S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Reunión Campillo - Mollà Albufera - València

Vés enrere Reunión Campillo - Mollà Albufera

Tornar

L’Ajuntament valora positivament les inversions estatals previstes per a l’Albufera però demana garantir el cabal ambiental

El consistori anuncia al·legacions al pla hidrològic de la conca del Xúquer

• El llac de l'Albufera, a poqueta nit

22/06/2021

L’Ajuntament de València considera “històriques” les inversions estatals previstes per a l’Albufera en el pla hidrològic de conca de la Confederació del Xúquer, que es troba en procés d’exposició pública, però també valora que “encara queda camí per recórrer” en matèria de dotació hídrica. Així ho ha valorat el vicealcalde i regidor de Devesa-Albufera, Sergi Campillo, qui s’ha reunit a la Conselleria amb la consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà. Campillo ha anunciat al·legacions al pla de conca del Ministeri. “Tenim sis mesos d’exposició pública per proposar millores i esperem que en el període d’exposició pública es puga millorar”.

 

Sergi Campillo afirma que “en una primera valoració provisional i a falta d’estudiar amb detall tot el pla de conca previst, hi ha un fet històric. Des de l’Estat, mitjançant la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i amb els fons de reconstrucció, s’assumeix el finançament de la gran obra de reforma del col·lector oest i de la nova depuradora que va anunciar la Conselleria de Transició Ecològica, a la qual cal agrair el treball fet per proposar esta solució tècnica que evitarà l’entrada d’aigües negres al Parc Natural. Este finançament resoldrà un dels principals problemes del llac quan arriben les grans pluges, col·lapsen el col·lector oest i entren aigües negres a la llacuna”. Es tracta d’una inversió que podria superar els 115 milions d‘euros, tal com ha detallat la consellera Mollà.

Tot i això, el vicealcalde troba que hi ha “marge de millora” en “l’altra pota del pla de conca”, que fa referència al cabal ecològic del Parc Natural. Segons el regidor, “la proposta recull alguna de les reivindicacions com ara que els estalvis de la modernització vagen com a dotació ambiental per a l’Albufera, però és cert que tampoc no està clar que vaja a ser així de manera definitiva. Ens haguera agradat que el pla diguera clarament que eixos estalvis van destinats a l’Albufera i no hàgem d’esperar a que ens ho diga una posterior avaluació ambiental de les modernitzacions Hi ha marge de millora”. El vicealcalde assegura que resulta positiu que “el pla de conca reconega que, durant els mesos en què no es conrea arròs, d’octubre a març, el parc necessita uns 70 hectòmetres cúbics per a la seua supervivència”. Sergi Campillo recorda que “el parc és una zona humida que necessita aigua en quantitat i qualitat” i creu “arribat el moment de resoldre esta situació assignant un cabal ecològic ambiental raonable per al parc”.

Per la seua banda, la consellera Mireia Mollà ha afirmat que la Generalitat està “tremendament satisfeta” per les inversions estatals previstes per a l’Albufera i, especialment, per la futura reforma del col·lector oest. Mollà ha assegurat que “l’aprovació d’estes obres és una solució històrica per a les condicions del llac”, que “alliberarà d’aigües brutes la llacuna, alleujarà la depuradora de Pinedo i reintroduirà nous recursos hídrics tant en l’Albufera com en el seu entorn”.

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publica hui el projecte de pla de conca de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer entre els anys 2021 i 2027 i obri un període de sis mesos per a consultes i al·legacions. El pla de conca és un instrument estratègic de planificació hídrica que delimita els usos, inversions i mesures previstes en un període determinat.

Recursos multimèdia

Sergi Campillo