Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Pleno Exposición pública ATE Valencia CF - València

Vés enrere Pleno Exposición pública ATE Valencia CF

Volver

L'Ajuntament publica la nova ATE del València CF i condiciona llicències a deures com el poliesportiu de Benicalap

A l’últim Ple ordinari de l’actual corporació també s’ha avalat l'acord amb el veïnat de Penya-roja pel trasllat de l'edificabilitat de Tabacalera

• Nou Mestalla

27/04/2023

El Ple Municipal, en la seua última sessió ordinària celebrada abans de les pròximes eleccions del 28 de maig, ha aprovat hui l'exposició pública de la modificació del pla d'Actuació Territorial Estratègica (ATE) del València CF. Este document, que ha comptat amb el vot del govern local i l'abstenció de l'oposició, contempla que l'Ajuntament atorgarà a esta entitat esportiva llicències per a disposar de l'ús terciari del Mestalla i del futur estadi “quan esta complisca amb les obligacions i compromisos subscrits amb la ciutadania”. Entre estes responsabilitats es troba la construcció d'un poliesportiu en Benicalap.

Les fitxes urbanístiques, que segons l'acord plenari se sotmetran a informació pública, recullen les condicions d'ús del sòl del Nou Mestalla, en l'avinguda de les Corts Valencianes, i d’aquell que ocupa l'actual camp del València CF, en l'avinguda de Aragó, “i garanteixen que no hi haurà drets fins que no es complisquen amb les obligacions”. En paraules de la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, “amb este tràmit el consistori fa un pas més en la defensa dels interessos de la ciutat i del València CF”.

En el debat suscitat al voltant d'este tema, el regidor de Ciutadans (Cs), Narcís Estellés, ha apel·lat “a la unió política, reiterada en successives ocasions, contra la gestió de l'accionista majoritari del club”. “Si bé –ha lamentat- la falta de transparència de l'expedient urbanístic de l'ATE”; mentre que el portaveu del seu grup municipal, Fernando Giner, ha proposat que "l'Ajuntament acabe l'estadi i, posteriorment i previ pagament, s'ho passe a l'entitat, i al valencianisme en general”.

Per la seua banda, el regidor del Partit Popular (PP), Juan Giner, ha qüestionat la modificació de l'ATE “perquè no posa dificultats per al gestor d'esta actuació urbanística, ja que manté l'edificabilitat i els aprofitaments contemplats en el primer pla”. En la seua opinió, “el govern local està empastrat amb projectes com este o com el del Pla Especial del Cabanyal, ja que acaben el seu mandat sense haver-los acabat”.

La regidora de Desenvolupament Urbà ha recordat que “el primer acord signat amb el València CF en 2015 era una carta en blanc per a esta entitat, a la qual se li concedia una edificabilitat a la carta”. “Caducada eixa ATE, les fitxes urbanístiques que ara ixen a exposició pública garanteixen la viabilitat del projecte, i la seua seguretat jurídica, ja que manté els drets, però a canvi del compliment d'obligacions”, ha conclòs Sandra Gómez, després de titllar la proposta de Giner “com una pla de rescat per a Peter Lim, actual propietari del València CF”.

Acord amb el veïnat de Penya-roja

Així a l’Hemicicle s’ha donat la conformitat a l’acord transaccional al qual han arribat l’Ajuntament, la Generalitat i el veïnat del barri de Penya-roja per posar fi al contenciós que traslladava a l’avinguda de França l’edificabilitat perduda en l’operació de Tabacalera. Amb este acord, tant l’Ajuntament com la Generalitat retiren els recursos que tenien pendents. L’acord transaccional entre les parts posa fi al conflicte judicial que s’arrossega per l’operació urbanística de Tabacalera. La proposta d’acord transaccional entre les parts, que ha estat defensada al Ple per la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha rebut el suport de l’equip de govern i del Partit Popular i l’abstenció de Ciutadans i Vox. 

En nom de la plataforma veïnal del barri de Penya-roja ha pres la paraula el seu portaveu, Fernando Argente, qui ha assegurat que el veïnat “està molt content d’este acord” i que “els veïns i veïnes no són culpables per defensar els seus drets”. Argente ha demanat també “inversions per al barri, concretament un centre de salut i un centre cultural”.

Renaturalització d’Ausiàs March

El Plenari també ha donat el vistiplau a sotmetre a informació pública la modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) per procedir a la renaturalització de l’avinguda d’Ausiàs March. La proposta ha tingut el suport de l’equip de govern, l’abstenció del Partit Popular i Ciutadans i el vot en contra de Vox.

La modificació del PGOU permetrà un canvi d’usos de la via, que en l’actualitat té un 78% de l’espai dedicat al trànsit motoritzat i només un 22% per als vianants i la mobilitat sostenible. Amb les modificacions introduïdes, les proporcions s’invertiran ja que els vianants i el transport sostenible tindran el 66% de l’espai mentre que els vehicles de motor ocuparan el 34% de l’àrea. La nova modificació llevarà un carril per al trànsit motoritzat.

A més, la proposta ubicarà les zones verdes als laterals de la via, el que crearà una frontera verda que separarà les façanes dels habitatges del trànsit dels vehicles. Esta modificació generarà també espais de trobada ciutadana com zones verdes o places i crearà espais públics a Malilla, en Corts, na Rovella i la Font de Sant Lluís.

Protecció per al depòsit d'aigua situat al costat del Pont de les Flors

El Ple ha acordat sotmetre a informació pública la modificació puntual del Catàleg Estructural de Béns i Espais Protegits de Naturalesa Urbana per a incorporar l'antic depòsit d'aigua situat al costat del Pont de les Flors. Va ser construït en 1927 i s'alimentava de les aigües del marge del riu Túria.

És un exemple de l'enginyeria hidràulica en el primer quart del segle XX i forma part del patrimoni industrial de la ciutat. El depòsit conserva dos troneres i un ràcord de gran grandària en el qual s'acoblaven les mànegues. L'acord s'ha adoptat amb el vot a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició.

D'altra banda, el Ple ha acordat també iniciar el procés de consultes a les administracions públiques afectades per la modificació de les normes urbanístiques del Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella pel que fa a la regulació dels habitatges turístics. Este punt també ha tirat avant amb el suport dels grups de l'equip de govern i l'abstenció de l'oposició.

L'últim Ple ordinari de l'actual corporació ha sigut també de comiat per a regidores i regidors que no repeteixen en les candidatures dels seus respectius partits i en el qual s'ha donat compte de la renúncia de la regidora de Ciutadans, Rocío Gil.

Recursos multimedia

Ver álbum completo en Flickr