Taronja sencera - València

Taronja sencera

Tornar

Taronja sencera, el nou servici municipal per previndre i atendre la violència de gènere entre adolescents

Beamud: “Cada volta la violència masclista es reproduïx en les edats més primerenques i s’exercix freqüentment a través de les xarxes socials”

• Vídeo del nou servici

27/09/2021

Taronja sencera és el nom del nou servici municipal per previndre i atendre la violència de gènere entre adolescents i joves. Un equip de professionals informen, acompanyen i ajuden les xiques i xics d’entre 14 i 17 anys i els seus familiars per evitar i erradicar comportaments de control, gelosia i violència psicològica en les primeres relacions de parella. Es pot contactar amb ells per telèfon o whatsapp (658 452 673), al seu web i xarxes socials i també presencialment al centre de joventut del carrer de Campoamor, 91. La regidora d’Igualtat, Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud, qui ha presentat este matí la iniciativa, ha destacat que “cada volta tenim més dades que confirmen que la violència de gènere i masclista es reproduïx entre les edats més primerenques i s’exercix freqüentment a través de les xarxes socials”.

 

El nom de Taronja sencera respon a l’objectiu de “trencar els mites de l’amor romàntic que perpetuen els rols i els estereotips de gènere”, començant “perquè som taronges senceres, no necessitem d’un altre per ser completats com a persones”, segons ha explicat Lucía Beamud. L’edil ha assegurat que “este servici situa València com a ciutat capdavantera en la prevenció de les violències masclistes en la població juvenil”. La regidora ha apuntat que tant els programes de prevenció ja implementats des de l’Ajuntament com informes d’entitats com Save the children posen de manifest que hi ha un repunt dels casos de violència de gènere entre els joves, els quals s’han d’afrontar d’una manera específica, ja que estos tenen experiències i una forma de relacionar-se i interactuar diferent. Així, “trobem que la violència s’exercix freqüentment a través de les xarxes socials i dona lloc al ciberassetjament, groomingsexting, etc.”.

Per això, Taronja sencera es focalitza en els adolescents, “en una doble vessant: l’atenció a xiques joves que han patit alguna situació de violència i també als xics que les provoquen, junt amb les seues respectives famílies”. El servici compta amb dos psicòlogues especialitzades, una d’elles agent d’igualtat, un altre psicòleg especialitzat, una dissenyadora i un informàtic. Entre les seues tasques hi ha l’atenció psicològica individual i grupal, actuacions de prevenció, i la formació específica a associacions juvenils i professionals que treballen amb joves perquè sàpien detectar els primers indicis i poder intervindre de forma efectiva. El pròxim 6 d’octubre es presentarà el nou servici als col·lectius juvenils i als professionals al centre de joventud del carrer de Campoamor, on es localitza Taronja sencera.

“Sumem més iniciatives a les que ja hem implementades”, ha manifestat Beamud, qui ha recordat el programa d’atenció integral a dones víctimes de violència de gènere, les seues filles, fills i familiars, que ha passat dels 34.000 als 90.000 euros de pressupost, o REPARA, el servici d’atenció a homes per promoure relacions igualitàries, que funciona des de fa dos anys i compta amb un import de 80.000 euros. El contracte de Taronja sencera ascendix a més de 188.000 euros per als pròxims dos anys. Per a la titular d’Igualtat, Polítiques de Gènere i LGTBI, “la missió de l’Ajuntament és arribar a la igualtat plena i real en la ciutat i atendre tots els casos de violència masclista”.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Galeria multimèdia

Lucía Beamud