Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Propuesta de BIC para Levante UD i Valencia CF - València

Vés enrere Propuesta de BIC para Levante UD i Valencia CF

Volver

El Ple proposa protegir el Llevant UE i el València CF com a Béns d’Interés Cultural

A l’Hemicicle també s’han impulsat polítiques d’igualtat amb motiu del 8 de Març Dia Internacional de les Dones i per enfortir la lluita contra la LGTBfòbia en l’esport

• Escuts dels dos clubs de *futbol centenaris de la ciutat

23/02/2023

El Ple de l’Ajuntament ha acordat, amb la unanimitat de tots els grups polítics, sol·licitar a la Generalitat la protecció institucional dels dos clubs de futbol centenaris de la ciutat. Esta proposta de l’executiu local demana la declaració de Bé d’Interés Cultural (BIC) del Llevant UE i del València CF “amb el fi de preservar el fort lligam identitari que han arrelat i reforçat entre la ciutadania durant més d’un segle”.
 

L'acord aprovat assegura que “estos dos clubs centenaris han representat des del seu naixement els valors de l'esport, i la força de l'associacionisme i de l'esforç col·lectiu, a més de convertir-se en referents de la identitat dels valencians i valencianes que ha sigut transmesa generació darrere generació”.

En conseqüència, segons consta en la moció defensada pel portaveu de Compromís, Pere Fuset, i el regidor socialista Borja Sanjuán, l’Ajuntament iniciarà este tràmit, observant les directrius establides per la Conselleria de Cultura, Educació i Esports en matèria de protecció patrimonial, i amb els informes municipals pertinents. El text presentat recull l’agraïment a la plataforma Llibertat VCF per la documentació històrica aportada sobre el valor patrimonial del València Club de Futbol per a la societat valenciana “que servirà de gran ajuda en l’obertura d’expedient de petició de la declaració com a BIC”, i explica que l’Ajuntament donarà trasllat dels acords plenaris a les entitats futbolístiques així com a les penyes vinculades als dos clubs que tenen la seua raó social a la ciutat, amb l’objectiu de poder rebre les seues aportacions en el procés.

Dignificació del treball de cures, que majoritàriament fan dones

En el debat de les mocions presentades en la sessió plenària de hui, l’Ajuntament també s’ha compromés “a elaborar polítiques d’igualtat de caràcter interseccional i transversal per teixir municipis i comunitats cuidadores”.

Este acord ha sigut impulsat per l’equip de govern en el marc de la celebració del Dia Internacional de les Dones, el pròxim 8 de març, i ha comptat amb el suport de l’equip de govern i PP, la negativa de Vox i l’abstenció de Ciutadans. Contempla, entre altres mesures, l’impuls d’accions per promoure la corresponsabilitat d’homes i dones en les cures de la família; el foment de patis escolars coeducadors i inclusius; o l’empoderament de les dones perquè participen activament en la decisió de les inversions i en l’ordenació urbana.

Al text de la moció, que ha defensat la regidora d’Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud, i la regidora de Participació i Acció Veïnal, Elisa Valía, es subratlla “la importància de replantejar-se que les tasques per construir la societat són les pitjors pagades”. “De fet, hi ha una gran part del treball que fan majoritàriament les dones que no es remunera. La part essencial que sosté la vida: El treball de les cures”.
 

Lluita contra la LGTBfòbia en l’esport
 

També a proposta de l’equip de govern, i arran la recent celebració del Dia Internacional contra la LGTBfòbia en l’esport, el Ple ha decidit, amb els vots de Ciutadans i del PP, i sense els de Vox, “continuar treballant per acabar amb la lacra de la discriminació en l’esport i per a garantir a totes les persones el dret d’accés a la pràctica esportiva independent de la seua orientació sexual i identitat o expressió de gènere”. Amb este fi, “l’Ajuntament adaptarà els reglaments d’usos de les instal·lacions i esdeveniments esportius, i desenvoluparà un protocol d’actuació, que també s’aplicarà a les escoles municipals, i una campanya de sensibilització al respecte.

Segons el text d’esta moció, que han explicat el regidor d’Esports, Javier Mateo, i la regidora d’Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud, l’Ajuntament també treballarà, en col·laboració amb les entitats participants en els Gai Games València 2026, “amb l’objectiu que este esdeveniment siga declarat d’interés pel Govern espanyol, i adaptarà les infraestructures esportives municipals per garantir el dret de totes les persones a la igualtat de tractes i oportunitats en la pràctica esportiva sense cap discriminació”.
 

Revisió de les penes mínimes previstes a la llei de ‘Solo sí es sí’
 

D’altra banda, el Ple ha aprovat “instar a l’aprovació, a la major brevetat possible, d’una modificació a la Llei Orgànica 10/2022, de 6 de setembre, de garantia integral de la llibertat sexual, que mantenint en el centre el consentiment de la víctima, revise les penes mínimes previstes, evitant les reduccions de condemna no desitjades en la reforma”.

Este acord, per a la revisió de la llei coneguda com la de ‘Solo sí es sí, ha sigut defensat per la vicealcaldessa, la regidora Sandra Gómez, i la regidora d’Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud. S’ha adoptat amb l’abstenció de Ciutadans i sense el vot del Partit Popular i Vox, i ha eixti endavant com a alternativa a la proposta defensada per la regidora del PP María José Ferrer.

L’edil popular ha demanat que “l’Ajuntament exigisca al president del Govern la destitució immediata de la ministra d’Igualtat, Irene Montero”; així com “la reprovació a l’executiu nacional per l’aprovació de l’esmentada llei, i la revisió i modificació de la norma per frenar la rebaixa de condemnes d'agressors sexuals”.
 

Solució residencial per a l'assentament de la Garrofera
 

En matèria de Benestar Social i en relació a l'assentament de la Garrofera, l'equip de govern ha presentat una moció alternativa a la que havia presentat el grup de Ciutadans i que recollia una petició de la Federació Unió Africana Espanya, sol·licitant la declaració amb caràcter urgent d'emergència residencial per a este assentament situat en l'avinguda de Catalunya. El Ple ha aprovat la moció alternativa amb el suport dels grups de l'equip de govern i el Partit Popular. Ciutadans i Vox han votat en contra. Esta moció sol·licita que la Delegació de Servicis Socials continue la seua labor d'intervenció social amb les persones que residixen en este assentament per a trobar les alternatives habitacions adequades a cada situació.

En este punt ha pres la paraula un representant de Sos Racisme País Valencià, Papa Baya Ndong, que després de descriure la situació que es viu en este assentament, ha demanat la declaració d'emergència residencial, perquè és una mesura que “no té color polític; és solidaritat humana”, ha assegurat. La regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, per la seua banda, ha explicat que no és viable declarar l'emergència residencial d'un espai físic com eixe assentament.

Finalment el grup municipal de Ciutadans ha presentat una moció sol·licitant l'augment d'ajudes per al sector de les arts escèniques i perquè l'Ajuntament estudie la possibilitat de posar en marxa una finestreta única per a ajudar als empresaris del sector teatral. La moció ha sigut rebutjada amb els vots a favor de Ciutadans i PP, els vots en contra de l’equip de govern i l’abstenció de Vox.
 

Solidaritat amb les persones agredides al barri de Benimaclet
 

Amb caràcter d’urgència, el Ple ha aprovat també una moció d’urgència presentada per l'equip de Govern per mostrar “la solidaritat de l’Ajuntament amb les persones agredides al barri de Benimaclet el passat 17 de febrer durant la celebració d’una festa popular per rememorar el 30 aniversari de l’assassinat del jove antifeixista Guillem Agulló a mans d’un grup d’ultradreta”.

Amb esta moció, que ha tingut el suport de Compromís, PSPV i Ciutadans, i la abstenció de PP i Vox, el Ple ha “condemnat explícitament els atacs produïts amb líquids corrosius” i ha exigit “una investigació per arribar a l’esclariment dels fets ocorreguts i donar amb les persones responsables”.

L’Hemicicle, que ha reconegut els vint-i-dos anys de trajectòria del Centre Social Terra, que va organitzar l’acte, ha instat “el govern de l’Estat a impulsar polítiques de prevenció dels delictes d’odi i de formació i sensibilització tant de les forces i cossos de seguretat de l’Estat com del poder judicial en la lluita contra este tipus de delictes” i ha considerat que “l’Ajuntament ha de continuar “reballant i posant en marxa mesures per promoure una ciutadania plena en respecte i tolerància a la diversitat”.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr