Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Valencia, Capital de Economía Social - València

Vés enrere Valencia, Capital de Economía Social

Volver

València, com a Capital d'Economia Social, aposta per la inclusió laboral i social de persones amb discapacitat

• L'alcaldessa en la presentació de la Capitalitat de l'Economia Social

05/04/2024

  • L'alcaldessa participa en la presentació de l'agenda de València com a Capital Espanyola de l'Economia Social 2024, que reivindica “l'economia amb valors”
  • María José Catalá ressalta la vinculació entre esta manera de fer economia i la inserció laboral de col·lectius socials i anuncia que València destinarà 745.000 euros per a secundar 18 nous projectes d'economia social i millorar la inclusió social de persones amb discapacitat
  • La vicepresidenta Yolanda Díaz i el conseller José Antonio Rovira defenen este model empresarial que considera a les persones “com el major actiu de les empreses”
  • Els actes de la Capitalitat d'Economia Social es troben, des de hui, en la web valenciacapitaleconomiasocial.es

La ciutat de València, designada pel Govern central, Capital Espanyola de l'Economia Social, acollirà durant l'any 2024 congressos, reunions de treball i altres actes de caràcter estatal per a reflexionar i reconéixer l'economia amb valors, impulsada per diferents organitzacions i cooperatives, associatives o sense ànim de lucre, que valoren els beneficis socials i humans, donen ocupació a unes 170.000 persones i gestionen una xifra de negoci de prop de 12.000 milions d'euros.

L'alcaldessa, María José Catalá, ha participat hui en la presentació d'estos actes, “que no es desenvoluparan a València per casualitat, ja que –segons les seues paraules- la capital del Túria és una referència internacional, amb un potent moviment cooperatiu i un tercer sector molt arrelat, també en l'àmbit investigador”.

En esta jornada de presentació, que s'ha celebrat en el Saló de Cristall, on s'han reunit els portaveus municipals i altres membres la corporació, també han intervingut la vicepresidenta del govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz; el conseller d'Educació, Universitats i Ocupació de la Generalitat, José Antonio Rovira; el president de Concoval (Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana), Emilio Sampredro; i el president de Cepes (Confederació Empresarial Espanyola de l'Economia Social), Juan Antonio Pedreño.

En la seua intervenció, l'alcaldessa ha assegurat que “València, i la seua àrea metropolitana, són el bressol i el cor del cooperativisme i l'economia social en la Comunitat Valenciana i a Espanya, que afona les seues arrels en el segle XIX, des que la cooperativa de consum “La Proletària”, fundada en 1856, va donar lloc a la primera cooperativa de producció d'Espanya”. D'esta manera, ha evocat als qui “van posar la llavor d'un teixit socioeconòmic format hui per 640 cooperatives a València i la seua àrea metropolitana (el 27% de tota la Comunitat)”, i ha destacat: “d'estes cooperatives, la majoria són xicotetes empreses i microempreses, però també tenim gegants com Anecoop o Consum -que complixen l'any vinent mig segle d'existència-, emblemes com Caixa Popular, o les més de 100 cooperatives d'ensenyament que reforcen el nostre lideratge en l'àmbit nacional”.

María José Catalá, que també ha al·ludit “al cap de 168 anys d'economia social a València, que descansen sobre un altre gran pilar que sustenta la seua fortalesa a la ciutat: el Tercer Sector, molt actiu en la inclusió social i laboral de persones amb discapacitat i en el suport als col·lectius més vulnerables”, i ha contat la història de Egor, “un jove rus amb trastorn de l'espectre autista i una discapacitat reconeguda del 65% que, gràcies a la constància de la seua mare, va trobar a València el lloc per a, per fi, créixer com a persona i desenvolupar les seues capacitats diferents”. És el primer titulat superior en música amb autisme.

“La de Egor és una, però hi ha moltes altres històries que ens inspiren i que donen sentit al treball que fem des de les administracions”, ha assegurat l'alcaldessa, abans d'anunciar que, per esta raó, “l'Ajuntament ha incrementat un 24% el pressupost destinat a donar suport a l'acció social del tercer sector”.

“València destinarà 745.000 euros per a secundar 18 nous projectes d'economia social per a millorar la inclusió social de persones amb discapacitat. És una primera fase d'un pla d'acció que contempla prop d'1,5 milions d'euros en iniciatives per a la seua capacitació, apoderament i visibilització”, ha explicat, després d'aclarir: “No en va, València és la primera ciutat d'Espanya a donar rang de direcció general a les polítiques de discapacitat”.

Les persones, el major actiu de les empreses

“En este context, València assumix la Capitalitat Espanyola de l'Economia Social, un reconeixement a la iniciativa municipal de promoure l'economia social com un valuós instrument de desenvolupament i progrés”, ha reiterat l'alcaldessa, que ha tingut paraules d'agraïment per als representants del cooperativisme i defensors de les persones i el talent, com el major actiu que tenen les empreses”, i també s'ha dirigit als responsables de les diferents administracions “des de les quals hem de procurar l'escenari més propici per a facilitar l'activitat econòmica i l'ocupació per a atraure i retindre el talent i afavorir l'emprenedoria”.

Finalment, l'alcaldessa ha représ el vessant més social de l'economia social, “per a fomentar l'activitat innovadora, creativa i solidària. I no deixar a ningú arrere”. “Perquè hi ha més Egor, persones amb capacitats diferents i una gran capacitat, buscant la seua oportunitat. I no podrem descansar fins que tots tinguen la possibilitat de fer realitat el seu somni, i València, com a Capital d'Economia Social, centrarà els seus esforços en la inclusió laboral i social de persones amb discapacitat”, ha manifestat després d'assegurar: “l'economia social és una barita màgica que fa possible el somni de moltes persones”.

Per part seua, la vicepresidenta del govern, Yolanda Díaz, que ha recordat que l'economia social representa el 10% del Producte Interior Brut (PIB) del país, ha defés este model productiu que és, per excel·lència, solidari, feminista, inclusiu, sostenible, democràtic, i marca Espanya”. “Que València siga Capital d'Economia Social és desafiament apassionant que hem d'abordar des de les diferències per a consolidar la ciutat com a referent mundial d'economia social”, ha afirmat.

El conseller d'Educació, Universitats i Ocupació de la Generalitat Valenciana, José Antonio Rovira, ha incidit en el fet que “ostentar esta capitalitat permet visualitzar en el món un model empresarial dissenyat al servici de les persones i aprofundir en ell com un element transformador”.

En este sentit i en representació de Cepes (Confederació Empresarial Espanyola de l'Economia Social), el seu president, Juan Antonio Pedreño, ha ressaltat que el denominador comú del teixit empresarial que advoca per l'economia social prevaldre a les persones per damunt del capital”.

El president de Concoval (Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana), Emilio Sampredro, que ha avançat les primeres accions programades a València, ha destacat que hi ha més de 20 entitats involucrades en estes celebracions que es duran a terme sota el lema “l'economia amb valors”.

Programa d'actes de la capitalitat

Coincidint amb la presentació de la capitalitat de l'economia social, es posa en marxa la pàgina web valenciacapitaleconomiasocial.es per a seguir tota l'actualitat de l'esdeveniment. Per als pròxims dies també està previst el lliurament dels XV premis Pepe Miquel de cooperativisme valencià i campanyes divulgatives de la capitalitat en dos cooperatives valencianes, Consum i Caixa Popular.

Per al mes de maig està prevista la presentació de l'estudi sobre l'abast i l'impacte a Espanya de l'economia social, a més de la celebració de les assemblees generals d'entitats estatals i autonòmiques. El mes de juny se celebrarà la trobada d'economies transformadores i la trobada estatal de cooperatives de treball associat i cooperatives d'ensenyament. També està programada la presentació de l'estudi d'opinió sobre la imatge i la notorietat del cooperativisme en la Comunitat Valenciana.

Este estiu se celebrarà, entre altres, la jornada commemorativa del Dia Mundial de Cooperativisme en la Comunitat Valenciana, la jornada sobre indústries culturals i creatives, a més del Congrés Universitari sobre Foment de l'Economia Social i la reunió a València del Consell Estatal de Foment de l'Economia Social. Per a la tardor s'esperen diversos congressos i ja al novembre, l'acte central de la capitalitat, que finalitzarà al desembre amb el traspàs del testimoni a un altre municipi.

L'acte de presentació ha acabat amb una interpretació de Egor “i la seua música ha sonat més alt i amb més força que mai per a ensenyar-nos que és possible i que hem d'apostar per això”, tal com ha assegurat l'alcaldessa en tancar-se la jornada.

Recursos multimedia

María José Catalá