Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Premios Jaume I - València

Vés enrere Premios Jaume I

Volver

L’alcalde reivindica “allò que enguany cobra més sentit que mai: apostar per la ciència, la investigació i la innovació és una inversió segura”

Joan Ribó ha participat en l’acte de lliurament dels Premis Jaume I. L’Ajuntament patrocina el de Noves Tecnologies

• Ple

30/11/2020

L’alcalde de València, Joan Ribó, s’ha manifestat hui taxatiu: “Sense ciència, investigació i innovació no hi ha futur, i m’atrevisc a dir que ni tan sols present”. Amb estes paraules el primer edil ha sostingut “una de les seues reivindicacions, que enguany cobra més sentit que mai, colpejats durament per una pandèmia a la qual només podrem véncer apostant fermament per elles”. Durant la cerimònia de lliurament dels Premis Rei Jaume I, celebrada a la Llotja i presidida per la reina Letizia, Joan Ribó ha defés que “les ciutats s’han de repensar, amb espais compartits de reflexió estratègica on tenen cabuda estos guardons que atorga la Fundació Premis Jaume I amb la col·laboració d’altres entitats i administracions com l’Ajuntament de València", que patrocina el de Noves Tecnologies, que en la present edició ha reconegut el treball de la professora Laura Lechuga Gómez per les seues contribucions al disseny i al desenvolupament de nous biosensors essencials per a un diagnòstic clínic, primerenc i ràpid.

 

Joan Ribó, que ha estat acompanyat d’altres membres de l’equip de govern, ha assegurat que “la innovació ens permetrà configurar ciutats més saludables, sostenibles, compartides i emprenedores”. I ha explicat: “Esta és la tasca que ja fem a València, intentant fer una ciutat on tot siga més fàcil, amb oportunitats per als més joves i acompanyant els nostres majors en les seues necessitats; estenent cultura als nostres barris; fent-nos més sostenibles”. “En definitiva-ha aclarit- treballem perquè la innovació ha de possibilitar que ciutats com València estiguen a l’avantguarda, no per a situar-nos al capdavant de cap rànquing o classificació, sinó perquè els nostres veïns i veïnes puguen comprovar de primera mà la seua utilitat: millorant la seua vida quotidiana”.

Joan Ribó ha exposat alguns dels reptes de l’Ajuntament que treballa per reduir el 90% de la presència de plàstics o microplàstics a les platges, perquè la ciutadania compte amb un aire de qualitat els 365 dies a l’any; per acabar amb el 50% de l’obesitat infantil; o per recuperar la qualitat de l’aigua de l’Albufera tal com estava abans del 1960. “Eixos, que són els nostres reptes, també ho són -n’estic segur- els d’una gran part de les ciutats arreu del món. Per això hem encetat missions d’innovació en el marc de l’Agenda Urbana 2030 i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides”, ha explicat.

En este sentit, l’alcalde ha parlat de repensar el model de ciutat, “ja que els canvis socials, econòmics, climàtics i tecnològics ens obliguen ara a veure-la des de diferents perspectives, i sempre partint de la co governança amb la ciutadania”. Per això, ha afirmat: “és clau la creació d’un espai de reflexió estratègica i este ha de ser compartit entre l’Acadèmia, les institucions públiques, les empreses i la societat civil”.

“El desenvolupament de la investigació i la innovació, i l’enfortiment d’una societat basada en el coneixement des de les persones i per a les persones marcarà la diferència entre una forma de viure o una altra. I el nostre desig és avançar cap a la sostenibilitat, la justícia social i la inclusió; cap a una globalitat on es perda l’essència de ser qui som”, ha afirmat per acabar amb felicitacions per a totes les persones premiades en les diferents categories.

“Voldria fer especial menció al guardó que atorga l’Ajuntament de València, referit a les Noves Tecnologies. Enguany s’ha premiat l’estudi de la professora Laura Lechuga Gómez i la seua capacitat d’aplicar les seues innovadores eines de diagnosi ha suposat un desafiament en el programa que està desenvolupant per a la detecció de la covid-19.

La resta dels premiats en esta XXXII edició dels Premis Jaume I han sigut: Francisco José García Vidal, en la categoria d'Investigació Bàsica; Diego Puga Pequeño, en Economia; Miguel Beato del Rosal, en Investigació Mèdica; Fernando Maestre Gil, en Protecció del Medi Ambient; i Verónica Pascual Boé, en la modalitat Emprenedor.

Tots ells han sigut triats per la qualitat dels seus respectius treballs, i cada premi està dotat amb una medalla d'or, un diploma i 100.000 euros que es concedissen amb el compromís de reinvertir part de l'import en investigació i emprenedoria a Espanya.

En general, i en paraules de l’alcalde, “apostar per la ciència, la investigació i la innovació és fer-ho sobre segur. Només quan ens adonem que més que despesa, és una inversió, podem assolir una societat i una ciutat a l’altura dels guardonats d’estos Premis Jaume I”.

En la seua entrega també han participat el president de la Generalitat, Ximo Puig, el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. José Luis Ábalos, i el president de la Fundació Premis Jaume I, Vicente Boluda.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr

Galería multimedia

Joan Ribó
Joan Ribó