Residències artístiques - València

Residències artístiques

Tornar

L'Ajuntament de València aprova la convocatòria del programa Residències Artístiques per a joves amb una dotació de 75.000 euros

Un total de 25 joves podran desenvolupar el seu projecte artístic en les disciplines d'arts visuals, escèniques, musicals o cinematogràfiques

• Residències artístiques

04/09/2021

L'Ajuntament de València, a través de la regidoria de Joventut, ha aprovat este divendres la convocatòria de la IV Edició dels premis del programa de Residències Artístiques i Culturals per a joves 2021. Estes beques pretenen donar suport als projectes de joves artistes i creadors locals mitjançant una ajuda econòmica i la cessió de l'ús dels espais i equipaments municipals per al desenvolupament de la feina i la presentació final. El projecte haurà d'estar dins d'àmbits com el de les arts visuals, cinema, música, fotografia, arts escèniques, literatura i edició, arquitectura, tecnologia o ciència.

L'objectiu d'esta convocatòria anual és facilitar que joves d'entre 18 i 35 anys presenten els projectes artístics que volen desenvolupar i fer-los realitat, a través d'una ajuda econòmica de 3.000 euros i uns espais que proporciona la regidoria de Joventut per a ser duts a terme .

La regidora de Joventut, Maite Ibáñez, ha explicat que "este programa naix amb la vocació de donar suport als artistes emergents, ajudar-los a donar-se a conèixer i difondre la seua obra, al mateix temps de servir d'espai d'intercanvi, trobada, aprenentatge i reflexió vinculat al context artístic".

Ibáñez ha destacat que l'import global del programa és de 75.000 euros, "el mateix que l'any passat, quan el vam augmentar des dels 29.900, de manera que apostem per consolidar este programa un any més". El nombre de joves premiats podrà ser de vint i l'ajuda econòmica per a la realització de cada projecte serà de 3.000 euros. Es tracta d'un programa "prioritari" per a la regidoria, ja que "som conscients que hi ha moltes persones joves que no poden desenvolupar el seu projecte cultural per manca de recursos econòmics o per no disposar de les instal·lacions on fer-ho i exposar-ho", ha explicat la responsable de Joventut, per la qual cosa a través d'esta convocatòria pretenem "oferir la primera oportunitat als joves creadors".

Els projectes que es presenten s'han d'ajustar als objectius detallats en les bases reguladores, com tenir un caràcter nou, utilitzar el període de la residència com a laboratori de producció cultural, investigació i difusió, així com reflexionar, per mitjà de l'obra i el seu procés creatiu, sobre l'entorn social. També es pretén crear sinergies entre els participants per a la creació de futurs projectes, generar espais d'intercanvi d'experiències i teixir una xarxa artística per a la difusió i visibilització dels projectes de la població jove de la ciutat. Els joves aspirants hauran d'estar empadronats a la ciutat de València o estar estudiant en un centre educatiu o universitari del municipi o estar treballant en una empresa amb domicili fiscal o tingui oficina oberta en esta ciutat.

Ibáñez ha afegit que els premis Residències Artístiques, que formen part del programa Cultura Jove, són una "oportunitat per a l'atracció de talent i impulsar la creació a la ciutat". "L'art és una eina fonamental per a la societat, és important per al desenvolupament d'habilitats i coneixements, per a l'aprenentatge, per a l'educació, ens fa reflexionar o sentir emocions, per això, ha d'estar molt present en les nostres vides i iniciatives polítiques". "És important que des de les administracions donem suport a la formació, la creativitat i la innovació amb programes com este".

La convocatòria de premis del programa ha sigut aprovada este divendres a la Junta de Govern Local, i posteriorment es publicarà al Butlletí Oficial de la Província (BOP) i en la seu electrònica de l'Ajuntament de València, www.valencia.es. El termini per a la presentació de les sol·licituds serà de 30 dies naturals, a comptar de l'endemà del de la publicació en el BOP. Després del termini de presentació de les propostes, una comissió avaluarà i seleccionarà els projectes, i, a continuació, començarà la fase de creació artística, que finalitzarà amb l'exposició pública dels resultats.

Recursos multimèdia

Maite Ibáñez