Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Pleno Moción 25N - València

Vés enrere Pleno Moción 25N

Volver

L'Ajuntament reafirma el seu compromís amb l'erradicació de la violència contra les dones

• L'Ajuntament commemora enguany el 25N sumant-se a la Declaració Institucional de la FEMP

14/11/2023

  • El Ple decidix l'adhesió a la Declaració Institucional de la FEMP amb motiu del 25 de novembre, amb els vots del PP, Compromís i PSPV-PSOE
  • La proposta de govern s'ha aprovat com a alternativa a dos mocions relacionades amb el tema subscrites pel Grup Socialista i Compromís

L'Ajuntament de València s'ha sumat hui a la invitació que la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ha realitzat a totes les entitats locals “per a recolzar totes les iniciatives encaminades a un futur sense violència contra les dones”. Així, ho ha decidit el Ple, a instàncies d'una proposta de l'equip de govern que ha reiterat “tolerància zero davant qualsevol acció violenta contra les dones, independentment de la seua intensitat”. Segons este acord, recolzat per la majoria dels regidors i regidores de la corporació, l'Ajuntament ha reafirmat el seu compromís amb el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, que destaca “la importància de les administracions locals en el seu desenvolupament”.

El Ple ha adherit a la declaració institucional de la FEMP que insta “la renovació d'este Pacte d'Estat en seu parlamentària conforme al compromís aconseguit en la XIV legislatura”. En este document també “s'encoratja a les entitats locals a continuar desenvolupant programes de conscienciació i educació a les escoles per a previndre la violència de gènere, així com en els centres de majors”.

Amb la seua ratificació, el Ple també ha reconegut “la importància de la coordinació de tots els actors involucrats en el tema per a donar una resposta integral a les víctimes, i exigix la implementació de projectes i programes que promoguen la inserció laboral d'estes, així com la posada en marxa de mesures per a assegurar l'atenció i recuperació de les dones”.

L'adhesió a la declaració institucional de la FEMP s'ha aprovat com a alternativa a dos propostes de l'oposició: Una del Grup socialista que ha sol·licitat “buscar fórmules que de veritat faciliten a les dones que patixen violència de gènere l'accés a uns recursos que, en alguns casos, resulten vitals”; i una altra de Compromís que ha reclamat que “no es faça ni un pas més cap arrere i que s'incremente la dotació pressupostària en matèria d'igualtat de gènere per a millorar els recursos”.

Abans d'este debat polític l'Hemicicle ha sentit la veu de Diana Ximena qui ha volgut donar suport a estes mocions “per a lluitar contra la violència de gènere”. En representació de ‘Per tu dona’, una associació que dona suport i ajuda “a les dones migrants que patixen violència de gènere i maltractament en silenci, mentre són anul·lades emocionalment”, Diana Ximena, ha sol·licitat “polítiques transversals i a llarg termini per a erradicar esta xacra que afecta a totes les dones pel fet de ser-ho”.

En la seua intervenció, la regidora del grup socialista, Núria Llopis, que ha destacat “la importància del consens per a lluitar contra la violència que patixen les dones”, ha sol·licitat que “el govern localcontinue amb el seu treball contra l'explotació sexual i la tracta,i que millore la coordinació amb les entitats que treballen en este camp”.

Per part seua, la regidora de Compromís, Lucia Beamud, que també ha argumentat el suport del seu grup a la declaració impulsada per la FEMP “per la necessitat de treballar conjuntament en este tema”, ha destacat “la importància del llenguatge, que ha de deixar clar que la violència masclista no és abstracta”.

En la seua intervenció la regidora d'Igualtat, Rocío Gil, que ha emplaçat a tots els grups polítics "per a treballar conjuntament en l'elaboració de futures mocions relacionades amb la violència contra les dones, ha assegurat que l'Ajuntament continuarà treballant per a previndre i elaborar mecanismes erradicar-la" i ha celebrat que l'Ajuntament commemore enguany el 25 N sumant-se a la Declaració Institucional de la FEMP.

Acords de govern

El Ple ha acceptat deixar sense efecte els acords adoptats pel Ple celebrat el dia 24 d'octubre de 2023, pels quals s'aprovava la moció presentada pel grup socialista, en relació amb la Zona de Baixes Emissions. Aquesta moció plantejava assumir els resultats del Grup d'Investigació de Tecnologies de la Informació contra el Canvi Climàtic (ICTvsCC) de la Universitat Politècnica de València, així com el projecte AirLuisa, per a la presa de decisions en el disseny de les zones de baixes emissions a la ciutat, pel seu rigor científic i per aconseguir 600 punts de mesura enfront de les 6 de l'Ajuntament. Així com definir i determinar les característiques d'una zona de baixes emissions d'acord amb la realitat de contaminació de València.

En este sentit, el grup popular assegura que “les estacions automàtiques de la Xarxa de Vigilància de la ciutat satisfan tots els criteris exigits, la qual cosa justifica que les dades proporcionades per aquestes siguen els utilitzats com a sistema de monitoratge i seguiment continu de la Zona de Baixes Emissions i per a la presa de decisions en el disseny de la zona de baixes emissions a la ciutat”. Per tant, subratllen que a València no se supera els valors límits fixats, de manera que no hi ha raó per a prendre com a referència els valors límit de l'OMS com a punt de partida, sense perjudici que s'adopten mesures per a la millora de la qualitat de l'aire.

D'altra banda, també s’ha acordat sol·licitar al Consell de la Generalitat Valenciana perquè, al seu torn, ho trasllade al Govern d'Espanya, que es duen a terme les actuacions i modificacions necessàries per a millorar la cobertura social de les i els professionals de l'advocacia i de la procura, a fi de garantir unes condicions de jubilació dignes. Es tracta d'una de les propostes electorals del Partit Popular a les eleccions generals de juliol de 2023.

En atenció a les demandes exigides per diferents agrupacions i associacions de professionals, s'insta a permetre la possibilitat voluntària i temporal de traslladar al RETA les quantitats cotitzades en la Mutualitat professional, ja que actualment els qui decideixen canviar de sistema no poden recuperar les aportacions realitzades ni destinar-les a l'altre model de cotització. D'aquesta manera, perden els anys cotitzats, havent de començar de zero, la qual cosa en molts casos redueix el temps per a generar dret a prestació per jubilació, traduint-se en pensions inferiors a una pensió no contributiva i impedint, per tant, la jubilació en edat ordinària.

En aquest sentit, es proposa regular un trànsit de la Seguretat Social (RETA) de les i els mutualistes que ho sol·liciten, ateses les necessitats de cada cas, perquè es reconega l'antiguitat d'aquests anys a l'efecte de la Seguretat Social, garantint el dret a la pensió mínima.

Respecte a la recuperació de l'estalvi aportat es planteja establir un tractament fiscal adequat a aquesta recuperació, en aquells casos en què les persones mutualistes així ho sol·liciten, sobre la base del principi d'igualtat fiscal. Amb això s'evitaria l'equiparació fiscal de les aportacions realitzades en la Mutualitat al sistema alternatiu RETA, amb un pla de pensions complementari. Y, finalment, es posa l'accent en la millora de les condicions de jubilació parcial de les i els professionals de l'advocacia i de la procura.

Altres propostes

En l'Hemicicle també s'han debatut hui altres assumptes que no han rebut el suport del Ple com, per exemple, la moció presentada pel regidor del PSPV-PSOE Borja Sanjuan, “per a revertir les retallades per a la ciutat de València del pressupost de la Generalitat per a l'any 2024”. L'edil socialista ha sol·licitat que “l'Ajuntament exigisca a la Generalitat una inversió per a València per habitant que, almenys, recupere el que contenien els pressupostos de 2023, aprovats per l'anterior equip de govern de l'administració autonòmica”.

A instàncies de Compromís, el Ple ha parlat de “la greu situació actual en la franja de Gaza”. El regidor Joan Ribó ha sol·licitat, en nom del seu grup, que “l'Ajuntament condemne la violència exercida per Israel i per Hamàs contra la població civil”. “En solidaritat amb les víctimes i les seues famílies”, també ha demandat que el consistori “inste el Govern d'Espanya a exigir a Israel el compliment de les resolucions de Nacions Unides, així com a suspendre el comerç d'armes i abordar el diàleg, entre altres actuacions”.

El partit socialista, que ha donat suport a esta moció, ha afegit una esmena d'addició, acceptada per Compromís, de tres punts: fer costat al govern espanyol en l'organització d'una conferència de pau a Orient Pròxim, promoguda pel PSOE per a implicar la comunitat internacional i reforçar la unió del Mediterrani a través del diàleg, i a nivell municipal donar una resposta d'emergència municipal per a atendre les víctimes que arriben.

En este punt de l'ordre del dia, que finalment no ha sigut objecte de consens, també ha intervingut un representant de l'Associació Intercultural Candombe, que ha lamentat i demanat “col·laboració per a acabar amb el genocidi de manual que està protagonitzant Israel, eliminant famílies palestines senceres, amb la complicitat d'empreses europees i dels Estats Units”, i una portaveu de Joves Sólides “i moltes persones que no poden parlar d'eixe genocidi o neteja ètnica” ha pregat que la història i la realitat que es viu en un altre lloc del món no s'oblide, que no es visca amb indiferència”.

D'altra banda, tampoc ha comptat amb el consens necessari la moció presentada per Compromís per a la “conversió en zona de vianants integral del carrer Sant Vicent Màrtir, entre la plaça de la Reina i la plaça de l'Ajuntament”. En la proposta d'acord, també se sol·licitava deixar sense efecte l'anunci de modificació de les línies d'EMT i que es mantinga el doble carril dedicat exclusivament al transport públic al carrer Colón. Al seu torn el PSOE ha proposat una esmena d'adhesió…

En esta mateixa línia, tampoc ha rebut el suport suficient la moció presentada pel grup socialista en la qual es demanava “condemnar l'assetjament i les coaccions que han patit les seus del PSOE a València i altres ciutats d'Espanya”. També exigien el cessament immediat del regidor José Gosálbez per instigar a l'assetjament contra la seu del PSPV-PSOE i que des de les institucions es promoguen valors de civisme i convivència.

A més, han tirat avant les mocions subscrites pel Grup Popular sobre la protecció social de professionals de l'Advocacia i la Procura i sobre l'acord adoptat relatiu a Zona de Baixes Emissions.