Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Ribó. Derechos humanos - València

Vés enrere Ribó. Derechos humanos

Volver

Joan Ribó: “No volem valentes sinó persones crítiques que desenvolupen el seu activisme en llibertat”

València acull 4 activistes colombians i un activista sahrauí dins del programa d’acolliment de persones defensores dels Drets Humans

• Els activistes acollits amb l'alcalde, la vicepresidenta i regidors de l'Ajuntament de València

21/07/2021

La ciutat de València acull 5 activistes internacionals dins del Programa Valencià de Protecció Integral i Acolliment de Defensors i Defensores dels Drets Humans, que hui s’ha presentat a l’Ajuntament. En la presentació del programa, al que han assistit l’alcalde, Joan Ribó; la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra; i la regidora de Cooperació al Desenvolupament, Maite Ibáñez, també han estat presents els quatre activistes colombians i l’activista sahrauí acollits. L’alcalde ha afirmat que “a València diem clarament que, més enllà de fronteres i de banderes, ens importen les persones”.

 

En el transcurs de l’acte, Joan Ribó els ha donat la benvinguda i ha expressat que “la vida importa, que els drets humans, ací i en qualsevol lloc del món, es defensen, que ningú pot esmordaçar cap altra persona i que la solidaritat internacionalista ens fa més forts”.

Ribó ha repassat la situació política de Colòmbia i el Sàhara, llocs de procedència dels activistes que “ingènuament pensem de vegades que coneixem. I no és així”. Per a l’alcalde, “Colòmbia és un país que suposem una democràcia avançada però on es compten per centenars els assassinats de líders socials i la majoria queden en la impunitat”. Respecte al Sàhara, Ribó ha destacat “l’assetjament al qual es troben sotmesos els activistes socials per part de l’Estat marroquí”, un assetjament que “no cessa i que vulnera les convencions internacionals”.

Davant esta situació, l’alcalde considera que “mentre alguns semblen preocupats per un parell de països en el món per pur càlcul polític partidista, en València diem clarament que, més enllà de fronteres i banderes, ens importen les persones.” Per això, en paraules de Ribó, “no podem deixar en soledat els activistes pels drets humans, als quals se’ls vol aïllar, atemorir, amenaçar i, fins i tot, assassinar”.

L’alcalde, que ha agraït l’activitat de les administracions i entitats que gestionen el dia a dia del programa, ha explicat que València “ofereix un entorn segur, posa un gra de sorra en la defensa dels drets humans, difon la vostra tasca en la nostra ciutat i el nostre país” perquè “els drets polítics, civils, econòmics, socials, culturals, laborals, ambientals i en la defensa del territori i dels drets sexuals i reproductius són drets humans”. Joan Ribó ha afirmat que “quan es vulneren els drets d’una persona o d’un col·lectiu, la Humanitat al seu conjunt s’hi veu greument amenaçada, independentment del lloc on vivim”.

La regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Maite Ibáñez, també ha destacat la implicació de l’Ajuntament de València “no només en la defensa dels drets humans, sinó també en la protecció de les persones que, en diferents països i territoris, els defensen amb risc per a la seua pròpia integritat i la dels seus familiars i col·laboradors més pròxims”.

Per la seua banda, la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha dit que “ningú vol abandonar la seua llar si no està amenaçat. Ningú vol deixar la seua terra però, de vegades, ocorre i, per això, els valencians i les valencianes volem que esta siga una terra d’acollida, volem ser part del món, d’eixa part del món que defensa els drets i les llibertats de totes les persones. Per a nosaltres és intolerable que les persones siguen perseguides, assetjades, tancades o assassinades per ser i per dir el que pensen”.

Un dels líders socials acollits, Julián Gil Reyes, ha donat les gràcies a l’Ajuntament de València i ha explicat la situació política que es viu a Colòmbia. Per a Gil Reyes, “és molt important participar en este programa d’acollida a València perquè comporta protegir la nostra vida, cuidar la nostra existència durant un temps i visibilitzar el que passa a Colòmbia, que hui presenta una sistemàtica vulneració dels drets humans”. El líder social ha explicat que “1.300 persones, líders socials, han estat assassinades al país des de l’acord de pau fins al moment”.

També la líder social Thais Aloma Ruiz ha explicat com “el patriarcat i el masclisme dificulten la vida de les dones en Colòmbia”. Aloma Ruiz ha dit que “les dones hem dit que Colòmbia també és nostra i que volem participar en la construcció del país”.

Per la seua banda, l’activista sahrauí Said Amidan ha explicat la “dificultat d’exercir el periodisme al Sàhara, on el Marroc no permet l’entrada de la premsa lliure” i ha demanat la “descolonització del Sàhara Occidental”, que ha definit com “l’última colònia d’Àfrica”.

 

Perfil dels cinc activistes acollits

 

Julián Gil Reyes forma part de REDHER (Red de Hermandad y Solidaridad con Colombia) i del Congreso de los Pueblos, una xarxa d’organitzacions colombianes que agrupen entitats indígenes, feministes, camperoles, urbanes, feministes, juvenils i sindicals. Ha estat perseguit, detingut i estigmatitzat per la seua defensa dels drets humans.

Laura Fonseca forma part de CORSEDI, la corporació colombiana “Semillas de dignidad”, on ha participat en processos de defensa mediambiental. Estudiant de l’últim curs de Dret amb especialització en el camp dels Drets Humans, elabora memòries i informes per a les organitzacions de Drets Humans de l’ONU.

Luis Díaz Caicedo és membre del Proceso de Comunidades Negras de Colòmbia, una entitat que treballa pel reconeixement dels drets civils de les persones negres. És activista mediambiental i ha estat amenaçat per diversos grups armats per la seua defensa del territori i de les comunitats que l’habiten.

Thais Aloma Ruiz és membre de l’Associació Nacional de Dones de Colòmbia, un col·lectiu feminista en defensa dels drets de les dones. Ha estat assetjada i amenaçada reiteradament per la seua denúncia dels assassinats dels líders socials del país.

Said Amidan és membre d’Équipe Media, una organització sahrauí que documenta les violacions de drets humans que perpetra el Marroc. Periodista i fotògraf, ha estat arrestat, torturat i detingut per les autoritats marroquines. Ha rebut el premi Llibertat d’Expressió 2020 de la Unió de Periodistes Valencians.

A l’acte de presentació del programa valencià d’acolliment han assistit, a més, el vicealcalde de València, Sergi Campillo; la regidora d’Igualtat, Lucía Beamud; la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano; i els regidors Marta Torrado i Javier Copoví, així com responsables de les entitats que hi col·laboren amb el suport del programa europeu Protect Defenders: Comité d’Ajuda al Refugiat del País Valencià (CEAR-PV), Atelier, Cedsala, Colectivo Sur-Cacarica, Entreiguales, Colectiva de Mujeres Refugiadas Exiliadas y Migradas, Mundubat, Periferias, Intersindical Valenciana i Sodepau.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Joan Ribó
Mónica Oltra
Julián Gil Reyes