S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Creación del nuevo laboratorio València Food Lab - València

Creación del nuevo laboratorio València Food Lab

Tornar

L'Ajuntament anuncia la creació del laboratori València Food Lab i llança un repte contra el desaprofitament alimentari

• Las Naves aculliran un laboratori per a transformar el sistema agroalimentari del Mediterrani

19/06/2025

  • La regidora d’Innovació, Paula Llobet, presenta en FTalks estes dos iniciatives estratègiques impulsades des de València Innovation Capital
  • El Repte d'Innovació Alimentària Ftalks està dirigit a startups, universitats, centres tecnològics, emprenedors i empreses que vulguen aportar solucions tangibles al problema del desaprofitament alimentari
  • El nou laboratori d'innovació alimentària es posarà en marxa en l'edifici de Les Naus i serà un espai multidisciplinari per a donar resposta als grans reptes alimentaris del present i del futur

La regidora d'Innovació, Paula Llobet, ha anunciat, en el marc del FTalks Food Summit que s'està celebrant en La Farinera i Las Naves, el llançament del Repte d'Innovació Alimentària FTalks i la posada en marxa del futur València Food Lab. Dos noves iniciatives impulsades des de València Innovation Capital (VIC) que consoliden el compromís de la ciutat amb la transformació del sistema alimentari.

Tots dos projectes avancen en el full de ruta per a posicionar a la ciutat com a referent internacional en innovació gastronòmica, agroalimentària i mediterrània.

En este sentit, Llobet, ha explicat que “València té una responsabilitat i una oportunitat i és la de liderar des del local la transformació del sistema alimentari amb una mirada mediterrània i global”.

Repte FTalks d'Innovació Alimentària: solucions reals contra el desaprofitament

El Repte d'Innovació Alimentària FTalks, promogut al costat de KM ZERO Food Innovation Hub, està dirigit a startups, universitats, centres tecnològics, emprenedors i empreses que vulguen aportar solucions tangibles al problema del desaprofitament alimentari.

La convocatòria romandrà oberta del 18 de juny al 31 de juliol de 2025. Les propostes seleccionades dissenyaran pilots al costat dels equips de València Innovation Capital el 29 de setembre, i els projectes s'implementaran en l'entorn Sandbox Urbà de València entre octubre i desembre.

“Des de València volem passar de les paraules a l'acció. Este repte no és només una anomenada a la creativitat, sinó al compromís. Busquem projectes que puguen provar-se, mesurar-se i escalar-se des de la nostra ciutat”, ha destacat Paula Llobet.

“Ens preocupa el desaprofitament alimentari, no sols pel seu impacte ambiental, sinó pel que representa en termes socials i econòmics. És una prioritat treballar amb els qui tenen idees disruptives per a abordar-ho”, ha afegit l'edila.

València Food Lab: un laboratori per a transformar el sistema alimentari

Durant la seua intervenció, la regidora també ha anunciat el naixement de València Food Lab, un nou laboratori d'innovació alimentària que es posarà en marxa en l'edifici de Les Naus.

Es tracta d'un espai multidisciplinari on convisquen la ciència, la tecnologia, la tradició i la creativitat per a donar resposta als grans reptes alimentaris del present i del futur.

“Volem que València Food Lab es convertisca en el cor de la innovació agroalimentària del Mediterrani. Un lloc on agricultors, xefs, investigadors, startups, estudiants i ciutadania puguen experimentar i cocrear junts”, ha afirmat Llobet.

“Este laboratori ens permetrà consolidar un ecosistema productiu basat en l'horta, la cuina, la sostenibilitat, la salut i la tecnologia. Perquè innovar no és només digitalitzar: és també recuperar, connectar, reinterpretar”, ha subratllat la regidora.

Ecosistema agroalimentari en expansió

A més d'estes dos iniciatives, la titular d’Innovació ha valorat altres projectes que reforcen l'estratègia agroalimentària de València Innovation Capital com són el programa Agro·lab, d'acceleració per a startups centrades en economia circular i aprofitament alimentari; el projecte HortaTech, que aplica sensors i fibra òptica a les séquies tradicionals per a millorar el reg; i l'Estudi de Metabolisme Urbà Alimentari, que permet mapear fluxos, emissions i desaprofitaments per a una millor planificació.

Així mateix, ha destacat la participació de València en diversos projectes europeus com ToNoWaste, MixMatters, SPOON o RescueMe, que impulsen la seguretat alimentària, la valorització de residus i la col·laboració internacional en polítiques urbanes d'alimentació.

“L'alimentació és molt més que un sector econòmic: és salut, cultura, sostenibilitat i cohesió social. Des de València estem construint una visió integral que ens connecta amb els nostres orígens i ens projecta cap al futur”, ha conclòs Llobet.