S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Restauración imagen Sant Miguel Arcángel - València

Vés enrere Restauración imagen Sant Miguel Arcángel

Tornar

La restauració de Sant Miquel Arcàngel, feta per l’IVCR+i, desvela la policromia original de la peça, "un exemple magnífic d’escultura lleugera"

La regidora Gloria Tello ha visitat els treballs de restauració de l'escultura considerada “una de les joies de la col·lecció municipal”

• L'escultura de Sant Miquel Arcàngel data del segle XV

10/01/2023

La restauració de la figura de Sant Miquel Arcàngel, a càrrec de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVCR+i), ha desvelat la policromia original d’esta escultura de cartó-pedra del segle XV, considerada “una de les joies de la col·lecció municipal”. Així ho ha afirmat este matí la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Gloria Tello, que “per conéixer de primera mà els treballs de restauració d’esta peça”, ha visitat l’esmentat institut encarregat de la preservació i enriquiment del patrimoni cultural valencià, al carrer del Pintor Genaro Lahuerta.
 

La regidora Glòria Tello, que ha estat rebuda per la directora de l’IVCR+i, Gemma Contreras, i personal tècnic de l’institut, ha recordat que esta obra, d’autor desconegut, “és un exemple magnífic d’imatgeria realitzada en paper o cartó, una tècnica més habitual del que es pensava fins a no fa molt”. “Esta tècnica s’aplicava a escultures lleugeres, fetes a motle per parts, que eren posteriorment muntades sobre una estructura de fusta i finalment policromades i daurades”, ha aclarit l’edil, en assegurar que “este treball és de gran interés i ha estat estudiat per l’IVCR+i, que en 2017 va celebrar a València unes interessants jornades que reuniren especialistes d’Espanya i Iberoamèrica, recollides en unes actes que va publicar la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals sota el títol ‘Escultura lleugera’”.

“Concretament, esta escultura pertanyia a la capella dels jurats de l’antiga Casa de la Ciutat, on sens dubte gaudia de gran devoció com a custodi i protector de la ciutat i Regne de València. I fou recuperada abans de la demolició de l’edifici a mitjans del segle XIX, quan passà als fons de l’Arxiu Històric”, ha explicat l’edil.

“Esta imatge ja havia estat objecte d’anàlisis per part de l’IVCR+i. L’any 2016 es realitzaren tomografies assistides per ordinador que permeteren analitzar la seua estructura interior i detectar algunes patologies, així com importants repintes”, ha continuat Gloria Tello en destacar que al juny, aprofitant les obres de remodelació i actualització del Museu Històric Municipal, “va ser traslladada a l’Institut, on immediatament va començar la intervenció integral per garantir la seua futura conservació”.

“Els treballs s’han centrat de moment en la part inferior, molt alterada per reparacions posteriors. La retirada de estes capes està mostrant la rica policromia original i la conformació de la figura del drac, difícil d’apreciar al detall fins al moment”, ha informat la regidora en assenyalar que, quan finalitze la intervenció, la peça tornarà al Museu Històric on s’integrarà en la seua exposició permanent.

Per part seua, Gemma Contreras ha ressaltat que “amb els treballs de recerca i dels tastos realitzats s'ha descobert la policromada original que “revela una imatge del dimoni molt diferent de la que s'apreciava i que entronca amb les representacions demoníaques que podem veure en taules gòtiques de la Corona d'Aragó”.

Contreras ha afegit que “la reunió mantinguda amb la regidora és significativa i important per al desenvolupament del treball perquè, en haver de decidir sobre eliminació d'intervencions anteriors, resulta fonamental la coordinació entre els conservadors de l'Ajuntament i els tècnics del IVCR+i”.