Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Primera ceremonia de bienvenida a la ciudadanía - València

Vés enrere Primera ceremonia de bienvenida a la ciudadanía

Volver

El Palauet de Monforte ha acollit la primera cerimònia de benvinguda a la ciutadania

Els actes se celebraran els primers dilluns de cada mes. Ja hi ha registrades sol·licituds per als pròxims mesos

• L'Ajuntament ha lliurat la Carta Municipal Ciutadana al nou membre de la comunitat

08/05/2023

El Palauet de Monforte ha acollit este dilluns, 8 de maig, la primera cerimònia de benvinguda a la ciutadania, que ha tingut com a protagonista a un xiquet de tres mesos d'edat i els seus familiars, els qui han inaugurat d'esta manera la nova celebració cívica propiciada per l'Ajuntament de València. L'alcalde, Joan Ribó, ha presidit este primer acte formal, després que la Junta de Govern Local aprovara el passat mes de febrer disposar d'un protocol i un espai adequat perquè les famílies valencianes que ho desitgen puguen oferir als seus nous membres una benvinguda ciutadana al marge de qualsevol ritu religiós particular.
 

La primera d'estes noves cerimònies ha començat, puntualment, a les 13.30 hores, presidida per l'alcalde de València, Joan Ribó, qui ha obert la celebració donant la benvinguda a les persones assistents a l'acte. Seguidament, l'alcalde ha donat lectura a dos poemes: “Cançó de bressol per a despertar consciències”, del poeta valencià Marc Granell; y “Cómo se dibuja un niño” de Gloria Fuertes.

El protocol contempla que les mares o pares de les criatures, els seus familiars o els tutors legals puguen intervindre per tal de reafirmar el seu compromís amb la protecció i defensa dels drets fonamentals del menor o la menor. Després de totes les intervencions, l'acte ha conclòs amb la signatura de la Carta Municipal Ciutadana i lliurament de la còpia signada per les parts als familiars del nou membre de la comunitat.

Ja hi ha sol·licituds per als pròxims mesos

Les cerimònies de benvinguda a la ciutadania se celebraran, segons el protocol especial d'actuació aprovat el mes d'abril passat, els primers dilluns de cada mes, encara que en este cas, atés que el primer dilluns de maig, el passat dia 1, era festiu, la celebració s'ha traslladat a la jornada de hui, dia 8. Actualment, ja hi ha registrades sol·licituds per als pròxims mesos, fins després de la pausa estival (no es preveu celebrar cerimònies durant els mesos d'agost ni en la setmana de Falles). Tal com assenyala el protocol aprovat per la Junta de Govern, la cerimònia constituix “un acte protocol·lari sense efectes jurídics, la finalitat dels quals és donar la benvinguda a un nou membre de la família i de la ciutat”. Per tant, l'acte de benvinguda “no té efectes legals ni suposa cap privilegi o preferència del xiquet o xiqueta en l'accés als servicis municipals”.

Per a poder accedir a esta celebració davant l'autoritat municipal, almenys una de les persones sol·licitants haurà d'estar empadronada a la ciutat, i les xiquetes i xiquets protagonistes de la cerimònia no hauran de tindre una edat superior als dos anys en la data de presentació de la sol·licitud (encara que es contemplen excepcions per a casos especials, com ara l'adopció). Les persones interessades a participar en esta inicitiva hauran de presentar una sol·licitud tant de manera presencial, en l'oficina situada en el palauet dels Jardins de Monforte, o a través de la seu electrònica municipal. Hauran d'aportar el certificat de naixement de la xiqueta o xiquet i el llibre de família o la resolució judicial per la qual es concedix la tutela del o la menor. També hauran d'incloure el DNI, passaport o NIE de la persona o persones sol·licitants (les dos persones que ostenten la pàtria potestat, excepte en el cas de les famílies monoparentals, o persones tutores de la xiqueta o xiquet) i, si hi haguera padrins o padrines de l'acte, la qual cosa és facultativa, també s'aportaran els seus DNI, passaports o NIE.

La competència per a la celebració de les cerimònies és de l'Alcaldia, que pot delegar en les regidores i regidors de la Corporació, segons establix la Llei reguladora de les bases del règim local. La posada en marxa d'esta formalitat de benvinguda s'assenta sobre el principi de protecció de les persones que arriben al món, una qüestió fonamental recollida en la Constitució Espanyola i en la Convenció sobre els Drets de la Infància de l'Organització de les Nacions Unides. A més, la promoció d'activitats culturals, el desenvolupament de la participació ciutadana i el desenvolupament de valors cívics en l'àmbit de la comunitat veïnal ve recollida en la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, que contempla la possibilitat de realitzar actes de caràcter formal i protocol·lari, sense efectes jurídics, per part dels ajuntaments.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr