Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Proyectos Next Generation - València

Vés enrere Proyectos Next Generation

Volver

València treballa per finançar amb fons europeus 18 programes valorats en 1.290 milions d’euros

L’alcalde ha presentat hui el llistat d’inversions impulsades per activar la recuperació econòmica amb el suport de la iniciativa “Next Generation”

• Cartera de projectes que aspiren a ser financiats amb els fons "Next Generation"

19/05/2021

L’Ajuntament preveu l’execució d’un llistat de 200 projectes per activar i impulsar la recuperació econòmica, la transició ecològica i la transformació digital de la ciutat, amb un cost de 1.290 milions d'euros que aspiren a ser finançats amb els denominats fons “Next Generation” de la Unió Europea. Entre estes actuacions, dissenyades en el Marc Estratègic de València, destaquen la construcció i remodelació d'infraestructures verdes pels barris (amb 24,7 milions d’euros); la regeneració del litoral (amb 38,3 milions d’euros, i intervencions com la renaturalització de platges del nord); o la recuperació de l’espai públic per la ciutadania amb una ciutat de places i vianants (amb un pressupost de fins a 168,8 milions d’euros i obres com la remodelació de la plaça de l’Ajuntament). La partida més gran es destina per donar suport a l’emprenedoria digital i la innovació en el teixit econòmic i urbà (amb 223,5 milions d’euros).

 

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha presentat hui esta cartera de projectes, amb què l’Ajuntament de València es prepara per a agilitzar l’absorció dels fons europeus. El primer edil ha explicat que es presentaran a mesura que vagen eixint les diverses convocatòries i s’ajustaran per adaptar-se als requisits específics, tot i que alguns ja estan en marxa. “Amb esta cartera i el treball encetat tenim una part important avançada, perquè estos recursos suposen una gran oportunitat per a la recuperació i la transformació de la ciutat, i el 70% dels projectes han d’estar executats abans de 2004, i el 30% abans de 2006”. “Alhora tenim una immensa responsabilitat de capacitat de gestió”, ha ressaltat Ribó en reiterar la seua reivindicació: “l’increment en la participació de les entitats locals en els fons "Next Generation", perquè les ciutats tindran un paper fonamental en la recuperació i la transformació en el context del post-covid19”. “En estos moments hi ha consignats als Pressupostos Generals de l’Estat només el 6% dels recursos del mecanisme de recuperació i resiliència destinats als ajuntaments i nosaltres demanem que esta aportació s’incremente fins al 15%. És una reivindicació que ja hem fet al Govern estatal i que ara volem reiterar”, ha explicat.

“Hem preparat una cartera que suma en total 1.290 milions d’euros. És una quantitat important, i això que no comptem aquelles intervencions en la ciutat que es poden fer des de les entitats metropolitanes ni les que es fan des de la Generalitat ni tampoc les de l’Estat, per exemple les del nodus del corredor mediterrani, que preveuen inversions superiors als mil milions d’euros. No puc dir quines d’estes últimes es plantejaran a través d’estos fons, però, evidentment, hi ha una part important”, ha afegit.

Acompanyat dels vicealcaldes Sandra Gómez i Sergi Campillo, l’alcalde Joan Ribó ha detallat que “les diferents delegacions municipals han previst projectes per desenvolupar, a través de 12 línies estratègiques, una ciutat saludable, sostenible, compartida, pròspera i emprenedora, creativa, i Mediterrània”. Són 18 programes agrupats en els 10 àmbits de l’Agenda Urbana. De fet, amb la injecció econòmica europea, l’Ajuntament també impulsarà la ‘València de 15 minuts’, per garantir l’equilibri dotacional; infraestructures adequades d’aigua i sanejament; i una xarxa de comunitats energètiques de barri per promoure la producció fotovoltaica i l’autoconsum.

El document presentat també contempla projectes que promouen l’eficiència energètica; l’alimentació sostenible i de proximitat, una xarxa ciclista i d’electrificació de la mobilitat i d’accessibilitat universal a la ciutat. Així mateix, l’Ajuntament durà a terme equipament de servicis socials i igualtat, d’altres recursos per garantir l’envelliment actiu, i per potenciar l’ocupació emprenedora. També es contemplen programes per fomentar l’accés a l’habitatge i avançar cap a una València Digital i la VLC Tech City; i en general, per fer de València una ciutat innovadora que s’orienta a la resolució dels reptes urbans globals des d'una orientació a les missions d’innovació.

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha destacat que els fons "Next Generation" “són una oportunitat per desenvolupar la cartera de projectes de recuperació i transformació de la ciutat i que València ha d’eixir de la crisi econòmica amb ajudes, inversions i obres públiques dins dels objectius sostenibles de l’Agenda 2030, que promou una prosperitat econòmica compartida”.

En paraules de la vicealcaldessa, “amb els 200 projectes inclosos en la cartera hui presentada hem d’avançar cap a la transició ecològica, desenvolupar la transformació digital, superar la bretxa de gènere que ens afecta en totes les esferes de la nostra vida i construir una València igual per a totes les veïnes i veïns amb independència del codi postal del lloc on hagen nascut”. “I en esta línia, en el marc de l’aposta urbanística de comptar amb una ciutat de 15 minuts, i amb un pressupost de 77,4 milions d’euros, abordem actuacions com l’Escoleta de Malilla, el Casino de l’Amèrica o la rehabilitació de diferents servicis públics”, ha afegit.

D’altra banda, el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha manifestat que València està davant d’una oportunitat històrica per avançar amb models sostenibles de ciutat, i ha considerat “el paper fonamentals dels municipis a l’hora d’afrontar i ocupar-nos dels reptes del futur”. Així, per exemple, ha parlat dels projectes “dissenyats per lluitar contra el canvi climàtic”.

El vicealcalde, que ha agraït el treball dels tècnics que han treballat per comptar amb este catàleg de projectes, ha defés: “Volem situar a València en el mapa d’Europa, alinear-nos a les polítiques que des de fa dècades s’estan duen a terme en altres ciutats per aconseguir una ciutat on la ciutadania puga ser feliç”. Amb este objectiu, i amb un pressupost de quasi 25 milions d’euros, de l’àrea d’Ecologia Urbana contempla accions del primer Pla Verd de València, com ara la creació d’una xarxa de jardins de barris o la plantació massiva i la reposició de l’arbrat en escocells de tota la ciutat.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Joan Ribó
Sandra Gómez
Sergi Campillo