Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Pleno. PAI del Grau - València

Vés enrere Pleno. PAI del Grau

Volver

El Ple aprova les noves directrius del PAI del Grau que eliminen el circuit de Fórmula 1 i culminen l’Albereda en un delta verd

L’acord ha eixit endavant amb el suport de l’equip de govern i el rebuig dels grups de l’oposició

• Figuració de l'actuació del PAI del Grau

28/07/2022

El PAI del Grau ha estat un dels temes tractats en l’últim Ple abans de les vacances d’estiu. L’Hemicicle ha acordat, amb els vots a favor de l’equip de govern i la negativa de l’oposició, les noves directrius del sector, que contemplen eliminar el circuit de Fórmula 1 i culminar l’Albereda en un delta verd al costat de l’antic llit del Túria. El canvi de planejament contempla així mateix el soterrament de les vies del tren, el projecte del qual es troba actualment en procés de redacció.

 

El document recull, entre altres qüestions, acabar amb el traçat d’F1, la supressió i reubicació de les edificacions previstes en la prolongació de l’Albereda o l’increment del pes terciari per afavorir la implantació d’empreses i activitats que puguen establir sinèrgies amb el Districte Marítim de la Innovació i la Creativitat localitzat a la Marina, l’anomenat District Design València. El text proposa resoldre la posició de la subestació elèctrica i els problemes hidràulics mitjançant un nou emplaçament per al depòsit de tempestes. Es manté la gestió directa del sector per part de l’empresa municipal AUMSA. Així mateix, s’ha introduït una esmena d’addicció (a favor: equip de govern; en contra: oposició) per tal que s’estudie si el conjunt de Canta-ranes, en la zona de la caserna de la Guàrdia Civil, té valors patrimonials suficients per protegir-lo.

En este punt han obert el torn de paraula els membres de l’associació veïnal de Penya-Roja Juan Antonio Maceda i Fernando Argente. Tots dos han rebutjat la proposta en no contemplar el soterrament de les vies del tren i la prolongació del túnel de Serradora que “portem esperant més de 30 anys”. Per ordre d’intervenció, la portaveu del PP, María José Catalá, ha qualificat la mesura “d’error” i ha presentat una moció perquè es mantinga l’ampliació del passeig de l’Albereda com a eix de comunicació entre el centre de la ciutat i la façana marítima, la qual no ha prosperat (a favor: PP i Ciutadans; en contra: equip de govern; abstencions: Vox). D’altra banda, el síndic de Ciutadans, Fernando Giner, ha demanat que l’Ajuntament avance els diners per soterrar les vies de Serradora, “una inversió irrenunciable”. Finalment, la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha aclarit que “actualment es troba en redacció el projecte de soterrament de les vies del Grau” i ha defensat que, amb esta actuació, el Jardí del Túria es convertirà en “un dels parcs urbans més importants d’Europa”.

Hisenda i xarxes de municipis

En qüestió d’Hisenda, al Ple d’este dijous s’ha donat compte dels estats d’execució pressupostària i de situació de tresoreria a data de 30 de juny, i s’ha aprovat provisionalment la setena modificació de crèdits extraordinaris i suplements de crèdits del pressupost municipal de 2022 (a favor: equip de govern; en contra: Vox; abstencions: PP i Ciutadans), entre altres assumptes. També s’han aprovat provisionalment: l’Ordenança fiscal general (a favor: equip de govern i Ciutadans; abstencions: PP i Vox); l’Ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre béns immobles (a favor: equip de govern; en contra: Vox; abstencions: PP i Ciutadans); l’Ordenança fiscal reguladora de la taxa per a l’ús privatiu o aprofitament especial d’instal·lacions, edificis municipals i espais públics (a favor: equip de govern, PP i Ciutadans; en contra: Vox), i l’Ordenança fiscal reguladora de la taxa per la prestació del servici de mercats (a favor: equip de govern i Ciutadans; en contra: PP; abstencions: Vox).

Pel que fa a la integració en xarxes municipals, l’Hemicicle ha donat llum verda que València entre a formar part de la Comunitat Klimate-KIC, un projecte europeu d’innovació climàtica, com a membre Drive; se sume a la Coalició Europea de Ciutats contra el Racisme de la UNESCO, i s’adherisca a l’Associació de municipis de la Línia de Defensa Immediata, l’objectiu de la qual és recuperar el sistema de fortificacions construït en la Guerra Civil per fer front als atacs del ban nacional. Les tres iniciatives han comptat amb el suport de Compromís, PSPV-PSOE, PP i Ciutadans; Vox ha expressat desistiment.

Mocions

Respecte als procediments de control, el Ple ha rebutjat, amb el vot en contra de l’equip de govern, l’abstenció de Vox, i el vot a favor del PP i Ciutadans, la moció del Grup Popular perquè el consistori inste el Consell de la Generalitat a reforçar els centres de salut i hospitals de la ciutat de València, amb especial referència a l’Hospital General, així com que el SAMU dispose de metge en tots els seus serveis les 24 hores del dia. En el debat d’este punt ha pres la paraula una representant del comité d'empresa de l’Hospital General que ha reclamat “un augment estructural de la plantilla”.

El Ple ha rebutjat també una moció presentada pel Grup Popular instant la “reobertura immediata de les piscines d’Aiora i Abastos” i el fet que es declare la urgència en la contractació de les concessions del servei per a la piscina d'Aiora i els complexos esportius d’Abastos, Orriols, Patraix i Marxalenes. Tampoc ha sigut aprovada la moció presentada per Vox en el mateix sentit, que sol·licitava la contractació per procediment d’urgència de la concessió de les piscines d’Abastos i Aiora. Per part de l’Associació de Veïns Marítim-Ayora, ha pres la paraula en el Ple Manuel Tarazona, que ha destacat la importància que per a la salut del veïnat del barri té la piscina d'Aiora i els perjudicis que estan patint pel seu tancament.

Tampoc s’ha aprovat la moció presentada pel Grup de Ciutadans per a la retirada del monòlit commemoratiu del 15 M en la plaça de l’Ajuntament i perquè la Regidoria de Participació Social paralitze el procés participatiu d’homenatge als moviments socials. Han votat a favor PP i Ciutadans. L’equip de govern i Vox han votat en contra.

Ciutadans ha presentat també dos mocions més: a la primera sol·licitava que el consistori assoleixi un acord amb les escoles infantils perquè l'educació de 0 a 3 anys sigui universal i gratuïta i ha tirat endavant l'alternativa pactada amb el govern que ha comptat amb el vot a favor de tots els grups tret de Vox que s'ha abstingut. A l'altra, que ha estat rebutjada, sol·licitava que es dugui a terme un nou pla per a la millora del sistema municipal de serveis socials municipals.

També s'ha rebutjat la moció presentada per Vox que proposava un pla d'acció per als serveis socials municipals. Finalment, tots els grups han votat a favor d'una moció presentada pel PP per urgència en què es proposen una sèrie d'accions en record del segrest i assassinat de Miguel Ángel Blanco a mans d'ETA.