Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Proyecto Ciudades que inspiran - València

Vés enrere Proyecto Ciudades que inspiran

Volver

L’Ajuntament se suma al conveni 'Ciutats que inspiren'

L'objecte és visibilitzar la relació entre el medi ambient i patologies com l'asma

• Cartell del projecte que visibilitza l'impacte de la qualitat de l'aire en la salut

25/04/2023

La ciutat de València s'ha adherit al projecte “Ciutats que inspiren”, una iniciativa impulsada per una companyia farmacèutica per a conscienciar a institucions, professionals de la sanitat i població en general sobre l'impacte de la qualitat de l'aire en la salut i benestar de les persones. Així es desprén del conveni de col·laboració que l'Ajuntament i AstraZeneca Farmacèutica Spain S.A han signat en el marc del Dia Mundial de l'Asma. Este acord contempla, per exemple, “augmentar la sensibilització de la ciutadania sobre este tema” amb propostes com la taula informativa que s'ha instal·lat este matí en la façana principal de la casa consistorial per a donar a conéixer les conseqüències de la contaminació ambiental. L'alcalde, Joan Ribó, i el regidor de Salut, Emiliano García, han visitat este recurs.
 

Segons ha explicat Emiliano García, “València s'adhereix a un projecte que ja compta amb la col·laboració de la Societat Valenciana de Pneumologia i amb l'aval de les principals societats científiques i associacions de pacients relacionades amb les malalties respiratòries”.

Concretament, segons el text del conveni, “l'Ajuntament millorarà la qualitat de l'aire mitjançant polítiques públiques adequades per a això i limitarà les emissions de gasos nocius per a la salut d'acord amb els propòsits nacionals i internacions d'Espanya”. Així mateix, “millorarà la informació sobre la qualitat de l'aire en cada municipi, facilitarà l'accés i la comprensió de les dades existents a cada moment”.

El conveni també inclou “augmentar la conscienciació dels ciutadans sobre la qualitat de l'aire, el seu impacte en la salut respiratòria i la importància d'acudir als professionals sanitaris en cas de qualsevol símptoma compatible amb una malaltia respiratòria”; i s'indica que “es generarà coneixement entre la població sobre les accions que la ciutadania pot prendre per a millorar la qualitat de l'aire, així com sobre consells per a minimitzar l'impacte de la mala qualitat de l'aire en la salut”.

Finalment, el text indica que l'Ajuntament “reconeix el dret ciutadà a respirar bé, que ha de ser una aspiració irrenunciable, i establirà un marc de cooperació mútua i comunicació amb les entitats i associacions de pacients afectats per patologies a conseqüència de la qualitat de l'aire perquè les polítiques públiques municipals reflectisquen la visió de les persones més afectades per la qualitat de l'aire”.

Per part seua, la citada companyia farmacèutica es responsabilitza, per exemple, “per a finançar o buscar inversió en els projectes que vagen sorgint amb col·laboració i planificació prèvia amb l'Ajuntament de València”. I entre altres accions realitzarà una memòria en la qual s'incloguen les activitats desenvolupades durant la duració del conveni i els seus costos.

En la presentació del projecte també ha participat la responsable de relacions institucionals d'AstraZeneca España, Pilar Pasarón; la presidenta de la Societat Valenciana de Pneumologia, Mª Cruz González; i el Vicepresident de FENAER (Federació Espanyola d'Associacions de pacients al·lèrgics i amb Malalties Respiratòries), Iñaki Morán.

Pilar Pasarón ha explicat que l'adhesió de València al projecte ‘Ciutats que inspiren’ es produeix en el marc del Dia Mundial de l'Asma, que es commemora dimarts que ve 2 de maig, perquè esta malaltia crònica, que afecta aproximadament el 5% de la població adulta, compta amb la contaminació ambiental com un dels seus principals factors desencadenants; mentre que Iñaki Morán ha destacat “la importància de la iniciativa que la ciutadania ha de conéixer el seu dret a respirar bé”; i Mª Cruz González parlat de "la necessitat de visibilitzar la relació entre la qualitat de l'aire i el seu impacte en la salut”.

Recursos multimedia

Emiliano García