Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

València neutra e inteligente 2030 - València

Vés enrere València neutra e inteligente 2030

Volver

València es converteix en referent europeu de la lluita contra el canvi climàtic

La Unió Europea designa València perquè siga una de les 100 ciutats climàticament neutres i intel·ligents en 2030

• València desenvoluparà projectes per a aconseguir la neutralitat climàtica en 2030

28/04/2022

La Comissió Europea ha anunciat este matí que València ha sigut designada com una de les 100 ciutats europees que assumiran el repte de convertir-se en climàticament neutres i intel·ligents al 2030. «Un objectiu molt ambiciós que situa a València com a referent europeu en la lluita contra el canvi climàtic», ha explicat l'alcalde Joan Ribó en una compareixença extraordinària per a compartir «una de les notícies més importants per a esta ciutat en esta dècada»«Durant els pròxims 8 anys, València estarà a l'avantguarda mundial en polítiques d'innovació i inversions destinades a aconseguir la neutralitat climàtica, 20 anys abans de l'objectiu general que es marca la Unió Europea», ha assegurat el màxim responsable de la ciutat.

 

València desenvoluparà projectes per a aconseguir la neutralitat climàtica en 2030, és a dir, que la ciutat siga capaç d'igualar o reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle que genera mitjançant accions en tots els àmbits possibles: des de la mobilitat i el transport, el canvi de model energètic, la transformació de l'economia i la indústria, la renaturalització i biodiversitat del territori, o l'habitatge sostenible. Les 100 ciutats escollides per la Unió Europea desplegaran una metodologia i monitoratge intel·ligent que permetrà avaluar si les polítiques públiques i l'impuls privat mostren la seua eficàcia per a lluitar contra el canvi climàtic. Totes les eines de la ciutat intel·ligent seran claus en esta desitjada transformació.

«El moment és ara. Esta designació de València significa que la ciutat xafa l'accelerador per a materialitzar les polítiques públiques innovadores i les inversions destinades a ser climàticament neutra i intel·ligent en 2030. És una fita molt ambiciosa i gens fàcil, per això hem de conscienciar a tots els actors de la importància d'este repte. Cal involucrar a tota la ciutadania i a la iniciativa privada perquè se sumen a la transformació econòmica, sense que cap persona es quede enrere en esta transformació», ha remarcat l'alcalde Joan Ribó. De fet, ha insistit el màxim responsable de la ciutat, la designació de València per aconseguir este objectiu de neutralitat climàtica «és una gran oportunitat econòmica per a la ciutat, de generar una nova economia amb noves oportunitats d'ocupació basada en l'ús de les energies renovables, la creació d'infraestructura verda, edificació sostenible, entre altres camps». «Vull agrair a totes les entitats, universitats, associacions, partits polítics i ciutadania que s’han sumat a este gran repte de ciutat», ha conclòs l'alcalde.

Una de les primeres conseqüències de la designació de València com a ciutat que treballarà per la neutralitat climàtica en 2030 és l'elaboració dels anomenats contractes climàtics, és a dir, un paquet de mesures integrals per a la ciutat amb les que ha d'assolir l'objectiu i que hauran de signar l'Ajuntament, la Generalitat Valenciana i el Govern d'Espanya. «Fins ara havíem signat una declaració d'intencions amb les institucions autonòmiques i estatals, però signarem l'acord que li ha d'obrir les portes a la ciutat a la transformació. Totes les administracions hauran de treballar en l'objectiu comú de la neutralitat de la ciutat amb una sèrie de mesures que la Comissió Europea establirà», ha explicat Carlos Galiana, regidor de la delegació de Projectes Europeus.

Oportunitat de creació d’ocupació

Respecte al finançament, la UE compta amb una línia d'ajudes sols per a les 100 ciutats que treballaran per la neutralitat. «En els pròxims dos anys s'estima que hi ha 360 milions per als diferents projectes, però en vindran molts més, perquè este repte és per a tota la dècada», ha assegurat Galiana. El regidor d'Innovació ha recordat que l'anàlisi econòmica per al desenvolupament de les ciutats climàticament neutres «estima que sols el 15% de la inversió serà pública, mentre que la resta vindrà de fons privats». «Per què? Doncs perquè Europa ens guiarà en la tasca de tutoritzar la inversió privada, atraure-la i potenciar-la. L'etiqueta de neutralitat serà tan potent que serà un gran motor de creació d'ocupació i riquesa per a la ciutat». «Tenim un gran camp d'expansió en l'àmbit de la innovació, podem ser autèntics referents per a la resta del món», considera Galiana.

S'ha de recordar que València ja comptava amb més de 100 ambaixadors de la missió climàtica, entre universitats, institucions, entitats i empreses de l'àmbit privat. En este sentit, el regidor d’ Emergència Climàtica, Alejandro Ramón, considera que este projecte «serà un èxit si aconseguim implicar a tota la societat, des de les administracions, les empreses, associacions, als mitjans de comunicació i especialment a la ciutadania». Per a Ramón l'anunci de la Comissió Europea «ens fa sentir molt afortunats» i recorda que ha sigut possible «gràcies a la implicació de l'Ajuntament i de la ciutadania en els últims anys en la lluita contra el canvi climàtic, amb una clara aposta per polítiques com la mobilitat sostenible, el canvi a energies renovables, les noves zones per a vianants o la renaturalització urbana». «Ara comença un gran repte per eliminar les energies fòssils de la ciutat. Ens posicionem com una de les ciutats pioneres en la lluita pel canvi climàtic, i tenim un motiu més per a estar orgullosos de viure en la ciutat de València», ha finalitzat.

València està desenvolupant en els últims anys nombroses accions innovadores liderades pel centre Las Naves en consonància amb la Missió Climàtica 2030. La ciutat, a més, ha encetat el camí per dissenyar l'estratègia de ciutat contra del canvi climàtic, i que adquirirà especial protagonisme a partir del dilluns amb les primeres conferències i accions del Fòrum Urbà València 2030.

Recursos multimedia

Joan Ribó 1
Joan Ribó 2
Carlos Galiana
Alejandro Ramon