S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Revisión y poda palmeras monumentales - València

Vés enrere Revisión y poda palmeras monumentales

Tornar

L’Ajuntament revisa i poda més d’un centenar de palmeres monumentals

El vicealcalde Sergi Campillo, destaca les accions de poda de més de 260 palmeres, com també la recol·lecció de dàtils, les quals formen part del pla de revisió de l’arbrat monumental

• Poda de palmeres al barri de Beteró

02/10/2022

LAjuntament de València ha iniciat esta tardor la revisió, poda i retirada de dàtils de les palmeres de la ciutat. En total, uns 260 exemplars, de les quals el 42% (109 exemplars) són monumentals. Al barri de Russafa, en lavinguda de Regne de València, sestà realitzant una poda i retirada de dàtils de 198 palmeres datileres (Phoenix datilifera), 48 de les quals són monumentals, mentre que a diversos carrers i avingudes de la ciutat es desenvolupen tasques de revisió i poda duns altres 61 exemplars, també monumentals, entre elles, la datilera de cinc braços de Beteró, als Poblats Marítims.

 

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, argumenta que “hem començat l’actuació de revisió i poda de més de 200 palmeres a diversos barris de la ciutat, el 42% de les quals, 109, són monumentals”. “Esta campanya de revisió es fa tots els anys i, enguany, especialment, amb les palmeres monumentals per a reduir el pes de la copa, llevant els dàtils, i també revisar l’estat de tots els exemplars per comprovar si estan en bon estat, si hi ha risc fractura, etc”, afegeix el regidor.

Esta actuació de conservació del palmerar de la ciutat de València, afegeix el vicealcalde, “està entroncada en el pla de revisió de tot l’arbrat monumental, iniciat ja fa algunes setmanes, i ara és l’hora de les palmeres”.

La poda i eliminació de dàtils a l’avinguda Regne de València, al barri de Russafa, va iniciar-se el passat 21 de setembre i conclourà a mitjans del pròxim novembre. Per seguretat, esta intervenció requereix el tancament dels carris contigus a la mitjana, per la qual cosa, s’eviten les actuacions durant les hores punta per a evitar embussos.

En total, s’està intervenint sobre 198 exemplars, 131 femelles i 67, mascle. Per exemplar, s’elimina al voltant de 80 quilos de palma –en mascles i femelles- i 100 quilos per cadascuna de les femelles. Així, en total, s’hi trauran 29 tones.

La poda de les palmeres datileres es realitza per treure pes de les copes, tot retirant les palmes seques i reduint el risc e fractures o despreniments a causa de ratxes de vent. Per la seua banda, estes podes i eliminació de dàtils genera beneficis quant a la neteja de la via pública i la circulació dels vianants.

Durant les tasques de poda, els equips tècnics de jardineria també inspeccionen de forma exhaustiva, amb plataforma elevadora, els possibles estrangulaments, fissures, buits i defectes estructurals, com també previndre i detectar possibles plagues o malalties.

61 palmeres monumentals en diversos barris

D’altra banda, l’Ajuntament de València està revisant i podant un total de 61 palmeres monumentals de diverses espècies (dalileres, canàries, washingtònies...) en diversos carrers i avingudes de la ciutat. El passat 27 d'octubre es va podar la palmera Phoenix dactylifera femella monumental de cinc braços situada al carrer Isidro Ballester, al barri de Beteró, als Poblats Marítims. Este exemplar està molt prop de l'edifici, per tant, és necessari controlar el seu creixement i fer la poda de manera periòdica. Els principals treballs van consistir en eliminar les palmes seques i els dàtils, tot alleugerint amb això el seu pes i aconseguint una millor estabilitat i seguretat estructural.

A més, gràcies a un sistema d'ancoratge anomenat boa, el qual es revisa periòdicament, s'aconsegueix mantindre alçats els diferents braços de la palmera i així evitar fractures o caigudes d'aquesta. D’esta manera, no s'inclinen més, ja que el braç central en créixer fa que la resta es vagen desplaçant. El sistema de sustentació es revisa per a veure la necessitat de tibar o destensar les cordes, així, els molls que regulen la força amb la qual tiren d'ella continuen funcionant de manera òptima.

València, finalista al títol de Capital Verda Europea 2024

La conservació del palmerar de València és fonamental en l’estratègia de renaturalització i millora de la infraestructura verda de la ciutat, finalista al títol de Capital Verda Europea 2024. Este premi, dotat amb 600.000 euros, està promogut per la Comissió Europea des de 2010 per tal de reconèixer els projectes i el compromís per l’ecologia urbana, alineats en el Pacte Verd Europeu, l’Estratègia de Biodiversitat 2030 de la Unió Europea o els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Esta competició de València per a esdevindre Capital Verda Europea 2024 se suma a altres fites europees i mundials de la ciutat com ara la consecució de la Capitalitat Mundial del Disseny 2022, la Capitalitat Europea del Turisme Intel·ligent 2022, la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible 2017 o ser una de les cent ciutats triades per la Unió Europea per ser climàticament neutra el 2030.

Recursos multimèdia

Sergi Campillo