Pleno. Reclamación IVA + abastecimiento de agua + derecho vivienda - València

Pleno. Reclamación IVA + abastecimiento de agua + derecho vivienda

Tornar

Unanimitat del Ple per a reclamar de nou al Govern Central la recaptació de l’IVA de 2017

El Ple ha acordat sol·licitar al govern central garantir el subministrament d’aigua a València i elevar el suport una llei estatal pel Dret a l’habitatge que incloga “mesures per a evitar els desnonaments de persones vulnerables”

• El canal Xúquer-Túria garanteix l'arribada d'aigua a la ciutat

29/04/2021

A la sessió plenària ordinària del mes d’abril s’han presentat tres mocions d’urgència. Per part de l’equip del govern, s’ha defensat –i aprovat- una proposta per rebutjar la violència i les amenaces que entelen la campanya electoral de Madrid i atempten contra les bases del sistema democràtic. L’acord estima mostrar la “solidaritat i suport a qui ha patit esta violència irracional que pretén acabar amb la convivència pacífica” fins al moment, incloent representants institucionals de diferent signe polític. A més, s’acorda mostrar el “rebuig als autors i instigadors de les amenaces” i “sol·licitar a totes les forces polítiques que manifesten expressament la seua unitat davant esta ofensiva” contra “el sistema democràtic” i “la llibertat i la seguretat de les persones”. D’altra banda, el Ple ha aprovat per unanimitat un text que l’executiu local ha formulat com a alternativa a una moció del PP sobre la reclamació al govern d’Espanya de l’IVA del mes de desembre de 2017.

 

El document recull estudiar l’aplicació de la sentència del Tribunal Suprem “que resol la necessitat de corregir la pèrdua financera per les quantitats relatives a una mensualitat de l’IVA de l’exercici de 2017, així com les mesures administratives o judicials per reclamar el seu pagament a les arques municipals de forma immediata”.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha reclamat en anteriors ocasions, tant a la ministra d’Hisenda, Irene Montero, com al ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, la recuperació del volum d’IVA que, segons la resolució del Tribunal Suprem, el govern central no s’hauria d’haver “apropiat” en detriment de la resta d’administracions, en este cas de l’Ajuntament de València.

A més d’això, la Junta de Govern Local ja va acordar el 14 de febrer passat “sol·licitar que a la liquidació definitiva de la participació dels ingressos de l'Estat de l’any 2018 s'incorpore l’import econòmic que l’Ajuntament de València ha deixat d’ingressar com a conseqüència de l’aprovació del RD 596/2016”.

A més, el Grup Popular ha registrat una altra moció d’urgència, que s’ha aprovat, per condemnar l’agressió patida per una agent de la Policia Nacional de la comissaria de Sapadors per part d’una persona detinguda i per posar en valor el paper de les dones en el cos nacional de policia, quan enguany es fan 42 anys de la seua incorporació a esta institució.

 

GARANTIR EL SUBMINISTRAMENT D’AIGUA A VALÈNCIA

 

El Ple de l’Ajuntament ha acordat sol·licitar al Ministeri per a la Transició Ecològica que escometa les obres per a garantir el subministrament d’aigua a la ciutat de València i la seua àrea metropolitana i que estes obres s’incloguen dins del Fons de Recuperació de la Unió Europea, que destinarà 140.000 milions d’euros a la recuperació econòmica d’Espanya després del covid-19.

En concret, la moció aprovada fa referència al canal Xúquer-Túria, que permet l’arribada d’aigua des del pantà de Tous per a l’abastiment humà de la ciutat de València. El text aprovat recorda que “el canal té més 40 anys de vida i que transporta a cel obert i de forma ininterrompuda l’aigua per al consum humà i per a l’abastiment agrícola de vora dos milions de persones”. Esta situació, segons el text, “dota al canal Xúquer-Túria d’una gran vulnerabilitat”. Per este motiu, la moció demana al Ministeri “actuacions de reforçament del canal, la construcció d’una canonada tancada i la seua connexió independent des del pantà de Tous a la planta potabilitzadora per garantir el consum humà de qualitat, la reducció de la contaminació i el garantiment del volum d’entrada”.

La moció, presentada per la regidora del Cicle Integral de l’Aigua, Elisa Valía, en representació de l’equip de govern i ha sigut aprovada per una majoria del Ple. El Grup Municipal Vox, per la seua banda, havia presentat una moció alternativa que no ha prosperat.

 

DRET A L’HABITATGE DIGNE

 

L’Ajuntament ha donat el vistiplau a l’aprovació d’una llei estatal pel Dret a l’habitatge que incloga “mesures per a evitar els desnonaments de persones vulnerables, que amplie el parc públic de lloguer assequible, que garantisca el subministrament d’aigua, llum i gas de les famílies en situació de vulnerabilitat i que protegisca els inquilins davant pràctiques d’assetjament immobiliari”, tal i com ha defès la regidora d’Habitatge, Isabel Lozano.

La moció estableix que “el 36’1% de les famílies destinen el 40% dels seus ingressos al pagament de l’habitatge i dels subministraments bàsics” i es fa ressò dels problemes dels joves per accedir al mercat de la vivenda. En este sentit, el text aprovat al ple sol·licita “garantir una segona oportunitat per a les llars amb deutes hipotecaris, impulsar el registre de vivendes buides i incrementar el pressupost de vivenda social per arribar a la mitjana europea”. La moció ha estat aprovada per l’equip de govern.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr