S'està cercant, espereu....

Estàs en: Ajuntament de València

Ajuntament de València - València

Tornar

L’Ajuntament protegeix patrimonialment la Llotja de Le Corbusier de Fira València i tots els refugis antiaeris de la ciutat

• Refugio municipal de Massarrojos

22/07/2025

  • La Llotja de Le Corbusier és una nau de 36 x 72 metres ubicada a Fira València amb pilars i bigues de formigó prefabricat coronades amb lluernes i coberta en forma de V
  • El consistori aprova la protecció patrimonial dels 55 refugis públics o privats ubicats fora del districte de Ciutat Vella

L’Ajuntament de València ha acordat la declaració com a Bé de Rellevància Local (BRL) de la Llotja del taller de Le Corbusier, a Fira València, i de tots els refugis antiaeris de la Guerra Civil de la ciutat de València. El Ple de l’Ajuntament de València s’ha fet ressò de l’acord de la Comissió Territorial d’Urbanisme del passat 16 de juliol que va aprovar la modificació del catàleg estructural de béns i espais protegits de naturalesa urbana de València per incloure estos elements com a patrimoni de la ciutat i activar la protecció cultural que comporta.

La Llotja de Le Corbusier

La Llotja de Le Corbusier és una nau ubicada en Fira València, a Benimàmet, i que va ser encarregada per l’Ajuntament de València l’any 1964. La mort de Le Corbusier un any després de l’encàrrec fa que la nau siga considerada obra del taller de l’arquitecte francohelvètic i, especialment, del cap del taller, Guillermo Jullian de la Fuente. El mòdul, juntament amb d’altres que ja no existeixen, es va inaugurar l’any 1969 i va ser enderrocat parcialment l’any 2000. Només un mòdul doble va romandre en peu, que el Ple ha decidit protegir patrimonialment.

La nau protegida és una mostra singular de l’arquitectura de Le Corbusier i del seu taller. La llotja és una nau rectangular de propietat pública de 36 x 72 metres i una superfície de 2.592 metres quadrats i presenta un bon estat de conservació. És un espai ordenat a partir de pilars i bigues de formigó prefabricat que sostenen una coberta en forma de V semblant al del projecte de l’Hospital de Venècia, també obra de Le Corbusier. El mòdul disposa de lluernes en una repetició estructural típica del moviment modern arquitectònic.

El Ple ha aprovat una protecció integral del mòdul i de tots els elements que l’integren amb la consideració de monument d’interés local. L’Arxiu Històric Municipal i l’Arxiu de Fira València conserven còpia dels plànols originals de l’obra tot i que el gros de la documentació original es conserva a l’arxiu de la Facultat d’Arquitectura de Santiago de Xile, on hi ha plànols, maquetes, fotografies, escrits i correspondència sobre esta obra del taller de Le Corbusier.

Refugis antiaeris

Igualment, el Plenari s’ha donat per assabentat de l’acord de la Comissió Territorial d’Urbanisme que acorda la protecció patrimonial dels 55 refugis antiaeris de la Guerra Civil ubicats fora del districte de Ciutat Vella i acordar-ne la protecció patrimonial. La catalogació afecta tots els espais, tant de titularitat pública com privada, i s’aprova també la incorporació de tots aquells que puguen descobrir-se en un futur. La protecció patrimonial dels refugis és de Bé de Rellevància Local (BRL) amb la categoria de lloc històric d’interés local. Els refugis ubicats al centre de la ciutat ja es trobaven protegits dins del Pla Especial de Protecció (PEP) de Ciutat Vella.

Entre els espais inclosos durant el procés de tramitació de l’expedient, l’Ajuntament ha afegit el descobert en el transcurs d’unes obres en l’avinguda de la Constitució, 190; l’ubicat al carrer de Luis Oliag, 2; i el situat al carrer de Sagunt, 50-54.