S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Una València més Verda - València

Vés enrere Una València més Verda

Tornar

L'Ajuntament plantarà 1.294 nous arbres a la ciutat, en el marc del programa «Una València més Verda II»

El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha explicat que el programa permetrà invertir un milió d'euros fruit del procés participatiu Decidim València 2019-20

• La iniciativa permetrà absorbir més de 37.000 quilos de CO₂ a l'any

15/03/2021

L'Ajuntament torna a posar en marxa el programa «Una València més Verda», que sumarà quasi 1.300 nous arbres als 3.143 que ja es van plantar a la ciutat durant la primera edició. Tal com ha explicat el vicealcalde i regidor delegat d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, es tracta d'una iniciativa fruit del procés participatiu Decidim València 2019/2020, a la qual es dedicarà una partida d'un milió d'euros.

 

En total, es preveu plantar 1.294 nous exemplars, entre arbres i palmeres, en 13 districtes de la ciutat, la qual cosa permetrà absorbir més de 37.000 quilos de CO₂ a l'any. Només que la iniciativa passe el tràmit d'aprovació per part de la Junta de Govern Local, es licitarà el projecte de la plantació, que podria començar a finals de tardor si no hi ha cap impediment sobrevingut en el procés de licitació, quan comence la temporada de fred per a ajustar l'execució al període de parada vegetativa.

El vicealcalde, Sergi Campillo, ha assenyalat els «importants servicis ambientals que presta l'arbratge viari, i que amb freqüència passen desapercebuts, com l’efecte regulador de la temperatura, la provisió d'ombra en els dies calorosos, el seu paper clau a l'hora de retindre contaminació, purificar l'aire i mitigar les emissions de CO₂ i, finalment, el seu paper com a refugi de la fauna urbana. Quants més arbres, millor qualitat de vida a la ciutat», ha assegurat l'edil.

Una València Més Verda II és la continuació natural de l'anterior projecte Una València Més Verda, que va ser executat al llarg dels anys 2019 i 2020, i que també va sorgir com a iniciativa ciutadana (Decidim València 2017/2018). «Els dos projectes responen, per tant, a una demanda de la ciutadania que exigeix una ciutat més verda, més sostenible i més natural», ha afirmat Sergi Campillo. El vicealcalde ha explicat que este nou projecte «complementarà les actuacions de la primera fase i arribarà on l'anterior no va poder fer-ho; i equilibrarà també l'actuació municipal en el conjunt de la ciutat.

Per a això, la reposició d'arbratge s'ha dividit en dos lots agrupats per barris i districtes i amb un pressupost equilibrat entre ells. Els dos lots responen a la divisió geogràfica que els jardins del Túria fan de la ciutat: Nord i Sud. En el lot Nord s'inclouen els districtes de Campanar, Poblats Marítims, Camins al Grau, Algirós, Benimaclet, Rascanya, Benicalap i Pobles del nord. Mentre que en la zona Sud s'inclouran els districtes de Patraix, Jesús, Quatre Carreres i Pobles del Sud.

El vicealcalde ha explicat també que alguns escocells de la ciutat es troben actualment buits, per raons que van des de la caiguda d'exemplars per fractures naturals o accidentals, retirada d'arbres secs i en mal estat, o en aquells casos en els quals s'ha fet necessari abatre'ls per presentar riscos de caiguda o estar en fase de recessió sense possibilitats de millora.

 

HI HAURÀ ARBRES EN CASES DE BÀRCENA

 

Sergi Campillo s'ha detingut en la situació del poble de Cases de Bàrcena, «on, lamentablement, no hi ha ni un sol arbre, segurament per la pròpia idiosincràsia geogràfica del poble que ha complicat poder desenvolupar una política verda». Des de la Regidoria es va manifestar en el seu moment el compromís amb l’alcalde pedani de crear escocells i plantar arbres per a pal·liar esta situació, per la qual cosa Campillo ha mostrat la seua «satisfacció per esta iniciativa que permetrà que hi haja arbres a Cases de Bàrcena». A més de les plantacions arbòries, el projecte «Una València més Verda II» preveu l'ampliació de la xarxa de reg amb 218 nous punts en escocells.

A més de les plantacions, el projecte inclou també l'ampliació de les mides dels escocells. S'ampliaran 437 i es crearan 53 nous. Cal tindre en compte, ha explicat el vicealcalde, que unes dimensions majors milloren la qualitat de vida de l'arbre, tant perquè li permet millor reg de pluja, com pels beneficis derivats del creixement de plantes espontànies o plantades. A més, s'anul·laran altres 166, per qüestions diverses (dificultats per a la mobilitat). De manera paral·lela, es continuarà amb les accions de renaturalització dels escocells en tota la ciutat, tant amb llavors com amb floració espontània.

 

NOVES ESPÈCIES

 

Finalment, Sergi Campillo ha anunciat que «Una València més Verda II» permetrà plantar fonamentalment exemplars d'espècies autòctones de bosc mediterrani, així com unes altres que s'han adaptat a les condicions del clima mediterrani. Però ha afegit que s'introduiran també espècies que mai s'han plantat a la ciutat, com a hibisc marítim, prunera dels cafres, esbarzer ploró o boix raspall, entre altres. En total, entre 2019 i 2021, l'Ajuntament haurà dedicat 3 milions d'euros a la plantació massiva d'arbres a la ciutat, la qual cosa es traduirà en la retirada de més de 100.000 quilos de CO₂ a l'any; i més de 4.400 arbres en total.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Sergi Campillo
Sergi Campillo