Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Primera infraestructura digital europea de gemelos digitales - València

Vés enrere Primera infraestructura digital europea de gemelos digitales

Volver

València serà seu de la primera infraestructura digital europea de bessons digitals i citivers

• La seu de la primera infraestructura digital europea del bessó digital i el citivers s'instal·larà en La Farinera

29/12/2023

  • La regidora Paula Llobet assegura que és “una oportunitat que atraurà talent, empreses tecnològiques i ocupació de qualitat, a més d'impulsar la nostra economia, el nostre ecosistema i el nostre teixit empresarial”
  • Un bessó digital és un model virtual d'un espai físic, com pot ser una ciutat, al qual se li afig informació en temps real, analítica de dades avançada i maneig d'escenaris de simulació
  • La ciutat ha sigut triada per a albergar un dels tres centres d'operacions europeus de Citcom.ai, el Supernode Sud d'Intel·ligència Artificial aplicada a la Smart City

La ciutat de València serà la seu del Consorci Europeu d'Infraestructures Digitals sobre els bessons digitals i el citivers. El ministeri de Transformació Digital ha proposat a l'Ajuntament de València, pel seu lideratge en l'àmbit de les Ciutats Intel·ligents, com a representant d'Espanya en el procés de construcció del Consorci Europeu d'Infraestructura Digital (EDIC) sobre Bessons Digitals Locals cap a un CitiVERS, i a la ciutat de València com a seu del citat Consorci.

Es tracta d'un futur ens legal europeu que previsiblement la Comissió Europea aprovarà oficialment en el primer semestre de 2024. El Consorci Europeu d'Infraestructura Digital (EDIC-European Digital Infraestructure Consortium) per a la implementació d'una Xarxa sobre Bessons Digitals Locals cap a un CitiVERS, s'emmarca en un projecte multiestat, denominat Local Digital Twins towards CitiVERSE, del qual el govern d'Espanya vol formar part a través de la ciutat de València.

Amb esta fita, València consolida el seu lideratge en l'àmbit de les ciutats intel·ligents. Una trajectòria que ja havia iniciat l'Ajuntament en 2013 quan va ser la primera ciutat d'Espanya a desplegar la primera Plataforma de Ciutat Intel·ligent complint amb l'estàndard europeu Fiware. A més, València ha sigut triada per a albergar un dels tres centres d'operacions europeus de Citcom.ai, el Supernode Sud d'Intel·ligència Artificial aplicada a la Smart City.

Amb este nou assoliment, València es consolida com un referent en innovació digital a escala internacional. De fet, l'està liderant diverses xarxes i iniciatives en el sector de les ciutats intel·ligents tant en l'àmbit nacional, coordinant un dels tres grups de treball de la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents (RECI), com fins i tot a escala mundial, coliderant el grup de treball de plataformes de ciutat en la iniciativa U4SSC promoguda per Nacions Unides a través de la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT).

Els Consorcis Europeus d'Infraestructures Digitals, EDICs, són mecanismes d'implementació per a projectes coordinats de diversos estats membres de la Unió Europea. L'objectiu principal dels EDICs és proporcionar un marc legal per a invertir en projectes multipaís que, donada la seua escala, no poden ser establits de manera efectiva per estats membre individualment.

Una oportunitat per a impulsar l'economia

La regidora de Turisme, Innovació i Captació d'Inversions, Paula Llobet, ha explicat que “és un gran assoliment per a la ciutat de València aconseguir allotjar la seu del Consorci Europeu que gestionarà les infraestructures digitals d'aspectes tan disruptius com els bessons digitals i el citivers. És una oportunitat que atraurà talent, empreses tecnològiques i ocupació de qualitat. A més, impulsarà la nostra economia, el nostre ecosistema i el nostre teixit empresarial”.

Un bessó digital és un model virtual d'un espai físic, com pot ser una ciutat, al qual se li afig informació en temps real, analítica de dades avançada i maneig d'escenaris de simulació. “Es tracta d'eines fonamentals per a la gestió de les ciutats i per al suport a la presa de decisions. Un gran avanç en estos moments en els quals hem de donar resposta a grans reptes com a ciutat a través de la tecnologia”, explica Llobet

Quant al citivers, pot proporcionar una plataforma per a la ciutadania que li permeta interactuar amb el govern de la seua ciutat en processos de planificació, en activitats econòmiques, socials, etc. Tot això, en un entorn virtual que permetrà augmentar la participació ciutadana a través de nous canals.

A més de tindre la seu a València, l'Ajuntament de València, a través del seu Servici de Ciutat Intel·ligent, presidirà l'Assemblea de l'EDIC, màxim òrgan de govern i decisió del Consorci. Segons Paula Llobet, “que el lloc de president de l'assemblea de l'EDIC siga exercit per una persona del nostre equip a València és de gran importància, ja que ens permetrà liderar les estratègies d'implementació i les decisions clau. Amb tot això, València es posiciona com un centre neuràlgic en la xarxa d'innovació digital de la Unió Europea”.

La seu de la primera infraestructura digital europea del bessó digital i el citivers s'instal·larà en La Farinera, el centre d'innovació de l'Ajuntament de València. La Universitat Politècnica de València col·laborarà aportant personal especialitzat per al Consorci.

Liderar l'EDIC, ha explicat Llobet, “té una importància que no és menor, ja que oferix una sèrie de beneficis significatius com, per exemple, accés a innovacions i tecnologia punta, col·laboració i xarxa de contactes, accés a finançament, millora de capacitats, explotació de resultats i propietat intel·lectual, promoció i visibilitat, desenvolupament d'estàndards, certificació i acreditació i, en definitiva, contribució al desenvolupament econòmic local”.

Recursos multimedia

Paula Llobet