Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Pleno. Mociones amnistía i ORA - València

Vés enrere Pleno. Mociones amnistía i ORA

Volver

El Ple Municipal rebutja “qualsevol amnistia o indult generalitzat a qualsevol delicte”

• Ple ha acordat també recuperar les condicions anteriors de l'ORA

26/09/2023

  • L'acord plenari adoptat hui serà traslladat a la Presidència del Govern
  • El Ple ha acordat també recuperar les condicions anteriors de l'ORA suprimint el pagament de 14 a 16 hores i de 20 a 21 hores
  • L'alcaldessa ja va anunciar, en accedir al govern municipal, la seua voluntat de revertir els horaris del sistema d'estacionament regulat

El Ple de l'Ajuntament ha manifestat hui el rebuig a “qualsevol tipus d'amnistia o indult generalitzat no individualitzat per a qualsevol ciutadà espanyol, i per a qualsevol delicte”. La corporació ha aprovat este dimarts, amb els vots a favor dels grups Popular i Vox, una proposta d'acord presentada pel portaveu popular, Juan Carlos Caballero, en la qual s'anima “als partits majoritaris a buscar acords d'Estat que eviten que la societat espanyola es veja sotmesa al xantatge dels independentistes o abocada a una repetició electoral”. La moció ha tirat endavant per majoria del Plenari, fins i tot amb el vot en contra dels grups municipals Compromís i Socialista, els qui han expressat el rebuig als plantejaments del govern municipal, que ha aconseguit l'acord del grup Vox.

En el text aprovat se subratlla que “l'imperi de la Llei és l'expressió de la voluntat popular, tal com establix el preàmbul de la Constitució, i compromet tots els poders en el seu compliment”. El portaveu del govern, el regidor Juan Carlos Caballero, ha denunciat que “els fets jurídics seguixen igual, però han canviat les circumstàncies polítiques”, i ha qualificat la iniciativa de “inconstitucionalitat flagrant”, que no només suposaria “exculpar centenars de delictes, sinó deslegitimar l'Estat de Dret i blanquejar i considerar la legitimitat de la sedició que es va dur a terme”.

El portaveu del grup Vox, Juan Manuel Badenas, ha explicat el vot a favor del seu grup “en defensa de l'Estat de Dret i de la separació de poders, i de que es complisquen íntegrament les penes imposades pels tribunals”.

Per la seua banda, els grups d'oposició han manifestat els seus arguments en contra: la portaveu socialista, Sandra Gómez, ha afirmat que “defensar la igualtat és garantir tots els punts de la Constitució, entre ells, el referent al pagament d'impostos”, i s'ha fet eco de l'amnistia fiscal de l'any 2012. Sergi Campillo, en nom de Compromís, ha enlletgit al govern municipal que busque “parlar de l'amnistia en lloc de no de fer-ho de la ciutat”, i ha l'acusat de tindre “obsessió pel catalanisme”.

L'acord plenari serà traslladat a la Presidència del Govern, a la Vicepresidència primera i Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, a la Vicepresidència segona i Ministeri de Treball i Economia Social, al Ministeri de Política Territorial, i als portaveus parlamentaris en el Congrés i el Senat; així com a la Junta de Govern de la FEMP, Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

L'ORA recuperarà les condicions anteriors

La corporació també ha aprovat un acord per a revertir i deixar sense efecte els horaris d'aparcament de vehicles en les zones d'estacionament regulat de la ciutat de València, ORA. L'equip de govern ha votat a favor d'esta moció que, si bé ha sigut plantejada pel grup municipal Vox, de fet ja està sent impulsada pel govern municipal, tal com va anunciar l'alcaldessa que era la voluntat del Grup Popular, només assumir la vara de comandament de la ciutat. D'esta manera, l'ORA recuperarà la franja horària anterior subjecta a pagament, és a dir, entre les 9 i les 14 hores, i de 16 a 20 hores.

El punt ha començat amb la intervenció de la representació de l'Associació de Veïns de la Roqueta que s'ha mostrat a favor de mantindre les mesures imposades i ha alertat contra l'efecte crida de vehicles que suposarà per als barris. Per part seua, Vox ha defensat que esta proposta és positiva per als ciutadans, “que li donen suport, com ja van manifestar en les urnes. Esta és una manera de defensar les butxaques dels valencians”, han afirmat.

Per part del PSOE, María Pérez ha dit que esta és una manera de conéixer el model de ciutat del nou equip de govern i ha preguntat pels informes que ho avalen i el cost per a les arques municipals. Giuseppe Grezzi, en nom de Compromís, ha parlat que no volen tornar al València dels anys 60 i en blanc i negre i ha defensat que s'ha de mantindre el servici “perquè de 2 a 4 i de 8 a 9 la gent també va a hospitals o zones administratives, que és el servici de la zona blava”.

El regidor de mobilitat, Jesús Carbonell, ha recordat que esta proposta és una mesura inclosa en el programa electoral del PP perquè “entenem que l'esperit de l'ORA és la rotació i els horaris anteriors afavorien, per exemple, que el veí que torna a la seua casa a menjar puga trobar aparcament gratuït en este horari, per la qual cosa l'horari actual té un afany recaptatori”. La moció alternativa presentada per Compromís ha sigut rebutjada pels vots del Partit Popular i Compromís.

Durant la sessió plenària s'han abordat altres propostes d'acord, plantejades en este cas pels grups d'oposició, que han sigut rebutjades en les votacions efectuades. La regidora de Compromís Papi Robles ha presentat una moció sobre el projecte per a l'avinguda de Pérez Galdós, que ha sigut debatuda de manera conjunta amb una segona moció plantejada per la portaveu socialista, Sandra Gómez. Robles proposava “que el projecte que es licite per a la renaturalització de les avingudes de Pérez Galdós i Giorgeta contemple les conclusions obtingudes en el concurs d'idees ‘Arrels’, que contempla l'eliminació del túnel, l'ampliació de voreres i la construcció de carrils bici” i “l'acord de tots els grups municipals per a mantindre totes les inversions finalitzades i previstes, subvencionades amb fons europeus”. Per part seua, Gómez ha plantejat al plenari un acord per a “que l'Ajuntament respecte les obres realitzades amb fons Next Generation i continue el treball realitzat en els diferents projectes en marxa presentats a les diferents convocatòries en les condicions previstes per a complir terminis i no perdre el finançament”.

El debat dels dos punts ha començat amb la intervenció d'una representant de l'Associació de Veïns de Proveïments Finca Roja, qui s'ha manifestat a favor de l'eliminació del pas inferior, una “petició veïnal històrica”, ha assegurat, i ha denunciat “el pas de fins a 60.000 vehicles de motor cada dia (que han arribat a 72.000), la qual cosa provoca alts índexs de contaminació acústica i atmosfèrica, accidents viaris”. També ha pres la paraula un membre de l'Associació Veïnal La Roqueta, que ha defensat “un model de ciutat més verda, sostenible i d'acord amb la Capitalitat Verda Europea”, i ha instat a no revertir els projectes en este sentit.

El regidor de Mobilitat i Seguretat, Jesús Carbonell, ha justificat el rebuig a la moció i al projecte del govern anterior, en virtut d'informes que assenyalen que este projecte és “insostenible en els termes previstos pel que fa als nivells de servici de les vies i confrontants”, i ha anunciat que farà públics els informes en breu. Carbonell ha manifestat que està “a favor de realitzar les actuacions finançades pels fons europeus, però no en els termes previstos, sinó adequant-ho per a mantindre els nivells saludables i de qualitat de vida de la ciutadania”.

Per la seua banda, la regidora d'Innovació, Paula Llobet, ha intervingut també per a criticar “la gestió per part de l'anterior govern de projectes finançats per fons europeus, i ha assenyalat les iniciatives en el marc de l'estratègia EDUSI, de la qual –ha assegurat- falta un 70% del total per executar”. Així mateix, Llobet ha explicat que els fons Next Generation “admeten modificacions sobre els projectes aprovats, per la qual cosa no es perdrà ni un sol euro”. Tots dos punts han sigut rebutjats pels vots en contra dels grups Popular i Vox.

Altres mocions

Durant la sessió s'han abordat altres assumptes. La regidora Glòria Tello, del grup Compromís, ha proposat, per part seua, que l'Ajuntament de València “no autoritze ni a la ciutat ni als seus pobles la realització d'actes taurins que suposen la manipulació de l'animal (bou embolat, bou en corda, bou ensogat…” Abans del debat, ha intervingut la directora d'Anima Naturalis i representant de MODEPRAN (Moviment i desenvolupament per la protecció animal), qui ha defensat que “València té oportunitat continuar sent una ciutat amable i contrària al maltractament animal”. El regidor de Festes i Tradicions, Santiago Ballester, ha subratllat que són molts els ajuntaments i regidors de Compromís i del PSPV favorables a esta mena de pràctiques. La moció ha sigut rebutjada amb els vots en contra de l'equip de govern i del grup Vox.

Seguidament, s'ha debatut una moció signada pel portaveu del grup Compromís, Joan Ribó, i el regidor Pere Fuset, instant el Ple a “mantindre la celebració del tedeum com a acte diferenciat de la processó cívica” del 9 d’Octubre, per a “complir amb el principi de llibertat religiosa i la igualtat de la ciutadania”. Fuset ha explicat que “el tedeum es va introduir en 1991, i s'havia realitzat de manera diferenciada fins llavors”. La regidora socialista Nuria Llopis ha secundat la proposta, i ha afirmat que la mesura “suposaria retornar la religiositat a un acte de naturalesa cívica, la qual cosa atempta contra la llibertat religiosa”. Per part seua, el portaveu de Vox, Juan Manuel Badenas, ha refusat la proposta, i ha defensat que “no es vulnera la llibertat religiosa perquè no s'està obligat a participar en esta tradició, és voluntari”.

El regidor de Cultura, José Luis Moreno, ha explicat que la iniciativa impulsada pel govern municipal respecte a la Processó Cívica del 9 d’Octubre “pretén recuperar el component històric, ja que la processó té els seus antecedents en la celebració d'acció de gràcies dels conqueridors, com a representació sacra en el calendari festiu local. Eixe és el seu origen i no reconéixer-lo és anar en contra de la tradició”, ha afirmat, i ha subratllat que la mesura “és recuperar la tradició, la remota i la recent”. “Es tracta d'una processó d'origen religiós, de caràcter fundacional en el qual ningú està obligat a participar”.

La proposta de Compromís ha decaigut, en no obtindre suficient suport en la sessió, atés que únicament ha tingut el suport del PSPV, i ha sigut rebutjada per PP i per Vox.

Posteriorment, la regidora socialista Elisa Valía ha demanat en una moció sobre l'assumpció del cànon de sanejament per part de la GVA “que l'Ajuntament de València exigisca a la Generalitat que assumisca l'import del cànon de sanejament que resulte de l'ajornament de 12 mesos” i, si no és així, que siga l'Ajuntament el que “es faça càrrec de l'import”. Esta moció no ha sigut aprovada, en votar en contra PP i VOX. El regidor José Gosálvez, de Vox, ha recordat que “va ser el PSOE qui fa més d'un any el va ajornar, però no el van condonar com demanen ara. Van deixar el govern fa pocs mesos i podrien haver fet el que hui estan demanant i no ho van fer”.

Eva Coscollà, de Compromís, ha indicat que el cànon de sanejament “ha sigut un model d'èxit però el Govern del Botànic va decidir suspendre'l mentre s'estudiava amb VAERSA una tarifa social per a pal·liar els efectes de la inflació”. Per part seua, el regidor Carlos Mundina del Grup Popular s'ha preguntat, “per què el Govern del Botànic no va adoptar al desembre de 2022 la decisió que ara reclama?. El que vostés ens demanen ara no és que ens preocupem per les famílies, és una decisió merament política per a utilitzar a les famílies i un caramel envenado que ens han deixat”, ha manifestat, i ha afegit que “el suport a les famílies l'ha adoptat el Govern de Mazón ja amb un paquet de mesures de 71 milions d'euros, la rebaixa de l'IRPF o en l'Impost de Transmissió Patrimonial”.

Finalment, s'ha tractat la moció socialista per a “signar sense demora el conveni amb la Fundació València Diversitat per a la realització dels Gai Games València 2026”, defensada pel socialista Javier Mateo, qui ha sol·licitat que es mantinga el suport a este esdeveniment esportiu, en el qual es treballa des de 2020, i que podria tindre un impacte econòmic de 120 milions d'euros, “el més important per a la ciutat després de la Copa Amèrica”. Mateo ha exigit que se signe el conveni de desenvolupament d'estos jocs de manera immediata.

Per part de Vox, el seu portaveu, Juan Manuel Bádenas, ha defensat que no es pot discriminar ningú per la seua condició sexual, per la qual cosa no són necessaris estos jocs: “si no són exclusius per a persones d'una determinada tendència sexual, està mal el nom dels jocs”.

La regidora Lucía Beamud ha defensat la postura de Compromís i ha recordat la importància dels Gai Games, “que són oportunitat de la ciutat per a demostrar que és una ciutat inclusiva i igualitària”, i ha afegit que “no s'està explicant per què s'està en contra de la moció”.

Per part de l'equip de govern, la regidora d’Esports, Rocío Gil, ha posat de manifest que “la unanimitat que es demanava fins fa uns mesos per a este esdeveniment es trenca ara amb esta moció i es demostra el seu tarannà polític”. “Poc els importen les negociacions, ja que no han realitzat preguntes al govern ni han demanat tractar-lo en Comissió”, ha denunciat, i ha recordat que “podien haver deixat els convenis signats i no ho han fet”.

L'equip de govern ha presentat una moció alternativa que no ha tirat endavant, en votar-la en contra la resta de partits polítics. La moció socialista tampoc ha sigut acceptat en votar en contra seua PP i VOX.