S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Pleno. Financiación justa - València

Vés enrere Pleno. Financiación justa

Tornar

L’Ajuntament de València se suma a la reivindicació per un finançament just i fa una crida a participar a la manifestació unitària convocada este dissabte

El Ple acorda sol·licitar a les Corts que aborde la implantació de la taxa turística a València quan la recuperació de l’activitat turística de la ciutat siga una realitat

• La proposta reclama un nou model de finançament amb recursos suficients i repartits equitativament entre totes les autonomies

18/11/2021

El Ple de l'Ajuntament ha acordat hui, amb el suport de tots els grups polítics, a excepció de Vox,reclamar una reforma immediata del sistema de finançament i l’habilitació de mesures transitòries mentre aquesta es tramita. Amb este acord, l’Ajuntament s’afegeix a la reivindicació unitària per un finançament just i fa una crida a participar en les manifestacions convocades per al pròxim dissabte, dia 20, sota el lema “Un poble Unit per un Finançament Just”. Entre altres assumptes, el Ple també ha acordat sol·licitar a les Corts que “aborde la implantació de la taxa turística a la ciutat en el moment en què la recuperació de l'activitat turística de la ciutat siga una realitat i una vegada assolits, almenys, els resultats del 2019 en termes anuals. I una vegada treballada amb els diferents agents implicats”. D’altra banda ha aprovat “instar al Consell a l’aprovació el més prompte possible d’un projecte de decret llei que ordene la creació de una societat mercantil, que done solució a la problemàtica de Fira València i, acte seguit, es puga constituir esta mercantil”.

 

La proposta “perquè s’establisca un model de finançament just ha sigut presentada pels portaveus dels grups que conformen l’equip de govern, el regidor de Compromís Carlos Galiana i la socialista Sandra Gómez. Tots dos han defensat “un nou model de finançament amb recursos suficients i repartits equitativament entre totes les autonomies, que possibilite que els valencians i valencianes tinguen uns servicis públics fonamentals dignes i que les administracions locals exercisquen en les seues competències”. En el text aprovat també es parla “d’exigir unes inversions ajustades al pes poblacional, com enguany, i sol·licitar que estes inversions s’executen realment”. Igualment, es demana que “el repartiment de les inversions i l’execució atenga una programació racional que acabe amb el dèficit inversor en la Comunitat Valenciana, compensant en tot cas la insuficiència inversora en els últims anys i dedicant una quantitat de recursos ajustada al pes poblacional, tal com recull la reforma de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana aprovada per les Corts”.

Així mateix, segons la moció acordada, el Ple sol·licitarà “el reconeixement dels dèficits de finançament acumulats directament pel mal funcionament dels diferents sistemes de finançament, la qual cosa ha generat un deute insostenible que ja ha sigut reconeguda, i requiere l’establiment de mecanismes de compensació perquè el nou model no comence llastrat per la injustícia diferida dels anteriors”.

D’altra banda, el Ple aprovat, amb el vot favorable dels dos grups polítics que conformen el govern municipal i en contra dels grups de l’oposició, “sol·licitar a les Corts que aborde la implantació de la taxa turística en la ciutat en el moment en què la recuperació de l’activitat turística de la ciutat siga una realitat i, una vegada assolits almenys, els resultats de l’any 2019 en termes anuals. I una vegada treballada amb els diferents agents implicats”.

Este acord de govern ha sigut impulsat per una moció presentada pel portaveu de Compromís, el regidor Carlos Galiana, “per promoure que les persones visitants col·laboren en l’assumpció dels costos dels servicis com la neteja o la seguretat de la ciutat que els acull”. Finalment s’ha aprovat la proposta alternativa acordada per l’equip de govern.

Per últim, el Ple ha acordat “instar al Consell a l’aprovació el més prompte possible d’un projecte de decret llei que ordene la creació de una societat mercantil, que done solució a la problemàtica de Fira València i, acte seguit, es puga constituir esta mercantil”.

El debat previ a este acord ha sigut impulsat per la proposta del Grup socialista. La regidora Pilar Bernabé ha posat en valor Fira València com una institució fonamental per a la dinamització econòmica de València. Finalment s’ha aprovat l’alternativa presentada per l’equip de govern amb el vot favorable de tots els grups a excepció de Vox que s’ha abstingut.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr