centre de conservació de la fauna i com a referent educatiu, despertant consciències i sembrant valors de respecte cap als animals i de cura del medi ambient”, ha afirmat. “És un símbol en la conservació i recuperació d'espècies, i també en l'educació i la conscienciació”.

El Camí Copte reproduirà els ecosistemes d'este tram de la Ruta, amb recreacions d'espais com el Mar Roig o les granges etíopes; inclourà zones dedicades als monuments clau de les cultures i religions del moment, com ara els temples faraònics i la importància dels animals en la cultura egípcia antiga; tindrà grans gabials per a conéixer les aus de la zona, i disposarà també d'àmplies àrees de jocs infantils ambientades. Així mateix, es preveu una zona de restauració ambientada a Zanzíbar (Stone Town, Ciutat de Pedra: la part antiga de la Ciutat de Zanzíbar, capital de l'arxipèlag de Zanzíbar, que forma part de Tanzània, i antiga capital del Sultanat de Zanzíbar).

Fernando González ha anat explicant el projecte, que continuarà amb una segona fase, que arreplegarà el salt de la Ruta des d'Alexandria pel Mediterrani fins a arribar a València, i que és, precisament, on prenen protagonisme les alqueries, testimonis de la implantació de l'activitat de cria de cucs, les moreres com a base alimentària, i l'art de la seda que es va dur a terme a la ciutat. “Les alqueries seran els espais on es podrà comprendre el cicle de les papallones de la seda i com s'obté el fil màgic, es podran observar telers i comprendre la importància històrica de la ciutat”, ha assenyalat.

Finalment, la tercera fase de les actuacions estarà dedicada a la Xina Imperial. Per a això es recrearà un jardí tradicional xinés, que inclourà zones de passeig en les quals les persones visitants podran trobar-se activitats culturals i lúdiques per a conéixer fites de la cultura del país asiàtic: per exemple, l'activitat de les granges xineses, les tradicionals ombres chinescas, la cerimònia del te, activitats on es gaudiran els cursos dels rius, o fins i tot sobrevolar els parcs nacionals més importants del país asiàtic a lloms d'un drac, gràcies a tècniques de realitat virtual.

Esta part, la més àmplia de totes, inclourà també un espai dedicat al “tornaviatge”, que tanca la Ruta pel Pacífic i Filipines, en un recorregut en el qual les manufactures de València adquirixen un paper cabdal. “L'objectiu és acostar el públic a esta època històrica d'un mode divertit, que permeta gaudir del patrimoni cultural valencià i la importància de la ciutat en el desenvolupament cultural i econòmic de la humanitat”.

Zoo immersió

L'ampliació manté el concepte de ‘Zoo immersió’ (les barreres entre animals i públic estan ocultes i existix una continuïtat entre els dos espais que permet submergir-se en els hàbitats salvatges de cada animal). Bioparc València prioritza el benestar animal i la labor conservacionista, amb les necessàries atencions i cures als grups de cria controlada científicament, i millora l'atenció al públic amb nous espais per a l'observació d'estes espècies i amb una nova zona de restauració.

L'alcaldessa ha agraït a l'empresa Rain Forest la seua implicació amb Bioparc València i amb la ciutat, i ha assegurat que “és un orgull que les empreses, com en este cas Rain Forest, aposten per València i ho facen per a oferir un turisme familiar de qualitat, un turisme mediambiental i un turisme cultural i educatiu”. Bioparc València compta actualment amb més de 6.000 animals de 150 espècies, i participa en 50 programes internacionals de conservació d'espècies amenaçades (com el ximpanzé, el goril·la o l'elefant africà, entre altres).

Recursos multimèdia

María José Catalá
María José Catalá

Transparència Alcaldia 2024

ÚS DE COTXE OFICIAL

Ús del cotxe oficial 1er trimestre 2024 (pdf. 386 kb)Ús del cotxe oficial 2n trimestre 2024 (pdf. 378 kb)Ús del cotxe oficial 3r trimestre 2024 (pdf. 379 kb)Ús del cotxe oficial 4t trimestre 2024 (pdf. 377 kb)

DESPESES DE L'ALCALDESSA

Despeses 1er trimestre 2024 (pdf. 33 kb)Despeses 2n trimestre 2024 (pdf. 406 kb)Despeses 3r trimestre 2024 (pdf. 387 kb)Despeses 4t trimestre 2024 (pdf. 400 kb)

OBSEQUIS I HOSPITALITAT

Obsequis i Hospitalitat 1er trimestre 2024 (pdf. 40 kb)Obsequis i Hospitalitat 2n trimestre 2024 (pdf. 421 kb)Obsequis i Hospitalitat 3r trimestre 2024 (pdf. 424 kb)Obsequis i Hospitalitat 4t trimestre 2024 (pdf. 566 kb)