Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Renaturalización río Túria - València

Vés enrere Renaturalización río Túria

Volver

Ajuntament i Confederació Hidrogràfica acorden crear la comissió tècnica per avançar en la renaturalització del llit nou del Túria

El vicealcalde Sergi Campillo s’ha mostrat “satisfet” després de la reunió amb l’ens gestor del riu i considera “molt important” el projecte per a València i la seua àrea metropolitana

• El nou Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals del Parc Natural del Túria declara el nou llit com a zona de connectivitat hidráulica. De Talayuelo - Trabajo propio, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3895550

17/11/2021

El vicealcalde Sergi Campillo, i la regidora de Pobles de València, Lucía Beamud, juntament amb representants de la regidoria del Cicle Integral de l'Aigua, s'han reunit este migdia amb el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Miguel Polo Cebellán, i altres representants d'este ens estatal, amb els que s'ha acordat la creació d'una comissió tècnica per avançar en la renaturalització del nou llit del Túria. Tant Campillo com Beamud s'han mostrat «satisfets» per l'encontre i han considerat que el projecte és «molt important per a la ciutat», ha dit el també regidor d'Ecologia Urbana, mentre que Beamud ha considerat que el projecte «repararà d'alguna manera la memòria dels pobles del Sud».

 

«Satisfet» és la paraula que han emprat tant el vicealcalde Sergi Campillo com la regidora de Pobles, Lucía Beamud, després de la reunió que han mantingut este matí en la seu de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer amb el seu president, Miguel Polo Cebellán, i altres representants tècnics. La voluntat d'avançar en la renaturalització del riu Túria, projecte que va impulsar l'alcalde Joan Ribó en el passat mandat, s'ha posat de manifest amb l'acord de crear una comissió tècnica que estudie tots els detalls d'esta important iniciativa.

«Estem satisfets amb la reunió que hem mantingut perquè hem acordat la creació d'una comissió tècnica que a més anem a fer-ho de manera participada entre les diferents administracions. La comissió estarà coordinada per la Confederació com a propietària de la infraestructura del nou llit del Túria, i comptarà amb l'Ajuntament de València i la resta d'ajuntaments implicats, com són Quart de Poblet, Mislata i Xirivella, i evidentment participarà la Generalitat Valenciana», ha explicat el vicealcalde de València.

«Anem pas a pas», ha manifestat Campillo, que ha avançat que la primera cosa que s'ha de fer «es posar en marxa la infraestructura que possibilite un cabdal ecològic per al riu Túria», tal com recull el Pla de la Confederació de 2022 a 2027 i que està en període d'exposició pública. «En esta proposta hi ha una dotació de 400 litres per segon, i això significa que cal fer un nou llit intern dins de l'actual llit del Túria. En esta primera fase analitzarem com fer-ho i també quin tipus de vegetació arbustiva emprar, ja que recorde no es podran plantar arbres per a garantir sempre la funció hidràulica i de desaigüe del riu en cas de grans avingudes», ha detallat el regidor d'Ecologia Urbana.

D'altra banda, Campillo ha recordat que el nou Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals del Parc Natural del Túria declara el nou llit com a zona de connectivitat hidráulica del riu i per tant, esta declaració garanteix també la connexió hídrica del nou llit amb la mar. «Així doncs, en el futur podríem aconseguir que l'anguila tornara al Túria, perquè ja tindria per fi una eixida a la mar», ha explicat el vicealcalde, qui també ha volgut afegir el seu «agraïment» als responsables de la Confederació per la seua «predisposició a treballar en este projecte de renaturalització tan important per a la ciutat de València i l’àrea metropolitana».

«Un punt d’inflexió per als pobles de València»

En la reunió també ha participat la regidora de Pobles de València i Espai Públic, Lucía Beamud, que ha qualificat de «punt d'inflexió per als pobles de València» l'inici d'esta comissió tècnica per a la renaturalització del Túria. «Pinedo, Castellar-l'Oliveral, Forn d'Alcedo, La Torre i Faitanar van veure com la creació del nou llit del Túria suposava la desaparició de les seues cases, les seues esglésies o la seua horta i, amb elles, part de la seua memòria», ha explicat Beamud, que considera que la renaturalització del Túria serà «com tornar-los part d'eixa memòria que va ser furtada i que encara perviu en els pobles», per això «celebra» que s'avance en el projecte del nou llit del Túria.

Recursos multimedia

Sergi Campillo
Lucía Beamud