Voluntariado ambiental Tancat Pipa - València

Voluntariado ambiental Tancat Pipa

Tornar

Comença el voluntariat ambiental per a la protecció de la fauna de l’Estany del Pujol

El voluntariat es desenvoluparà de febrer a maig

09/02/2021

Les entitats ambientalistes que gestionen el Tancat de la Pipa, SEO/BirdLife i Acció Ecologista-Agró, busquen voluntaris i voluntàries ambientals per a la vigilància de les aus que descansen a l’Estany del Pujol, un espai singular que està patint una alta pressió de visitants degut a les restriccions perimetrals de la ciutat de València. Els voluntaris, que poden inscriure’s mitjançant el formulari https://bit.ly/3tBqgnm, rebran una jornada de formació. El vicealcalde de València i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha agraït la “implicació de les organitzacions ambientals SEO/BirdLife i Acció Ecologista-Agró” i ha destacat que “l’Albufera és un parc molt visitat però és també una zona molt delicada que cal preservar i conservar”.

 

El Tancat de la Pipa és un espai natural per a l’alimentació i el descans de les aus aquàtiques al Parc Natural de l’Albufera, que troben en esta reserva aigües tranquil·les per descansar, criar i alimentar-se. Per preservar esta tranquil·litat, el Tancat de la Pipa busca voluntaris mediambientals de febrer a maig. Els voluntaris i voluntàries es dedicaran a la vigilància de les aus tant permanents com migratòries. Espècies com la camallonga, el corriolet o la mongeta fan ús de les seues vores per a construir el niu. A més, durant la migració és una àrea molt valuosa per a reposar forces i descansar, especialment quan les zones inundades a la marjal van minvant.

El vicealcalde Campillo destaca que “trobem algunes persones que deixen els gossos solts i alguns, fins i tot, acaben nadant a l’Estany. Les aus no saben que són animals domèstics, pensen que són predadors i abandonen un lloc que hauria de ser de descans”. Per al regidor, “este voluntariat vigilarà esta zona per informar els visitants que mantinguen els animals amb corretja, que no criden i que es preserve mediambientalment la zona”. Sergi Campillo ha destacat que “l’Ajuntament també ha realitzat actuacions per protegir este espai com envoltar-lo amb estaques i cordes per evitar creuar la línia d’aigua i col·locar cartells informatius però observem alguns comportaments incívics”. 

Campillo ha agraït “la implicació de les entitats ambientals SEO/BirdLife i Acció Ecologista-Agró en la conservació del parc natural de l’Albufera”. De fet, este voluntariat s’emmarca dins del conveni que l’Ajuntament manté amb estes dos entitats per a la custòdia i manteniment del parc natural.

Per la seua banda, des de SEO/BirdLife ha recordat que “en els darrers dies s’han observat comportaments incívics que ens han palesat el desconeixement de la importància de l’enclau i de la seua normativa. Molta gent encara es sorprén quan els informem que els gossos han d’anar lligats, tot i que estiguen al camp. Amb el voluntariat volem posar el nostre granet per tal que la gent que visite este enclavament durant els caps de setmana el puga continuar gaudint per molts anys”.

A causa de la pandèmia, les places de voluntariat són limitades i els inscrits rebran una jornada de formació el pròxim 13 de febrer de 10 a 14 hores a l’Oficina de Protecció Ambiental del Servici Devesa-Albufera.

Per poder participar cal emplenar el formulari i esperar el correu electrònic de confirmació. Per a més informació, cal escriure un missatge al correu visitas@tancatdelapipa.net.

Recursos multimèdia

Sergi Campillo